Vi trenger nye helter

I KVELD

har norsk idrett folket i sin hule hånd. Det blir en utfordring å holde på oppmerksomheten etter at spotlightene slokkes på Hamar i natt.

Idrettsgallaen i beste sendetid på NRK er norsk idretts velfortjente hyllest til seg selv.

I kveld går sjefen selv, Bjørge Stensbøl, på scenen og blir slått til ridder. En orden han kan ta imot med den beste samvittighet.

2003 VAR, målt med Olympiatoppens måleredskaper, det beste året for norsk idrett noensinne.

Akkurat det vil nok bli nevnt mer enn en gang i kveld.

Likevel er det knapt til å tro når jeg sjekker eget korttidsminne. Visst har vi Petter Solberg. Men nesten like sterke er minnene om Sembs EM-fiasko, håndballdamenes miserable VM-innsats og fotballjentenes begredelige USA-tur.

Slik tror jeg mange tenker.

Og derfor har ridder Stensbøl en utfordring. I alle fall når årets snø en gang smelter under hoppskiene til Sigurd Pettersen.

OL I ATHEN

er årets store høydepunkt. Det er blitt sagt at det kommer til å bli et OL for spesielt interesserte.

Det blir i alle fall et anderledes OL, et OL hvor Norge for første gang stiller uten utøvere som kan samle en entusiastisk nasjon foran TV-skjermen. Slik håndball- eller fotballjentene, eller en Trine Hattestad for den del, ville gjort.

Det blir nødvendigvis ikke noe dårlig OL. Vi har medaljekandidater i fleng.

Både Siren Sundby, Nina Solheim, Kjersti Tysse Plätzer, Gunn Rita Dahle, Olaf Tufte, Eirk Verås Larsen og en håndfull til kan vinne OL-metall.

MEN KAN DE

skape den nasjonale lykkefølelsen vi har vært bortskjemt med i ti år nå? Kan de med sine prestasjoner være med på å sette seerrekorder på NRK?

Neppe.

Og det er der Stensbøls og norsk idretts største utfordring ligger. Det er ikke lenger godt nok å være bedre enn noensinne. Norsk idrett trenger et engasjert publikum. Derfor har Stensbøl behov for noen nye helter, folk som er større enn idretten de driver. Typer som når ut til hele folket.

Vi har en slik i Petter Solberg. Og vi har noen skiskyttere, hoppere og langrennsløpere med potensial.

KANSKJE FÅR

vi noen nye når Åge Hareide kommer i gang med VM-kvaliken.

Eller kanskje det dukker opp noen på TV i kveld?