- Vi trodde først Senna bare var litt groggy

Harald Huysman og Jon Herwig Carlsen kommenterte dødsulykken for 20 år siden i dag.

LIVET STO IKKE TIL Å REDDE: Leger og medisinsk apparat gjør alt de kan for å redde livet til Ayrton Senna etter den forferdelige formel 1-ulykken på Imola-banen for 20 år siden i dag, men livet sto ikke til å redde. Senna døde i ulykken. Foto: AP / NTB Scanpix
LIVET STO IKKE TIL Å REDDE: Leger og medisinsk apparat gjør alt de kan for å redde livet til Ayrton Senna etter den forferdelige formel 1-ulykken på Imola-banen for 20 år siden i dag, men livet sto ikke til å redde. Senna døde i ulykken. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det som skulle være en ny helg med formel 1-kommentering for NRK for Carlsen og ekspertkommentator Huysman ble i stedet en helg de aldri kommer til å glemme.

Formel 1-helga på Imola-banen i San Marino ble den verste ulykkeshelga i formel 1-historien. Det startet allerede på kvalifiseringen fredag:

Barrichello Brasilianske Rubens Barrichello stupte ut av en sving i 223 km/t og Jordan-bilen praktisk talt fløy inn i beskyttelseshjulene i en voldsom kraft. Ut fra TV-bildene ser det ut som en sikker dødsulykke, men Barrichello var heldig.

- Det går bra med Rubens. Han er i sjokk, selvsagt, men han er ok, sa Williams-føreren Ayrton Senna, som var den første som møtte landsmannen etter den stygge ulykken.

Senna var ikke like heldig selv to dager seinere, men denne skrekkhelga tok et liv på lørdagen også.

Ratzenberger Den unge østerrikeren Roland Ratzenberger hadde bare ett formel 1-løp bak seg før lørdagens kvalifisering på Imola-banen.

Han kjørte ut i runden før den stygge ulykken og ødela frontvingen. Men i stedet for å kjøre inn i depotet, så fortsatte han løpet, for en best mulig kvalifisering.

MINNES SENNA: Sørgende fans legger ned blomster på grava til Ayrton Senna, på dagen 20 år etter at formel 1-legenden omkom i en forferdelig ulykke på Imola-banen i 1994. Foto: Paulo Whitaker / Reuters / NTB Scanpix
MINNES SENNA: Sørgende fans legger ned blomster på grava til Ayrton Senna, på dagen 20 år etter at formel 1-legenden omkom i en forferdelig ulykke på Imola-banen i 1994. Foto: Paulo Whitaker / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det endte med at frontvingen knakk helt av og havnet under bilen. I 315 km/t klarte han ikke neste sving.

Lamy og Lehto Tross to stygge ulykker allerede før søndagens løp, gikk starten som normalt. Men allerede fra starten gikk det galt den forferdelige maidagen for 20 år siden.

Pedro Lamy i Lotus kjørte inn i Benettons JJ Lehto, som sto bom stille på starten. Ulykken var så alvorlig at begge måtte bryte.

Etter flere runder bak en sikkerhetsbil var løpet i gang igjen.

Runde sju Så - 12,8 sekunder ut på den sjuende av 58 runder som skulle kjøres denne dagen, skjedde det fatale:

Ayrton Senna ledet løpet, med ferskingen Michael Schumacher like bak. Undersøkelser antyder at Senna kjørte ut i den brømte Tamburello-svingen i 310 km/t, men han skal ha rukket å bremse ned til 218 km/t før formel 1-bilen kjørte inn i murveggen.

Krasjen var voldsom, naturligvis, men få oppfattet det som en dødsulykke.

Trodde han overlevde - Vi trodde først han bare var litt groggy etter smellen, og jeg trodde først at han ville klare å gå ut av bilen selv, sier Harald Huysman om tv-bildene som gikk direkte hjemme.

HYLLET SENNA: Fotballspillere på det brasilianske laget Corinthians markerer 20-årsjubileumet for Ayrton Sennas død ved å hylle formel 1-legenden med å stille seg opp i formel 1-hjelm før kampen mot Nacional. Foto: Bruno Kelly / NTB Scanpix
HYLLET SENNA: Fotballspillere på det brasilianske laget Corinthians markerer 20-årsjubileumet for Ayrton Sennas død ved å hylle formel 1-legenden med å stille seg opp i formel 1-hjelm før kampen mot Nacional. Foto: Bruno Kelly / NTB Scanpix Vis mer

Men Senna - som fylte 34 år en drøy måned før dødsuykken, var maks uheldig. En karbonstang fra hjulopphenget foran løsnet i kollisjonen og skal ha boret seg gjennom hjelmen til den triple verdensmesteren i formel 1.

- Det verserte mange rykter om hvordan det hadde gått med Senna, men det var uansett vanskelig å kommentere løpet videre etter en slik ulykke. Det var en merkelig stemning på banen, sier Harald Huysman til Dagbladet.

Aura Huysman - som blant annet konkurrerte i Formel Ford - møtte Senna flere ganger, og beskriver en av tidenes største formel 1-førere som en mytisk mann som appellerte til store folkemengder.

- Det var en egen aura rundt Ayrton Senna, men det er klart at de tragiske omstendighetene rundt hans død også har forsterket mystikken rundt han, sier Huysman.

Etter Senna-ulykken var det nye runder med sikkerhetsbil, før formel 1-løpet ble satt i gang. Michael Schumacher - som da var i starten på sin fantastiske karriere - vant løpet på Imola, men visste ingen ting om at hans mer rutinerte rival døde etter krasjen i Tamburello-svingen.

- Vi har alle sett mange krasj som er verre enn den Senna hadde, så ingen forventet at det skulle få en så tragisk utgang, har Michael Schumacher sagt om Senna-ulykken.

Gråt åpenlyst Først da de satt i kø i bilen på vei ut fra stadion hørte de Huysman og Herwig Carlsen dødsbudskapet på radioen.

VITNE TIL ULYKKEN: Harald Huysman
VITNE TIL ULYKKEN: Harald Huysman Vis mer

- Harald (Huysman) kan italiensk og fortalte meg at det ble sagt på radioen at Senna var erklært død. Da skjedde det noe helt fantastisk. Folk løp ut av bilene sine og ut på jordene rundt veien vi var på. Der kastet de seg ned i gresset og gråt åpenlyst, mens andre strakte armene i været og ba til høyere makter, sier Jon Herwig Carlsen til Dagbladet.

NRK-legenden ble naturligvis grepet av situasjonen.

- Senna var jo en den største og allerede en legende. Det var en merkelig følelse å være der da han omkom i en ulykke, sier Herwig Carlsen.

- Beskjeden I motsetning til Harald Huysman, så snakket aldri Jon Herwig Carlsen aldri med Ayrton Senna, men han møtte legenden flere ganger i depotområdene.

- Han hadde en veldig utstråling, men på meg virket han som en beskjeden og tilbakeholden mann. Han var slett ikke brautende, som han kanskje kunne hatt anledning til å være, så stor som han var.

- Og da det først etter hans død ble det kjent at Ayrton Senna også donerte millioner av kroner blant annet til barnehjem for hjemløse barn i hjembyen Sao Paulo, så forstår man hvorfor han var så umåtelig populær. 

VITNE TIL ULYKKEN: Jon Herwig Carlsen
VITNE TIL ULYKKEN: Jon Herwig Carlsen Vis mer
DØDSKRASJ: Ayrton Senna overlevde ikke denne krasjen i Tamburello-svingen under San Marino Grand Prix 1. mai 1994. Foto: AP / NTB Scanpix
DØDSKRASJ: Ayrton Senna overlevde ikke denne krasjen i Tamburello-svingen under San Marino Grand Prix 1. mai 1994. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer