ETTERLENGTET: Tre afrikanske lag hadde feilet før Ghana var i aksjon mot Serbia. Asamoah Gyan sørget for den første afrikanske seieren i et VM-sluttspill på afrikansk jord.Foto: SCANPIX/AP Photo/Hassan Ammar
ETTERLENGTET: Tre afrikanske lag hadde feilet før Ghana var i aksjon mot Serbia. Asamoah Gyan sørget for den første afrikanske seieren i et VM-sluttspill på afrikansk jord.Foto: SCANPIX/AP Photo/Hassan AmmarVis mer

- Vi vant for hele Afrika

Gyan matchvinner i historisk ghanesisk seier.

|||(Dagbladet): Serbia - Ghana 0-1.

Vertsnasjonen Sør-Afrika delte poengene med Mexico, Nigeria ble minst ett nummer for små mot Argentina og Algerie tabbet seg ut mot Slovenia.

Seks kamper ut i det første VM-sluttspillet på afrikansk jord, hadde den første afrikanske seieren latt vente på seg. Derfor samlet et helt kontinent seg bak Ghana i håp om at «Black Stars» skulle gjøre slutt på ventetida.

Asamoah Gyans straffescoring seks minutter før slutt skulle vise seg å være nok, og matchvinneren var snar med å takke for den formidable støtten.

SOLGTE SEG BILLIG:  Vladimir Stojkovic valgte tidlig å gå mot et hjørne. Det gjorde valget enkelt for Asamoah Gyan.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / JEWEL SAMAD
SOLGTE SEG BILLIG: Vladimir Stojkovic valgte tidlig å gå mot et hjørne. Det gjorde valget enkelt for Asamoah Gyan.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / JEWEL SAMAD Vis mer

- Samtlige afrikanere er bak oss, og jeg ønsker å hilse til dere alle. Vi vant denne kampen for dere, sa Gyan etter kampslutt, ifølge nyhetsbyrået AP.

Løskrutt
Ghana og Serbia har begge blitt nevnt blant potensielle overraskelseslag i forkant av VM-sluttspillet i Sør-Afrika.

I så måte var det knyttet store forventninger til et underholdende oppgjør da lagene sto overfor hverandre på Loftus Versfeld Stadium i Pretoria i den første kampen i gruppe D.

Det var imidlertid forventninger som lenge så ut til ikke å bli innfridd. I den første timen ble det utelukkende fyrt med løskrutt og den offensive presisjonen var fullstendig fraværende.

Men da Asamoah Gyan traff utsiden av stolpen med en heading, var det et forvarsel om at underholdningsnivået var i ferd med å ta seg betraktelig opp.

Utvisning
Dramatikken nådde nye høyder drøyt kvarteret seinere da Serbia-forsvarer Aleksandar Lukovic på høyst unødvendig og smått idiotisk vis grep fatt i Gyan på tur framover. Med gult kort fra før, var den argentinske kamplederen Hector Baldassi etterlatt uten noe annet valg enn å sende Lukovic av banen, og serberne var redusert til 10 mann.

STOLT ØYEBLIKK: John Paintsil (t.v.) og Lee Addy fant fram det ghanesiske flagget da seieren mot Serbia var et faktum.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / JEWEL SAMAD
STOLT ØYEBLIKK: John Paintsil (t.v.) og Lee Addy fant fram det ghanesiske flagget da seieren mot Serbia var et faktum.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / JEWEL SAMAD Vis mer

Paradoksalt nok ledet utvisningen til Serbias beste periode i kampen. Milos Krasic var et av utropstegnene i Champions League denne sesongen, men CSKAs Pavel Nedved-kloning sto i spissen for en rekke serbiske skuffelser i åpningskampen.

I det 79. minutt kom han imidlertid til rødtrøyenes beste mulighet i kampen da han relativt uhindret fikk avslutte i god scoringsposisjon. Den opplagte målsjansen endte i stedet som en presang til bursdagsbarnet Richard Kingson, som fikk ballen rett på seg.

Straffescoring
Det var en bom som skulle vise seg å bli kostbar, for Ghana skulle lykkes der Sør-Afrika, Nigeria og Algerie alle har feilet før dem etter nok en kortslutning i et serbisk forsvarshode. Zdravko Kuzmanovic slapp nemlig ikke unna da han ryddet unna et ghanesisk innlegg med en utstrakt arm.

Dermed fikk Asamoah Gyan muligheten til å sikre seieren hele Afrika hadde ventet på da kampleder Baldassi dømte straffespark.

Da keeper Vladimir Stojkovic allerede hadde kastet seg mot et hjørne med Gyan fortsatt i tilløpet, fikk Ghana-spissen en enkel oppgave med å ekspedere ballen i mål, noe som utløste heftige jubelscener både på og utenfor banen.

UNØDVENDIG: Aleksandar Lukovic hadde bare seg selv å skylde da han ble utvist kvarteret før slutt.Foto: SCANPIX/AP Photo/Martin Meissner
UNØDVENDIG: Aleksandar Lukovic hadde bare seg selv å skylde da han ble utvist kvarteret før slutt.Foto: SCANPIX/AP Photo/Martin Meissner Vis mer

Serbia hadde lite og svare med, og i stedet kunne Gyan ha endt opp som tomålsscorer da kontringsmulighetene begynte å åpenbare seg stadig oftere.

På vei hjem allerede
To minutter på overtid skrudde han ballen elegant rundt Stojkovic, men nok en gang sto stolpen i veien.

1-0 holdt uansett i lange baner for Ghana og deres serbiske landslagssjef Milovan Rajevac, som ble den sjette treneren i VM-historientil å slå sitt fødeland.

Seieren betyr også at Ghana koblet et tidlig grep om den ene av to plasser som gir avansement til åttedelsfinalene.

Serbia er på sin side ille ute å kjøre. Nå må trolig Tyskland slås i neste kamp dersom VM-drømmen skal leve videre etter gruppespillet. Mye tyder dermed på at serberne allerede er på vei hjem før festen egentlig har kommet i gang.

RUVET: å tross av sin beskjedne størrelse, er ikke Anthony Annan redd for å gå i duell med storvokste motspillere. Her holder han VMs høyeste, Nikola Zigic, på armlengdes avstand.Foto: SCANPIX/EPA/SHAWN THEW
RUVET: å tross av sin beskjedne størrelse, er ikke Anthony Annan redd for å gå i duell med storvokste motspillere. Her holder han VMs høyeste, Nikola Zigic, på armlengdes avstand.Foto: SCANPIX/EPA/SHAWN THEW Vis mer