SKUFFET:  Solbakken var det store fokuset i Kölns serieåpning hjemme mot Wolfsburg.  Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS
SKUFFET: Solbakken var det store fokuset i Kölns serieåpning hjemme mot Wolfsburg. Foto: Wolfgang Rattay/REUTERSVis mer

- Vi var engstelige

Solbakken etter marerittstart som Köln-trener.

KÖLN (Dagbladet): FC Köln - Wolfsburg 0-3

Ståle Solbakken fikk den verst tenkelige starten på trenerjobben i Köln med tremålstap mot Wolfsburg hjemme på RheinEnergieStadion. Den ferske Bundesliga-treneren mener en del av forklaringen er at spillerne rett og slett var preget av angst.

- Vi så veldig engstelig ut. Det var en helt fortjent seier. Vi kunne kanskje vært heldige og fått ei utlikning. Vi hadde noen gode sjanser. Men alt i alt var vi egentlig langt i fra poeng, forklarer en tydelig skuffet Solbakken.

Pipekonsert Skuffet var også fansen. Både i pausen og etter kampslutt var det høylydt pipekonsert fra hjemmepublikummet.

- Jeg har forståelse for at de piper. Jeg hørte det ikke selv. Jeg var så konsentert på kampen, sier Solbakken.

At Köln-treneren har mye å jobbe med er det liten tvil om. Wolfsburg rundspilte til tider hjemmefavorittene og frustrasjonen begynte å bre seg. For spiss Milivoje Novakovic manifiserte frustrasjonen seg i at han snakket på seg to gule kort. Ifølge treneren, en hard avgjørelse.

- Jeg så at han fikk det første gule kortet, men så ikke det andre. Det virker litt hardt idømt, sier Solbakken.

Elendig førsteomgang Köln var tydelig preget av alvoret innledningsvis, noe Wolfsburg utnyttet nærmest umiddelbart. Köln-stopper Kevin Pezzoni rotet det til i en tilsynelatende ufarlig duell med gjestenes Patrick Helmes, og sendte sistnevnte alene gjennom med keeper Michael Rensing. Tidligere Köln-spiller Helmes tuppet ballen sikkert under Köln-keeperen.

Til pause kunne det vært enda verre. Köln var direkte svake i det meste av det de foretok seg. Og det var Wolfsburg som stod for de største sjansene.

Venstreback Patrick Ochs var svært nær å doble ledelsen, men, heldigvis for Köln, gikk skuddet via ryggen til en medspiller og like utenfor Rensings høyre stolpe. 

Det lille hjemmelaget skapte av sjanser, var på dødballer. Nærmest kom kaptein Geromel, men en god redning av Wolfsburg-keeper Diego Benaglio hindret Köln-stopperen i å redde stumpene av en mildt sagt skuffende førsteomgang.

Liten bedring Det var et åpenbart mer tent hjemmelag som kom ut etter pause. Uten at kampbildet forandret seg nevneverdig. Wolfsburg stod for de desidert største sjansene også i åpningen av den andre omgangen. En frisk trio i Mario Mandzukic, Patrick Helmes og Hasan Salihamidzic var en konstant trussel for et vaklende Köln-forsvar.

Nærmest var Mandzukic på en gedigen dobbelsjanse i begynnelsen av omgangen.

I det minste skapte også Solbakkens mannskap noen sjanser. Adil Chihi headet like over, før innbytter Peszko var svært nær å sette inn utlikningen. Men skuddet fra skrått hold gikk i stolpen og ut.

 FORTJENT SEIER:  Hasan Salihamidzic jubler sammen med tomålsscorer Patrick Helmes. Wolfsburg vant fortjent over et tafatt Köln-lag.  EPA/ROLF VENNENBERN
FORTJENT SEIER: Hasan Salihamidzic jubler sammen med tomålsscorer Patrick Helmes. Wolfsburg vant fortjent over et tafatt Köln-lag. EPA/ROLF VENNENBERN Vis mer

- Det positive er at vi skaper en del sjanser på en dårlig dag. Vi har vel 3-4 gode sjanser og hvis vi er heldige kunne vi ha utliknet, sier trener Solbakken.

Novakovic utvist For å gjøre ting enda vanskeligere for et Köln-lag i åpenbar motbakke, snakket spiss Milivoje Novakovic på seg rødt kort etter at Wolfsburg-stopper Marco Russ anklagde han for filming.

Sloveneren fikk først gult, men følte tydeligvis at det ikke var nok, og snakket på seg et gult kort nummer to.

Minutter etter trygget Wolfsburg-seieren. Marcel Schäfers corner gikk rett i mål bak keeper Rensing.

Like før slutt var kollapsen et faktum. Patrick Helmes kunne enkelt sette inn 3-0 i det som virket som det totale fravær av noe som liknet på et Köln-forsvar.

- Selvfølgelig var han god, sier Wolfsburg-trener Felix Magath om den tidligere Köln-spillerens prestasjon.

- Vi spilte en god og kontrollert kamp, utdyper den rutinerte tyske treneren.

For Ståle Solbakkens del er det liten tvil om at han har svært mye å jobbe med. Men først må han rett og slett få fordøyd dagens fadese.