- Vi var ikke ydmyke eller lojale mot systemet

Norges superveteraner om veien fra fiasko til suksess.

NÆRMER SEG 300 LANDSKAMPER: Mats Trygg, Mads Hansen og Per-Åge Skrøder har vært opplevd alt fra flaue tap mot Ungarn i B-VM, til søndagens 12-4-bragd mot Tyskland i A-VM. Til sammen har trioen nærmere 300 landskamper for Norge. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NÆRMER SEG 300 LANDSKAMPER: Mats Trygg, Mads Hansen og Per-Åge Skrøder har vært opplevd alt fra flaue tap mot Ungarn i B-VM, til søndagens 12-4-bragd mot Tyskland i A-VM. Til sammen har trioen nærmere 300 landskamper for Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

STOCKHOLM (Dagbladet): Norge har overrasket alle i årets VM, og mandag kveld ble de klare for kvartfinalen uten å spille da Danmark slo Latvia 2-0.

Det norske landslaget har en ung stamme, men tre veteraner skiller seg ut.

Mats Trygg (35) har spilt 103 landskamper, Per-Åge Skrøder (33) står med 93, mens Mads Hansen (33) har 87 kamper med flagget på brystet.

- Ja, plutselig ble vi veteranene, sier en leende Mads Hansen til Dagbladet om han og kollegenes mange landskamper.

Trygg og Skrøder debuterte i VM i 1997, mens Hansen kom med tre år seinere. De tre har vært med på det meste i norske hockey, fra nedrykk til B-pulja, til seier over giganter som Canada, Tsjekkia og Sverige.

Skrøder og Hansen sier Norges mange spillere i utenlandske ligaer har vært utrolig viktig for framgangene. De to har henholdsvis 14 og ni år i svensk hockey.

- Du hever deg når du møter så bra spillere daglig. I begynnelsen var det tøft, sier Skrøder som har spilt i MoDo siden 2006.

- Norske spillere er populære, og du tar med deg tempoet og kravene i hverdagen hit til landslaget, sier Hansen som vant SM-gull med Brynäs denne sesongen.

Rundet 100 kamper
I tillegg til å spille på et høyere nivå, slipper spillerne i utlandet å tenke på noe de aller fleste i den norske eliteserien må: En sivil jobb ved siden av hockeyen.

- Ja, de forutsetningene betyr mye, sier Skrøder.

De tre veteranene er svært viktige brikker i det norske laget. Skrøder har igjen vist seg som svært målfarlig, det samme har Trygg fra sin backposisjon. Hansen er en arbeidsmaur som senter i førsterekka.

- Ja, jeg har funnet scoringsformen. Det er lenge siden. Det er deilig å få selvtillit i de situasjonene, sier Trygg.

Han rundet 100 offisielle landskamper (VM og OL-kamper) da Norge møtte Tsjekkia tidligere i mesterskapet. Selv om han fyller 36 i sommer, sier Trygg han ikke har noen planer om å gi seg med hockeyen.

- Det har jeg ikke tenkt på. Jeg synes fortsatt hockey er morsomt, og jeg holder nivået. Jeg har flere gode år igjen, tror jeg hvert fall, sier han med et smil.

- Vi presterte ikke
De siste åra har Norge endelig klart å etablere seg i A-VM etter mange års jojo-tilværelse mellom divisjonene.

- B-VM kan like gjerne kalles Å-VM. Forskjellen er så stor. Vi var gode nok til å rykke opp, men gikk flere år uten å prestere, sier Hansen.

Manglene norsk effektivitet ble ødeleggende en rekke ganger. Skrøder og Hansen trekker fram et norsk skrekkeksempel fra fortida.

- Vi dominerte kampene, men sleit med å score. Mot Ungarn en gang, vant vi skudda..., sier Skrøder.

- Da vant vi skuddstatistikken med noe sånt som 67-13 og tapte 3-1, skyter Hansen inn mens Skrøder nikker.

- Hvordan er det mulig?

- Vi hadde nok litt stang ut, men samtidig var vi ikke ydmyke, jobba ikke hardt nok og var ikke lojale mot systemet, sier Hansen.

Akkurat det har ikke vært noe problem i de siste mesterskapene. Tirsdag ettermiddag er det danskene som er motstander.

Kvartfinalen er allerede sikret, men seier der kan gi Norge en historisk tredjeplass i gruppa. Blir Norge nummer fire er det Russland som blir motstander i kvarten. Med tredjeplass er det Sverige som får bryne seg på Norge 17. mai.