- Vi var med på å endre amerikanernes forhold til fotball

Diskerud om USA som sprenger rekorder.

ENDRINGER: Mix Diskerud forteller om hvorfor fotballen tar av i USA. Foto: NTB Scanpix
ENDRINGER: Mix Diskerud forteller om hvorfor fotballen tar av i USA. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et hardtarbeidende USA ble hyllet i fotball-VM, og aldri før har amerikanerne vært mer opptatt av «soccer».

• VM-finalen mellom Tyskland og Argentina er den mest sette fotballkampen på amerikansk tv noensinne. Over 26 millioner amerikanere så kampen, ifølge CBS.

• USAs åttedelsfinalen mot Belgia ble sett av 16 millioner - bare på ESPN.

• Natt til torsdag så 86 000 tilskuere at Manchester United vant 7-0 mot LA Galaxy på Rose Bowl i Pasadena. United møter Real Madrid på Michigan stadium 2. august. Der ble det utsolgt på en halvtime. Stadion tar rundt 100 000 tilskuere.

Har det skjedd noe med amerikanernes syn på fotball den siste tida?

Dagbladet tok spørsmålet videre til USAs landslagsspiller Mix Diskerud.

- Ja. Det endrer seg gradvis, sier Diskerud til Dagbladet.

- Hvordan opplever du interessen?

- Hver gang vi fikk anledning til å titte litt på verden på utsiden av VM-boblen - skjønte vi jo at vi var med på å endre mange amerikaneres forhold til fotball, og verdens største konkurranse. Det har egentlig vært det store målet mitt - så sånn sett er jeg fornøyd, sier Diskerud.

Rosenborg-spilleren fortsetter:

- Det å vise frem en billig sport som nesten alle kan delta i på nesten like vilkår, for verdens tredje største land. Og vise at man må vise ordentlig respekt for fattige og bittesmå land - hvis ikke det skal gå galt fort. For i lagidretter som fotball handler det om de elleve på banen, og ikke hvor mange millioner som står bak dem. Sånne tanker gjorde jeg meg om interessen. Og morsomt var det, sier Diskerud.

25 millioner Fotballens utvikling er noe amerikanerne har sett over tid. Både økonomisk og politisk er fotball en miniputt blant idrettene i USA. At USA gikk videre fra «dødens gruppe» i VM, med Ghana, Tyskland og Portugal som motstandere, fikk publikum til å sperre opp øynene.

I åttedelsfinalen tapte de 2-1 etter dramatiske ekstraomganger mot Belgia.

- Hele nasjonen og fansen som kom til Brasil kan være stolte, sa landslagssjef Jürgen Klinsmann etter at VM-eventyret var over.

- Vi tar med oss mye erfaring. Vi vokste mye, sa han.

Mange av tyskerens ord kan føres videre til ungdomsarbeidet i landet.

Barns ønsker I de yngre avdelingene i USA er det mer enn tre millioner registrerte fotballspillere. På midten av 1970-tallet var det bare rundt 100 000, ifølge CNN.

FIFAs tall viser at USA har nest flest fotballspillere i verden, med nesten 25 millioner. Bare Kina har flere med 26 millioner.

Stadig kobles store fotballnavn til den amerikanske ligaen Major League Soccer (MLS), men Mix Diskerud mener ikke det er navn som David Villa og Frank Lampard som øker fotballens omdømme i statene.

86 000: 86 000 tilskuere så Manchester United spille mot Los Angeles Galaxy i California 23. juli. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson
86 000: 86 000 tilskuere så Manchester United spille mot Los Angeles Galaxy i California 23. juli. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson Vis mer

- Den viktigste endringen er at foreldre som ønsker å innfri sine barns ønsker om å trene og spille fotball, ikke trenger å kjøre like langt for å finne en klubb eller en brukbar trener, sier Diskerud.

I verdenstoppen Bare siden VM i 2010 er det skjedd en massiv økning i interessen i USA.

Tv-seere økte i gjennomsnitt fra 2,8 til 4,3 millioner i årets VM.

Også ringside i Brasil-VM var amerikanerne gode:

Nesten 197 000 billetter ble kjøpt av amerikanere. Bare Brasil hadde flere på tribunene.

Amerikanske nasjoner fikk for alvor vist seg fram i Brasil-VM. Colombia sprudlet med James Rodriguez. Mexico ble så vidt slått av bronsevinner Nederland. Og Costa Rica overrasket alle ved å nå kvartfinale.

Det er også Diskeruds høydepunkter:

- Mexico spilte greit uavgjort mot Brasil mens de fremdeles hadde Neymar på banen, og Costa Rica spilte nydelig fotball gjennom hele gruppespillet, sier Diskerud.

Stikk til Norge RBK-spilleren mener nordmenn har et nedlatende syn på amerikanske fotball og Det nord- og mellomamerikanske fotballforbundet (CONCACAF).

- Det er litt kult at alle lagene fra CONCACAF bortsett fra Honduras som fikk et - slik jeg ser det - feilaktig rødt kort i første kvarteret av første kamp som ødelegger deres VM - altså at resten av CONCACAF-lagene kommer seg lett ut av gruppene sine og leverer veldig bra kamper i utslagsspillet, sier Diskerud.

- Jeg synes det er moro fordi her hjemme får jeg til stadighet høre at CONCACAF er dårlig, og at gull i Gold Cup liksom er tredjerangs. Men jeg skal kanskje ikke ta det så tungt når det kommer fra sånne som representerer land som ligger mellom Burkina Faso og Usbekistan på FIFA-rankingen, haha, sier Diskerud til Dagbladet.

RBK-spilleren sikter til Norges landslag, som for øyeblikket er nummer 53 på FIFA-rankingen.

Diskerud var USAs nummer 10 i VM, men fikk ingen minutter på banen. Han omtaler det å hjelpe andre til å prestere som sitt beste VM-minne.

- Høydepunktet mitt var at jeg klarte å hjelpe til med å psyke opp en av lagkameratene til å gjøre en kjempekamp - selv om han var litt utafor i et par dager før, sier Diskerud, uten å utdype.

EKSTASE:  USA-fans ved Redondo Beach, California under VM-kampen mot Belgia. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson
EKSTASE: USA-fans ved Redondo Beach, California under VM-kampen mot Belgia. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer