ENDELIG DRONNING IGJEN: Kristine Lunde-Borgersen var gravid under EM i fjor. Nå er hun tilbake - og hun var en gigant i finalen mot Frankrike. Foto: BJØRN LANGSEM
ENDELIG DRONNING IGJEN: Kristine Lunde-Borgersen var gravid under EM i fjor. Nå er hun tilbake - og hun var en gigant i finalen mot Frankrike. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

Vi var usikre, men dere svarte med en av tidenes triumfer

Dere er tvers gjennom gull, jenter.

VM-finalen: Frankrike - Norge 24-32

GULL ER ALDRI
gratis, men de fleste gangene Norge har gått til topps har de vært favoritter eller i det minste en av de største favorittene. I år var ikke jentene der.

Finaleutklassingen av Frankrike viser hvilken vei disse jentene har gått de siste ukene.

De franske jentene er et av verdens beste forsvarslag, likevel scoret Norge 19 mål før pause - og bare ett av dem var kontringsmål. Snakk om angrepsfest - og for en dybde vi nå har i laget. Thorir Hergeissons jenter løper ikke bare motstanderne i senk - de spiller dem helt ut.

Dette var Norges sjette finale på de sju siste mesterskapene. De norske jentene er nå regjerende OL-mestere, regjerende europamestere og også verdensmestre.

NORGE HADDE IKKE vunnet VM siden 1999, da jentene gikk til topps på hjemmebane etter en finalethriller av de sjeldne. Da, som nå, var Frankrike motstander i finalen.

I åra etter triumfen har verdensmesterskapene blitt dominert av Russland (fire gull) og Frankrike (ett gull). Norge har i stedet vært gullgrossist i EM, med fire strake triumfer.

VINNERSKALLEN: Katrine Lunde Haraldsen har vært VMs klart beste målvakt. Hun spilte seg stort opp i finalen og tok nær halvparten av skuddene etter pause. Foto: BJØRN LANGSEM
VINNERSKALLEN: Katrine Lunde Haraldsen har vært VMs klart beste målvakt. Hun spilte seg stort opp i finalen og tok nær halvparten av skuddene etter pause. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Nå er endelig VM-barrieren brutt. Norge er ikke lenger «bare» et EM-lag. Og godt er det, for statistikken har vært så tilfeldig. Det er ingen grunn til at jentene ikke skal lykkes i VM, det er tross alt tettere mellom de tøffe kampene i EM - hvor det er færre dårlige lag med.

MEN DET SÅ ikke spesielt lovende ut før mesterskapet. Norge er selvfølgelig alltid en medaljekandidat, men det var Russland og Frankrike som ble pekt ut som de største favorittene. Av flere grunner:

• De virket begge veldig solide, etter et skuffende europamesterskap i fjor.

• Skader og graviditet førte til at Norge måtte klare seg uten tre av de mest sentrale spillerne i fjorårets EM, Tonje Larsen, Nora Mørk og Gro Hammerseng. Sånne typer kan du ikke erstatte ved å knipse i fingrene, selv ikke i Norge. I tillegg ble oppkjøringen til comebackgirl Kristine Lunde-Borgersen ødelagt av et brudd i hånda.

Som europamestere burde Norge gått inn i VM proppfulle av selvtillit, men det var nok noen usikre hoder i den norske troppen. Jentene hadde nemlig lagt bak seg en oppkjøring vi ikke har vært vant til:

• 19 2011-kamper før VM resulterte bare i ti seire. Hele sju av kampene endte med tap, noen med stygge sifre. Det er en sjeldent dårlig statistikk for et norsk damelandslag.

ÆRESRUNDE: Karoline Dyhre Breivang ledet an da jentene løp rundt for å takke supporterne. Foto: BJØRN LANGSEM
ÆRESRUNDE: Karoline Dyhre Breivang ledet an da jentene løp rundt for å takke supporterne. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

OG SOM OM IKKE DET var nok, de fikk seg en på trynet allerede i VM-åpningen, da Tyskland vant 31-28. Det så virkelig ikke bra ut.

Men vi visste at den kampen ikke var et godt speilbilde av kvalitetene i den norske troppen, spørsmålet var bare hvor raskt jentene ville klare å spille seg i skikkelig VM-form. De har svart med å levere den karakteristiske formstigningen som kjennetegner mesterlag.

Laget som helhet klatret oppover på formkurven allerede fra kamp to. Etter hvert kom også Kristine Lunde-Borgersen i skikkelig form. En spiller som Tonje Nøstvold slo til i semifinale og finale - altså akkurat i tide.

For selv med flere rutinerte ute, er det masse rutine i laget. Dette er jenter som vet hvordan de skal vinne et mesterskap.

Og selv om vi i hylekoret har ropt etter mer spilletid for Heidi Løke, har Hergeirsson forholdt seg trofast til planen sin. Han tviholder på prinsippet om å rullere på laget, for å holde flest mulig spillere varme og for å ha friskest mulig bein også dagen derpå.

SEERTALLENE TIL TV 2 viser at håndballjentenes posisjon er urokkelig - i hvert fall så lenge de kjemper om medaljer. Vi elsker dem.

JUBELHAUG: Jentene kastet seg over hverandre etter åttemålsseieren i VM-finalen. Foto: BJØRN LANGSEM
JUBELHAUG: Jentene kastet seg over hverandre etter åttemålsseieren i VM-finalen. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

I VM er det våre etablerte helter som har stått fremst i krigen om et nytt gull, men mesterskapet viser også at vi kan leve godt også når de gir seg. I fjor tok en spiller som Nora Mørk håndballpublikummet med storm, og i hennes skadefravær har Amanda Kurtovic gjennomført en imponerende mesterskapsdebut.

Framtida er med andre ord like lys som kveldens finale var lysende.

FRANKRIKE MISTET midt i mesterskapet Mariama Signate og i semifinalen ble Allison Pineau skadd. Begge var på all star-laget etter VM for to år siden, og med to av sine viktigste spillere ute ble Norge brått favoritt.

De blå startet best, men så sa Norge takk for følge. Fenomenal skyting fra distanse ga seksmålsledelse halvveis. Frankrike hang bedre med etter hvilen og Norge sleit mer i angrep. Men med en herlig opplagt Katrine Lunde Haraldsen mellom stengene (for ikke å glemme Kari Aalvik Grimsbø som kom inn og reddet to straffer), var seieren aldri truet.

Med tanke på at vi var såpass usikre før VM, smaker dette gullet ekstra godt. Dere er endelig verdens beste igjen, jenter!

Da Marit Malm Frafjord løftet pokalen og speilet seg i gullet, var det bare 222 dager til OL-ilden tennes i London.

KLOK SKALLE: Thorir Hergeirsson har ledet Norge på en smart og langsiktig måte. Det betalte seg med en fantastisk finale. Foto: BJØRN LANGSEM
KLOK SKALLE: Thorir Hergeirsson har ledet Norge på en smart og langsiktig måte. Det betalte seg med en fantastisk finale. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Det er bare å glede seg til mer moro!