Vi velger de glade

LISBOA (Dagbladet): I et mesterskap der de største stjernene falt til bakken før finalen, er det fritt fram for nye navn. 11 riktige på EM-laget ville ha gjort deg rik.

Det blir ingen utbetaling for å ha tippet alle rett på Dagbladets EM-lag. Denne 11-eren var det umulig å prikke inn for tre uker siden.

I stedet drypper millionene over våre utvalgte. Med et mesterskap fulgt av flere TV-seere enn noen gang, blåser fotball-boomen videre med fett betalt for alle som blir sugd med.

I Portugal har tempoet i spillerhandelen fulgt den oppjagete farten på banen.

I ET FLOTT

mesterskap er det vrient å få plass til mange nok av dem som har gledet oss underveis. Slike problemer kan løses med litt overskudd.

For eksempel slik en danske gjorde det midt under begeistringen over tanksenter Preben Elkjær og dynamitt-Danmarks herjinger under Mexico-VM i 1986:

- Hva skal vi gjøre når Jesus kommer tilbake, sto det med utfordrende hvit skrift på en murvegg i København.

Med en rød tilføyelse under kom fotballvennen med en midlertidig løsning:

- Sett Elkjær på kanten!

DET ER

denne gleden som har gjort Portugal-EM til en publikumsthriller og økt interessen for fotball verden over. Nå blir UEFA utfordret til å forandre kamptidspunktene for å møte etterspørselen fra nye titalls millioner TV-seere i Asia.

Denne interessen møtes best med den angrepsiveren og tempohevingen som er kommet med vertslandets eget spill. Derfor er halve EM-laget vårt portugisisk.

ET SLIKT

mesterskap har sin egen dynamikk. Alle som har spilt turnering med kort mellomrom mellom kampene vet hvordan hver eneste kamp preger neste oppgave.

Den portugisiske høyresida i forsvar med Miguel og Carvalho startet EM på benken, men fikk sjansen fordi nettopp grekerne utnyttet svakheten på den siden i åpningsminuttene. Etterpå har de to reservene dannet turneringens sikreste forsvarspar.

På samme måte så ikke Hellas ut som noe finaleemne i sin første kamp, og slett ikke mot Spania i oppgjøret etter. Selvtilliten har kommet med resultatene; litt etter litt gjennom hver runde til laget angrep tilnærmet elegant mot Tsjekkia i ekstraomgangen torsdag.

STATISTIKKEN HJELPER

til å plukke ut enkeltspillere bak disse resultatene. Grekernes spiller nummer sju, Theodoras Zagorakis, er EMs flittigste takler. At han samtidig har hatt beina innom de fleste av kontringsmålene, forteller om kvalitet som overgår renommé.

På samme statistikk finner du høyrebacken Seitaridis og liberoen Dellas blant de aller beste. Det er bra tegn på detaljene som har gitt mesterskapets største overraskelse.

DET KREATIVE

er det verre å måle i tall. På oversikten over vellykkete pasninger er Zinedine Zidane nær toppen med imponerende 61,8 %, men diskusjonen i et skuffet Frankrike den siste uka har dreid seg om verdens tidligere beste fotballspiller sinket framdriften for mye.

På samme vis er danskene glimrende offensive krefter, høyrebacken Thomas Helveg og midtbanedriveren Thomas Gravesen, enda bedre i vellykket pasningsspill. Men da Tsjekkia la seg lavt før pausen i kvartfinalen, hadde ingen av dem kreativitet til å skape en eneste sjanse.

BARE DEN

typen oppfinnsomhet bærer fram til et eksklusivt EM-lag. Det er derfor våre spillere blir typer som Figo, Maniche, Rosicky, Nedved og Rooney. De har alle åpnet tilsynelatende låste kamper. Portugiserne fra 0-1 mot England, tsjekkerne på 0-2 mot Nederland og herlige Wayne Rooney helt til han ble plukket av banen mot Frankrike.

Bare Milan Baros sviktet da vi trengte ham som mest til å redde søndagskvelden.

Men hvem gjør ikke det etter fire festkvelder på rad?