DEN VEIEN HØGMO SPARKER: Han har drømt stort, prøvd det meste, men får det ikke til. Nå er jobben hans avhengig av at et lag uten selvtillitt og fasong overgår seg selv og older liv i VM-drømmen. Hvis ikke er det slutt før jul. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DEN VEIEN HØGMO SPARKER: Han har drømt stort, prøvd det meste, men får det ikke til. Nå er jobben hans avhengig av at et lag uten selvtillitt og fasong overgår seg selv og older liv i VM-drømmen. Hvis ikke er det slutt før jul. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Morten P kommenterer:

Vi vet at kravene om sluttspill egentlig ikke henger på greip

Per-Mathias Høgmo er ferdigsnakket om Norge ikke overrasker stort i de tre neste kampene. Når du ikke lager gull av gråstein blir det sånn.

HAN ER RETORISK programforpliktet til å gå for ni poeng på de tre neste kampene mot Aserbajdsjan (B), San Marino (H) og Tsjekkia (B), drømmer om sju av dem og vet at seks vil redde jobben hans inn det i det nye året. Kanskje fem også, om en eventuelt skuffende poengdeling i Baku blir svart opp med en ditto overraskende poengdeling i Praha.

Men alt under full pott mot Aserbajdsjan og San Marino - alternativt seier mot San Marino og uavgjort i de to bortekampene - er natta for VM-drømmen og Per-Mathias Høgmo.

Og jeg tror han vet det.

NÅR DET ER sagt, Norge er per dato verdens 70. beste lag ifølge FIFA-rankingen. Guinea (61), Panama (62), Emiratene (66), Burkina Faso (67) og Trinidad Tobago (69) er foran oss. Da har jeg ikke en gang nevnt de to Kongoene vi tidligere har raljert med - Den demokratiske republikken Kongo (51) og kongedømmet Kongo. Og bare for å gni det inn litt ekstra - Kapp Verde øynene der ute i Atlanterhavet, ti store og fem små vulkanske øyer med en befolkning på litt over en halv million mennesker, er to plasser bak.

Det er faktum.

Det er norsk landslagsfotball per utgangen av september 2016.

HAR HØGMO VIRKELIG skylda for det? Nei, på ingen måte. Ansvaret er hans, ja selvfølgelig, men all skyld? Virkelig? Og er du av de som mener Prosjekt Høgmo er en romantisk fiksjon om ballbesittelse og et konkurransedyktig spill, for ikke å snakke om at du som veldig mange andre blødende norske fotballhjerter vil bytte ham ut så fort som mulig og gjerne hente Ståle Solbakken til Ullevaal Stadion, så bør du merke deg hva FCK-treneren sa da jeg møtte ham i København for et par uker siden.

For det første er Ståle Solbakken enig i Høgmos forsøk på å utvikle et norsk spill, det er det eneste som nytter, det er veien å gå.

Og for det andre, og her kommer sitatet som ble overskriften på intervjuet med FCK-treneren:

"Det spiller ingen rolle om Høgmo, Guardiola eller jeg trener Norge nå".

LIKEVEL FORANDRER DET ingenting på situasjonen. Per-Mathias Høgmo må oppnå framgang med Norge de neste tre kampene. Uavhengig av spillermaterialet, skadesituasjonen og den respektive spillers spilletid i klubbene - om Høgmo ikke står igjen med et av de allerede nevnte poeng-scenariene er han ferdig til jul. Ikke fordi en annen trener ville gjort det bedre ut fra forutsetningene, men fordi fotball på dette nivået handler om tro, håp og svarte bunnlinjer. Og er Norge ute av det når vi reiser hjem fra Praha lørdag 12. november vil det være null tro, null håp og stor fare for røde bunnlinjer på Ullevaal Stadion om samarbeidspartnerne og fotballfolket som sådan ikke serveres en ny drøm.

Så enkelt er det.

Vi vet at kravene om sluttspill egentlig ikke henger på greip.

Men på grunn det som skjede på 90-tallet kan ikke Norge leve med å være en ubetydelighet på FIFA-rankingen.

ALLE TRENERE HAR sin tid. Per-Mathias Høgmo har til nå hatt tre år. Og selv om ambisjonene har vært like hårete som mange av motstanderne, selv om forsvarsspillet ikke holder vann, selv om resultatene har vært skrekkelige, retorikken meningløs, og selv om ingenting tyder på at Norge skal til Russland 2018, er jeg ett hundre prosent med Høgmo i følgende:

Skal norsk bli konkuransedyktig på den internasjonale arena er norsk fotball nødt til å ta konsekvensene av egne utviklingsmål.

Og det er ikke Per-Matias Høgmos ansvar.

Det er alles ansvar.