Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Inge Andersen sparket

- Vi vet at kvinner engasjerer seg i idretten, men de når aldri til toppen blant pampene på Ullevaal

FrP vil ha en kvinne som ny generalsekretær i Norges Idrettsforbund. 

ÅREMÅL BLIR ET TEMA: Idrettspresident Tom Tvedt (t.v) bekrefter at åremål blir et tema. Her med Inge Andersen tidligere i år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ÅREMÅL BLIR ET TEMA: Idrettspresident Tom Tvedt (t.v) bekrefter at åremål blir et tema. Her med Inge Andersen tidligere i år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): - Det er idrettsstyrets privilegium å avsette og ansette generalsekretæren i Norges Idrettsforbund, og nå er det viktig å trekke pusten før vi skal ut og finne den personen som skal lede idretten de neste årene, sier idrettspresident Tom Tvedt til Dagbladet.

Mandag benyttet han og resten av idrettsstyret det privilegiet til å sende Inge Andersen ut dørene på Ullevaal Stadion. Der hadde Andersen vært idrettens generalsekretær og sterke mann i 13 år.

Det er ikke sikkert at Andersens etterfølger som generalsekretær får muligheten til å sitte like lenge.

- Det er helt naturlig at man tar et åremål nå. Om man velger fire pluss to år, eller seks år, spiller ikke så stor rolle, men at det bør endres er det ingen tvil om, sier idrettspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Ib Thomsen, til Dagbladet.

- Vi som politikere er opptatt av at idrettsorganisasjonen leverer på det de får penger til å gjøre, så får det være opp til idretten å bestemme dette. Og det er nå idretten skal melde inn hva det er de mener om denne saken, sier Høyres idrettspolitiske talsmann, Svein Harberg.

Opp til styret å avgjøre

Ifølge kommunikasjonsdirektør i Norges Idrettsforbund (NIF), Niels Røine, står idrettsstyret fritt til å bestemme om stillingen som generalsekretær kan gis på åremål.

Overfor Dagbladet bekrefter president Tvedt at spørsmålet om å endre stillingen fra en fast jobb til åremål kommer til å bli et tema når de nå skal diskutere dette framover.

- Dette er styrets ansvar, og dét spørsmålet, i tillegg til mange andre viktige spørsmål rundt denne stillingen, kommer til å bli diskutert, sier Tvedt til Dagbladet.

Et av de andre viktige spørsmålene Tvedt og idrettsstyret skal diskutere, er selvsagt hvem det er som skal fylle skoene etter Inge Andersen.

Anbefaler en kvinne

I det spørsmålet er det tverrpolitisk enighet om at den neste generalsekretæren i Norges Idrettsforbund bør være en kvinne.

- Det hadde vært et positivt signal om det ble en kvinne denne gangen, skriver Arbeiderpartiets idrettspolitiske talskvinne, Anette Trettebergstuen, i en sms til Dagbladet.

Ib Thomsen er enda tydeligere.

- Vi vil anbefale idretten å finne kvinner som er kvalifiserte til denne jobben. Vi ser at idretten sliter med å å få til den kjønnsmessige fordelingen som de får til å andre deler av organisasjonslivet. Vi snakker ikke om kvotering, men om å finne godt kvalifiserte kvinner, sier Thomsen.

- Vi vet at kvinner engasjerer seg i idretten, men de når aldri til toppen blant pampene på Ullevaal, fortsetter han, men får ikke med seg regjeringspartner Høyre på akkurat det.

Både Magnhild Sundli Brennvall og Grete Johansen har vært generalsekretærer i NIF.

- Jeg tror det er mange som kan gjøre denne jobben der ute, både kvinner og menn. Som leder for likestillingsutvalget på Stortinget er jeg selvfølgelig opptatt av disse tingene, men for en organisasjon som er i medienes søkelys kan noen kanskje kvie seg mer for å søke seg dit. Jeg vil oppfordre alle som tror at de kan gjøre en god jobb for norsk idrett til å søke denne stillingen, sier Svein Harberg til Dagbladet.

Members of the Oslo Olymic Games 2022 candidate city Ole Einar Bjoerndalen, left, athlete from Norway, and Eli Grimsby, right, CEO of candidate city Oslo 2022, speak to media during the announcement of the 2022 Olympic Winter Games candidate cities (Beijing 2022, Oslo 2022, Almaty 2022) after an executive board meeting, at the IOC headquarters in Lausanne, Switzerland, on Monday, July 7, 2014. (AP Photo/Keystone,Jean-Christophe Bott)
Åsne Havnelid
Val Müstair, Sveits 20130101. Guri Hetland, sveitsisk trener, under Tour de Ski i Val Müstair i Sveits tirsdag ettermiddag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Oslo 20160427. Sommeridrettssjef Marit Breivik på pressemøte i anledning at det er 100 dager til OL med påfølgende Paralympics i Rio de Janeiro. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media