<strong>VET OM RYKTER:</strong> Landslagssjef Vidar Løfshus sier han hører rykter om utlendinger som ikke tror de norske er rene. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
VET OM RYKTER: Landslagssjef Vidar Løfshus sier han hører rykter om utlendinger som ikke tror de norske er rene. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Vi vet de mistenker oss for juksing

Ryktene om doping er utbredt i internasjonal langrenn. Landslagssjef Vidar Løfshus sier at de norske hører rykter om seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SEEFELD (Dagbladet): Dopingskandalen i Seefeld var bare den siste i en lang rekke av dopingavsløringer i langrennssporten. Igjen var Østerrike involvert, som da Johannes Dürr ble tatt for bruk av EPO under OL i Sotsji for fem år siden.

Dürr sa nylig i en dokumentar kalt «Greed for Gold» at det ikke er mulig å nå toppen i langrenn uten konsekvent bruk av doping. Det mener landslagssjef Vidar Løfshus er årsaken til at utøverne igjen og igjen blir tatt.

- Det er jo, tror jeg, i bunn og grunn basert på mistillit. De tror ikke at det går an å bli best i verden uten å jukse, uten å bruke medisiner som hever prestasjonen.

Det er også en tanke som Karel Tammjärv har fortalt var årsaken for at han valgte å dope seg, fortalte han til den estiska avisa Õhtuleht fredag, etter å ha innrømmet bloddopingen overfor østerriksk politi.

- Det er trist?

- Ja, men det er ikke noe nytt, vi har prata masse om det. Vi vet at de østlige landene særlig, mistenker oss for at vi jukser, at vi bruker medisiner for å nå det nivået vi gjør, sier Løfshus.

Etter utestengelsen av Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundbys astmamedisin-sak har det også gått mange rykter om det norske laget. Løfshus omtaler det som mistillit fra andre nasjoner og synes det er synd at det er slik.

- Vet dere hva slags rykter som går om dere?

- Nei, men vi har fanget opp at det er nasjoner som snakker om oss, ja. De tror liksom at det ikke går an å nå toppen uten juks, og det er også det synet Dürr har forfektet. Han har jo måtte framstille seg selv som et offer da. Det er ikke sånn det er, det er bare trist, sier Løfshus til Dagbladet.

- 99 prosent er dritt

For de norske utøverne er det ikke et tema å høre på ryktene om doping i det norske laget. Emil Iversen sier at han ikke har hørt noe fra utøvere fra andre nasjoner, til tross for Norges dominans så langt i VM.

- Det vet jeg ingenting om. Jeg vet bare at alle mine kolleger trener, sover og spiser brødskiver og drikker melk og juice og sover om natta. Det er det eneste vi gjør. Jeg har i hvert fall veldig tro på dem jeg kjenner, vi driver ikke med noe sånt. I Norge er det en moral at vi vinner ikke med å jukse, og jeg hadde ikke vært så spesielt rørt om jeg sto i målområdet på teamsprinten og visste at jeg hadde juksa meg til en gullmedalje. Det hadde ikke gitt meg en dritt. Da kunne jeg heller jobba med noe annet eller holdt på med noe annet, sier Iversen.

Britiske Andrew Musgrave har bodd i Norge siden han var 16 år gammel. 28-åringen forteller Dagbladet at det går mange rykter i miljøet, men at han ikke orker bruke tid og energi på dem.

- Det går så klart rykter, men det er ikke noen vits i å tenke på det. Jeg liker å tro at folk er reine, og hvis man ikke har bevis så kan man ikke gå rundt og tro at alle er dopa. Det er alltid rykter, men du vet hvordan det er. Det er et lite miljø, og hvis du blir slått så er det alltid noen som sier at de må være dopa hvis de har slått deg. Det er sikkert 99 prosent av de ryktene som ikke er basert på en dritt, mener Musgrave.

Afterski #8: Varmen i Seefeld førte til dristige, halvnakne bekledninger i ski-VM. Britiske Andrew Musgrave forklarer valget. Vis mer

- Et rart valg

En av utøverne det har gått rykter om med tanke på dopingbruk er Aleksej Poltoranin, som er en av de fem som nå har innrømmet bloddoping. Kasakhstaneren var plutselig tilbake i toppen av resultatlistene rett før VM etter en skuffende sesong. Da Dagbladet snakket med hans konkurrenter etter onsdagens renn, var mange skuffet.

- Hvis det er han, så er det skuffende. Han har vært en stor løper i mange år. Det er faen meg synd om de finner ut at en som har vært så bra bare var piss og at det var juks som har fått ham til å gå så fort på ski, sa Musgrave før Poltoranin hadde kommet med sin innrømmelse.

- Det er bra at de tar dem som jukser, selv om det alltid er trist at det er noen som jukser i langrenn. Men det er som jeg har sagt tidligere, jeg syns det er rart at Poltoranin har hatt Veerpalu som trener. Han har også vært innblandet i en dopinghistorie, og jeg ville aldri valgt å ha en sånn fyr som trener. Da viser man litt hva man har for syn på doping selv.

- Det går mye rykter om hvem som er dopa eller ikke, er Poltoranin en av dem det har gått rykter om?

- Det blir vel det når han velger en trener som han gjør. Jeg syns det er et veldig rart valg, og da får man sånne rykter på seg også. Det sier seg selv, mener Halfvarsson.

Også landslagssjef Løfshus bekrefter at Poltoranin har vært en kontroversiell figur i langrennsmiljøet.

- Det er alltid sånne utøvere som presterer noen fantastiske topper, men presterer litt ujevnt ellers. De blir det kanskje litt rykter om rundt om i miljøet, men det har ikke vært noe spesielt, sier Løfshus.

- Nå har jo han vært borte litt et par sesonger, før han plutselig begynte å røre seg litt rundt VM-tider. Han gikk bra i Cogne og bra på skiathlon. Hvis han blir hekta nå og det viser seg at han driver med sånn type juks, er det ingenting som er bedre enn at han blir tatt, fortsetter den norske landslagssjefen.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer