Får hets og trusler:

«Vi vet hvor du bor»

Gjennom samtaler med flere aktører i Oslo-fotballen, har Dagbladet blitt fortalt en rekke historier der dommere har opplevd rasisme, sjikane og drapstrusler på fotballbanen.

HETSES: Dommere i Osloregionen forteller om hendelser på fotballbanen som har påvirket dem i stor grad etterpå. Bildet overfor er et illustrasjonsbilde, og har ingen tilknytting til denne saken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HETSES: Dommere i Osloregionen forteller om hendelser på fotballbanen som har påvirket dem i stor grad etterpå. Bildet overfor er et illustrasjonsbilde, og har ingen tilknytting til denne saken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- Dra til helvete, dritt-dommer, sug kuken min.

Det er noe av tingene en dommer i Oslo Fotballkrets fikk slengt etter seg under en kamp tidligere i år. I tillegg til skjellsordene som er nevnt over, fikk han en rekke rasistiske bemerkninger rettet mot seg. Ordene kom fra både spillere og andre aktører som var til stede under kampen. Noen av skjellsordene er så stygge at han selv ikke ønsker å gjengi dem.

Han presiserer overfor Dagbladet at han ønsker å være anonym, i frykt for at noen av personene fra kampen skal lese at han har uttalt seg i media.

Da han blåste for kampslutt, ble han møtt av «35 forbanna personer», som seinere fulgte etter ham på stadionområdet. De var ikke fornøyde med hvordan han hadde opptrådt under kampen. Gjengen besto av flere aktører enn bare spillere.

- Jeg sa til en av dem at jeg ikke hadde lyst til å diskutere, at jeg ikke følte meg trygg og var veldig ukomfortabel. Jeg ville bare vekk, sier han.

- Da jeg satt meg i bilen kom det to personer som skrek «vi vet hvor du bor», og viste meg at de hadde adressen min. Jeg følte meg truet og låste alle dørene på bilen, før jeg til slutt klarte å kjøre vekk.

Han forteller at det er flere ubehagelige ting som skjedde i etterkant i forbindelse med hendelsen, men at det er ting han ikke ønsker å gå inn på, i frykt for å avsløre identiteten sin.

Dagbladet er kjent med hva som hendte videre.

Mannen er en erfaren dommer som har dømt flere år i lavere divisjoner. Han bekrefter at han har dømt kamper etter hendelsen, men at veien ikke er lang til å legge skoa på hylla dersom han kommer overfor en liknende opplevelse igjen.

REDDES: Da artistsvømmer Anita Alvarez mistet bevisstheten like etter opptredenen sin, reagerer trener Andrea Fuentes lynraskt. Videoredigering: Anabelle Bruun Vis mer

Tilskuere ødelegger

En annen dommer i Oslo-regionen som Dagbladet har snakket med, som også ønsker å være anonym, forteller at han har opplevd liknende ting.

- Det er noen spillere som er mer interessert i å skape konflikt, enn å spille fotball.

Og det er ikke alltid at det er spillernes feil, påpeker han.

- Det er tilskuere som ødelegger kamper for både spillere og dommere. Etterpå er det laget som får skylda. Det har skjedd flere ganger. Jeg har blitt fortalt at tilskuere legger opp til å skape dårlig stemning på banen, sier han.

En tredje dommer Dagbladet har snakket med, bekrefter dette. Han forteller blant annet om en situasjon der en tilskuer hadde med seg en fløyte på tribunen og blåste i den da motstanderlaget til vedkommende var i angrep, bare for å skape forvirring på banen.

- Aldri vært så redd

Under en kamp i fjor høst mellom to Oslo-lag, oppsto det liknende scener som det som er beskrevet tidligere i denne artikkelen.

Et av lagene fikk en kampavgjørende avgjørelse imot seg, og spillerne reagerte med å samle seg rundt dommeren i raseri, i tillegg til at deler av benken til laget stormet banen.

Dagbladet har snakket med en person som var til stede under kampen. Han ønsker å være anonym. Personen hevder han har lest deler av kamprapporten til dommeren.

Der kommer det fram oppsiktsvekkende ting.

- Han skrev at han aldri hadde vært så redd på en fotballbane i hele sitt liv, og vurderte å slutte. Jeg lurer på om han også skrev at han fryktet for livet sitt.

Etter det Dagbladet har blitt fortalt, sluttet også personen som dommer etter hendelsen. Dagbladet har vært i kontakt med mennesker rundt ham, men den tidligere dommeren ønsker ikke å snakke med Dagbladet.

Tips og innlegg

Vi synes det er viktig med dine meninger

- Skjer hele tiden

Henrik Skjevestad er leder i Oslo fotballdommerlaug, en frivillig organisasjon som representerer flere dommere i Oslo fotballkrets.

Han forteller at han ikke har oversikt over om det er mer hets nå enn tidligere:

- Jeg har ikke inntrykk av at det er mer nå enn i høst, men da var det jo nesten ukentlig. Jeg vet at kretsen jobber med dette. Det er utfordrende arbeid. Én episode er for mye, sier Skjevestad til Dagbladet.

Han sier videre at det er færre dommere nå enn tidligere - mye på grunn av coronapandemien, men også på grunn av noen uheldige episoder.

- Kjenner du til om det er noen som har gitt seg på grunn av hets?

- Det er det sikkert. Jeg vet jo at det er et problem med slike episoder. Det har vært flere dommere som har vurdert å gi seg, uten at jeg kjenner til konkrete episoder.

SKANDALESCENER: En dommer ble brutalt angrepet av en trener som var misfornøyd med avgjørelsen under en fotballkamp i Thailand. Video: KameraOne / Rødt Kort. Vis mer

Det samme spørsmålet har Dagbladet stilt til en av dommerne vi har snakket med.

- Jeg blir ikke overrasket om det har skjedd. Slike ting skjer hele tiden. Jeg har også hørt det fra flere dommere. Det skjer, konstaterer han.

Skjevestad mener at bøter til lagene kan være en del av løsningen, men at poengtrekk også kan være en mulighet.

- Da får det sportslige konsekvenser. Fotballen har jo et slags motto om at «alle skal med», men jeg tenker ikke nødvendigvis at alle skal få være med hvis de ikke klarer å forholde seg til regler og retningslinjer, og går så langt utenfor det som er tillatt, sier han, og legger til at de fleste dommerne i Oslo er kjent med at publikum kan bidra til et fiendtlig miljø på banen.

Færre dommere

Leder i Oslo fotballkrets, Tore Jarl Bråteng, sier til Dagbladet at det har vært nedgang i antall dommere i Oslo-regionen, men ønsker ikke å spekulere i om nedgangen har noe å gjøre med at det har oppstått flere ubehagelige episoder for dommerne.

- Jeg tror vi har hatt en liten nedgang i antall påmeldte. Heldigvis har vi fortsatt mange dedikerte folk. Jeg har hørt at andre kretser har hatt større problemer enn oss. Vi er ganske godt rusta totalt sett.

LEDER: Tore Jarl Bråteng er daglig leder i Oslo fotballkrets. Foto: Fotball.no / NFF / Oslo fotballkrets
LEDER: Tore Jarl Bråteng er daglig leder i Oslo fotballkrets. Foto: Fotball.no / NFF / Oslo fotballkrets Vis mer

Han forteller at de jobber svært sammensatt med reaksjonene som ligger i regelverket når det oppstår episoder knyttet til dommere i kretsen. Blant annet er de opptatt av å møte klubbene som har problemer, ha Fair play-skoler og kurs.

Bøter er også noe som Oslo fotballkrets tidligere har benyttet som straff. Disse kan være på flere tusen kroner, og varierer ut ifra alvorlighetsgrad. Bråteng sier at disse pengene igjen går inn til forebyggende arbeid, som noen av eksemplene nevnt over.

- Det er ikke gratis for oss som krets å gjøre dette, men vi mener det er viktig og verdt det, avslutter Bråteng.

Forbereder dommerne

Espen Kallerud, dommersjef i Norway Cup og dommerutvikler i Oslo fotballkrets, sier til Dagbladet at dommerrekrutteringen blir vanskeligere når media slår opp uheldige episoder.

- Det er ikke akkurat god PR for fotballdommere når man leser om slike ting i media. Det er en utsatt hobby fra før av hvor man må tåle litt. Vi prøver å forberede dem på at det kan skje ting der ute, og hvordan man skal trekke seg unna før det smeller, sier Kallerud.

Han legger til at coronapandemien også er et aspekt knyttet til at det er færre dommere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer