- Vi vil få nye dopingtilfeller

Bjørge Stensbøl vet at en dopingavsløring i Norge i nær framtid vil være en katastrofe. Toppidrettssjefen er sikker på at den vil komme.

GARDERMOEN (Dagbladet): - Vi kan ikke være så naive at vi ikke tror at enkelte utøvere prøver å jukse. Det sier jeg hver gang. Vi vil få nye dopingtilfeller i Norge. Det dette handlet om, var å tilbakevise at vi har jukset systematisk, sier Stensbøl til Dagbladet.

Høy list

Samtidig som han fastholder at «Rikets tilstand»-programmet forrige onsdag var tidenes største medieskandale i Norge, så ber han pressen om å fortsette å være kritiske til det som skjer i idretten. Selv om han vet at en reell dopingskandale i Norge i nær framtid vil kunne velte vår tynnslitte troverdighet ute i verden. Idrettspresident Kjell O. Kran innrømmer at fallhøyden er voldsom akkurat nå.

- Lista er lagt høyt. Men der har den ligget en stund, sier han. For Norges rolle som pådriver i antidopingarbeid, gjør at det kreves at vi har vår egen sti rein.

- Det er jo en feil oppfatning at vi sitter og fryder oss når andre blir tatt i doping. Vi dømmer ikke dem. Vi jobber med å få bedre testrutiner og bedre metoder, sier Kran.

Og får åpenbar støtte av sin våpendrager i olympiatoppen.

- Vi bestreber en åpen og ærlig kultur. Vi er åpne, så det er enkelt for alle å se hva vi driver med, sier Stensbøl.

Skepsisen vokser

Samtidig innrømmer han at skepsisen fra kollegene i utlandet vokser.

- Spesielt med Finland. Særlig det siste året har det kjølnet merbart, sier han.

Derfor har han ringt rundt til de fleste av sine kolleger i Europa for å forklare at TV 2s dokumentar var smidd ut av ingenting. Han har vært på tråden til idrettsledere i Italia, Tyskland og Slovenia.

- Norge har vært aktive i antidopingarbeid i 27 år, og har satt i gang prosjekter i Kina, Cuba, Russland og Sør-Afrika. Når vi kjører med så høy profil, kjørt så offensivt, og ryktet vårt plutselig blir dratt ned i søla, da blir skadene store.

- Men skyldes ikke utlendingenes skadefrohet i stor grad at vi rett og slett har blitt for selvgode?

- Jeg opplever ikke at vi er det. Og i sannhetens navn, så mener jeg det er forskjell på de dopingsakene vi har hatt her hjemme de siste par åra (Stian Grimseth/Fritz Aanes-sakene. red. anm.), blir mindre alvorlige sett opp mot at et helt finsk landslag blir tatt i doping, sier Stensbøl.