- Vi ville markere oss

NISO-leder Morgan Andersen innrømmer at fotballstreiken ble iverksatt fordi organisasjonen ville markere seg. Dersom NISO ikke hadde stått hardt på kravene, tror han ikke organisasjonen ville blitt tatt seriøst i framtida.

Dagen etter fotballstreiken er avblåst letter Morgan Andersen på sløret overfor Dagbladet når han innrømmer at streiken ble iverksatt for å statuere et eksempel.

- Klubbene trodde ikke vi turte å gå til streik. Vi ville markere oss. Jeg synes det var et riktig skritt å ta - og det var verdt det. Hvis vi ikke hadde stått på krava våre, ville NISO ha utspilt sin rolle, mener Andersen.

Han innser at streiken også har fungert som en slags opplæring. Både av spillerne, klubbene, Fotballforbundet og publikum.

- Sånn sett var streiken helt bevisst. Det er et drastisk skritt, men det eneste virkemiddelet vi hadde. Nå vet folk at dette kan skje igjen. Det er noe vi vil tjene på i forhandlinger i framtida, sier NISO-lederen.

Upopulær

Tidligere ishockeyspiller Morgan Andersen har siden søndag morgen vært Norges kanskje mest upopulære mann, ettersom det er han som har måttet fronte spillernes synspunkter og krav.

- Det må jeg tåle. Men det er et paradoks å være så upopulær og samtidig tro på det jeg jobber med, sier han.

- Og det er komisk når noen tror jeg gjør denne jobben for egen PRs skyld, legger han til.

Andersen innrømmer at han er meget engasjert i sakene spillerne har streiket for.

- Det går på rettferdighet - medbestemmelsesrett - og da blir jeg engasjert.

Det er ikke bare ledere i klubbene som har sett på Morgan Andersen som en klamp om foten. Også fotballpublikum har skjelt ham ut fordi de ikke fikk fotball sist søndag.

- Jeg forstår reaksjonene til folk - at de vil se fotball. Men folk må akseptere at det finnes foreninger for idrettsutøvere og deres interesser, påpeker 36-åringen.

- NISO er en organisasjon som tok et legalt middel i bruk.

Slem verden

I løpet av forhandlingene og streiken har Morgan Andersen blitt en del erfaringer rikere.

- Først og fremst at verden er slem. Vi prøver å være saklige og ikke gå løs på enkeltpersoner. Men jeg merker at når folk ikke liker det andre står for, er de ute etter å ta deg. Å gå løs på meg blir å angripe saken fra feil vinkel. Jeg tror ikke det løser noe, sier Andersen om alle personangrepene han har opplevd i løpet av streiken.

- Samtidig er det fint at Rune Bratseth og Nils Arne Eggen tar meg og ikke spillerne sine. Det er på en måte jobben min det også, legger han til.

Etter NISO-sjefens mening har også klubbene i denne saken drevet bevisst tåkelegging og feilinformering omkring fakta. Å nå fram med korrekt informasjon i en konfliktsituasjon med to fronter som står steilt mot hverandre, blir vanskelig.

- Da blir det også vanskelig for publikum å forstå hvorfor vi streiker når de vil se fotball, sier Andersen.

Spleiset sammen

Nå fryder han seg over at streiken er slutt, og at konflikten ser ut til å ha spleiset medlemmene av NISO ytterligere sammen.

- Det virker sånn. På mandag, mens vi streiket, fikk vi 15 fotballspillere som nye medlemmer. Det er et hyggelig signal, sier Fredrikstad-mannen.

Samtidig innrømmer han at tre spillere meldte seg ut av foreningen etter at streiken var et faktum. Nils Arne Eggens krav til RBK-spillerne om kollektiv utmelding, har han ikke sett noe til.

- Jeg håper ikke de trekker seg, sier Andersen.

Fornøyd

Resultatet av konflikten er Morgan Andersen meget fornøyd med.

- Vi fikk gjennomslag for at spillerne fortsatt har fri overgang etter endt kontrakt. Og standardkontraktene skal utarbeides i henhold til overenkomsten. Det er de viktigste punktene. I tillegg er det et gjennombrudd at forsvarlige forsikringsordninger skal innføres, forklarer Andersen.

- Vi føler at vi har fått mye.

Når det gjelder markedsrettigheter omkring navn, bilde og signatur, er det fortsatt klubben som har rettighetene.

Etter maratonløpet den siste tida gleder Morgan Andersen seg til ferie. Men den er ikke før i slutten av juli. I dag er han tilbake på kontoret i Fredrikstad, hvor han skal jobbe videre med å redde spillere i kriseklubben Skeid.

- Dessuten har vi rundt 40 forsikringssaker liggende. Her går det døgnet rundt. Jeg har ikke rukket å kjenne etter om jeg er sliten, men jeg gleder meg til en god natts søvn, sier NISO-sjefen til Dagbladet.

FORNØYD STREIKELEDER: - Jeg synes det var et riktig skritt å ta - og det var verdt det, sier NISO-leder Morgan Andersen om streiken i fotball-Norge. - Hvis vi ikke hadde stått på krava våre, ville NISO ha utspilt sin rolle.