- Vi vinner ikke serien

I 20 steikende varmegrader kastet Tromsø-trener Per Høgmo klærne og klekket ut slagplanen mot Rosenborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): Han dro til fjells på isfiske. Fiskelykken var dårlig, naturopplevelsen flott. Friluftsmannen Høgmo (44) lå i bare underbuksa midt på isen og var i strålende humør.

- Dette er blant de dagene man husker resten av livet.

Han er så glad i naturen at han, som trener i moderklubben Gratangen, måtte etterlyses via NRK radio da laget skulle møte Mjølner. Han var på røyefiske sammen med faren Henry, kjent fra «Eldrebølgen». En leteaksjon fant de to på hytta, Per rakk såvidt kampen, og resultatet ble 0- 0.

- Dessverre blir det alt for lite tid til å bruke den nordnorske naturen. Trenerjobben er altoppslukende i en landsdel der fotballinteressen er stor og pågangen fra lokale journalister enda større.

- Jeg må jo ha en 45 minutters pressekonferanse etter hver trening. Det er jo helt utrolig, sukker Høgmo.

Bor på hotell

Han har flyttet 32 ganger siden han var 15. Og fem måneder etter at han flyttet nordover igjen, skal han flytte igjen - ut fra hotellrommet på Rica. Snart kommer også kona og yngstesønnen til Tromsø, og da etablerer familien seg i leilighet.

- Det blir godt å få dem oppover. Men jeg har ikke så lyst til å snakke om privatlivet. La oss heller snakke om fotball, sier han.

Vi starter med å spørre om det er tilfeldig at Per Høgmos unge juveler kommer fra Finnmark?

- Absolutt ikke, sier han.

Suksesstreneren mener TIL høster fruktene av den store hall-utbyggingen i Distrikts-Norge det siste tiåret. Lars Iver Strand (Lakselv) og Morten Gamst Pedersen (Vadsø) er to eksempler.

TIL har også flere lokale unggutter under oppsikt.

Zidane fra Alta?

- På små steder kan du trene så mye du vil, hele året, aleine eller sammen med andre. Og mange unge gjør nettopp det. De har egen nøkkel til hallen. Faktisk er treningsvilkårene bedre i Alta enn i Oslo.

- Men det bor bare 70000 i Finnmark?

- Spiller ingen rolle. Begrensninger som klima er ikke lenger noe tema. Den nye Zinedine Zidane kan like gjerne komme fra Alta som fra Paris , sier Høgmo.

TIL troner aleine på tabelltoppen. Mandag kommer RBK. Det er ventet 10000 på tribunen.

Ydmykhet

Høgmo og assistentvennen Otto Ulseth på nabokontoret har skapt et lag som foreløpig har gjort alle spådommer til skamme.

Men Høgmo er, som alltid, behersket og nøktern.

- Vi gleder oss over 10 poeng, som er en tredjedel av det vi trenger for å bli blant de 10 beste. Treet kommer ikke til å vokse inn i himmelen. TIL blir ikke seriemester.

- Tromsøværinger er ikke mest kjent for sin ydmykhet?

- Kanskje ikke. Men jeg tror turbulensen i klubben de siste åra har gjort denne ydmykheten til en nødvendighet. TIL er en lavbudsjettklubb. Vi må jobbe målrettet for å finne noen områder der vi kan være bedre en motstandere med større ressurser.

Poesi

Høgmo har funnet et område der han vil at TIL skal være gode: lagbygging og personlig utvikling. Selv leser Høgmo både Jean-Paul Sartre og Hans Børli, og nå har han prakket poesi på TIL-gutta. Ungareren Peter Kovacs øvde i ei hel uke før han fremførte et Inger Hagerup-dikt på spiller-møte.

- Han vokste på det. Å lese dikt og analysere det er en fin prosess. Å opptre foran ei gruppe på en ukjent arena dreier seg om mestring. Dette har jeg trua på.

- Men spillerne spør vel hva hensikten er?

- Da er svaret at den spilleren som utvikler seg som menneske, han tåler ikke bare å vinne fotballkamper. Han tåler også å tape uten å grave seg ned.

- En god fotballspiller er et bevisst menneske, sier Per Høgmo.

SOLBADING PÅ ISEN: 5000 billetter er forhåndssolgt til RBK-kampen mandag. I Tromsø tror man på 10000 på tribunene og ny tilskuerrekord. I går ladet TIL-trener Per Høgmo opp til toppkampen med lettkledd isfiske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer