Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vi visste at det ville være tilnærmet umulig

NISO og NHO Idrett enige om seks av syv punkter, men ikke om retten til fritt utstyrsvalg.

BLE IKKE ENIGE OM UTSTYRSAVTALE: NISO og NHO Idrett ble ikke enige om retten til fritt utstyrsvalg, men de ble enige om at det skal bli enklere å få sko som passer innen rimelig tid. Foto: Thomas Rasmus Skaug | Dagbladet
BLE IKKE ENIGE OM UTSTYRSAVTALE: NISO og NHO Idrett ble ikke enige om retten til fritt utstyrsvalg, men de ble enige om at det skal bli enklere å få sko som passer innen rimelig tid. Foto: Thomas Rasmus Skaug | Dagbladet Vis mer

FOTBALLSTREIK: Her kan du lese alt om fotballstreiken.

(Dagbladet): Etter tre dager med streik, ble NISO og NHO Idrett i kveld enige om en ny overenkomst.

Thomas Kristensen, som er ansatt i NISO og satt i forhandlingsutvalget, sier til Dagbladet at de er fornøyd med utfallet av diskusjonene, og at partene ble enige på seks av syv punkter.

- Det kravet vi ikke har fått noe gjennomslag på, var kravet om å kunne inngå individuelle sponsoravtaler. Men det visste vi på forhånd ville være tilnærmet umulig, og det var heller ikke et prioritert kra, sier han.

Enklere å få passende sko - Hva har dere oppnådd i forhold til kravet om fritt utstyrsvalg? 

- Klubbene sitter fortsatt på alle utstyrsrettigheter. Men vi har fått inn to nye punkter som var viktige for oss. For det første skal det bli enklere å få sko som passer innen rimelig tid, enten det er spesialtilpassede sko av merket klubben har en avtale med eller et annet merke. Og for det andre settes det ned et eget utvalg som skal jobbe mer med denne problemstillingen.  

- Fikk dere gjennomslag for kravet om sju dager sammenhengende ferie i sesongen?  

FORNØYD: Streiken i tippeligaen er avblåst. Representant for NISO, Joachim Walltin, møtte pressen i Oslo søndag kveld.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
FORNØYD: Streiken i tippeligaen er avblåst. Representant for NISO, Joachim Walltin, møtte pressen i Oslo søndag kveld. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer

- Vi fikk gjennomslag for at alle klubber skal tilstrebe å gi spillerne sju dager sammenhengende ferie, og ferien skal varsles med minimum to måneders varsel.  

Nye standardkontrakter Også på kravet om forbedring av standardkontrakt føler NISO løsningen er tilfredsstillende.  

- Partene anmoder sammen med Norges Fotballforbund om å utarbeide nye standardkontrakter som vil gi spillerne et bedre oppsigelsesvern.  

- Har dere oppnådd så mye at det var verdt å streike for?  

- Det mener vi absolutt. Fredag var det stor avstand på de fleste punktene. Nå er vi altså fornøyd på seks av sju punkter, sier Kristensen.

Bedre samhold
Molde-spiller Kristoffer Paulsen Vatshaug har sittet i NISOs forhandlingsutvalg underveis i prosessen. Han mener spillerforeningen kommer styrket ut av streiken.

- Ettersom vi har kommet lengre enn vi kom innen torsdag, vil jeg helt klart si at streiken var verdt det. Spillerne har stått samlet hele veien, kanskje mer samlet enn vi har gjort tidligere. Solidariteten og lojaliteten har vært stor gjennom hele prosessen, sier han til Dagbladet.

- Samtidig er selvfølgelig vi også opptatt av produktet, vi er klar over at vi driver med underholdning, og det var ingen glede over at det ble streik. Den entusiasmen og «go»-en som har vært i Tippeligaen er det ingen som har hatt lyst til å ødelegge. Derfor var det også bra at ikke streiken ble mer langvarig, sier Vatshaug.

FORNØYD: Moldes Kristoffer Paulsen Vatshaug mener spillerne har kommet styrket ut av streiken.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
FORNØYD: Moldes Kristoffer Paulsen Vatshaug mener spillerne har kommet styrket ut av streiken. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix Vis mer

Selv om problematikken rundt skovalg kanskje har fått mest omtale i media, tror Molde-forsvareren at enigheten rundt standardkontraktene er blant det viktigste man har oppnådd.

- Spesielt i klubber som har vært gjennom tøffe omstillingsprosesser på grunn av økonomi, har spillerne vært vel så opptatte av den biten. Nå går partene sammen via NFF for å se på blant annet oppsigelsesvernet, og det er veldig viktig å få til en balansering der, sier han.

- Når det gjelder utstyrsproblematikken, er det gjort tydelig at klubbene må ta spillerutvalgene på alvor. Samtidig er det klart at spillerne må ta den rollen på alvor i klubbene, og sørge for å bli hørt når nye avtaler skal inngås. Når klubbene tegner nye avtaler i årene framover, vil tillitsvalgte være med på råd, og omgivelsene vil følge nøye med på hvordan det lykkes. Det er et stort steg i riktig retning, sier Vatshaug, som ser fram til å stille på jobb igjen i morgen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media