FIKK MEDHOLD AV FIS: Sur Røthe var smartest på oppløpet da han følte at Marcus Hellner kom i større fart, og la seg ut i det ytterste sporet. Det fikk svenskene til å frese, men FIS så ingenting galt med nordmannens opptreden. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FIKK MEDHOLD AV FIS: Sur Røthe var smartest på oppløpet da han følte at Marcus Hellner kom i større fart, og la seg ut i det ytterste sporet. Det fikk svenskene til å frese, men FIS så ingenting galt med nordmannens opptreden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

- Vi visste på forhånd at juryen ville frikjenne Norge

Svensk ekspert antyder skitten favorisering.

(Dagbladet): Sverige la inn protest etter at Sjur Røthe gikk Norge inn til seier i gårsdagens verdenscupstafett i La Clusaz.

Marcus Hellner ble sperret inne på oppløpet, og måtte igjen se seg slått av en nordmann på ankeretappen, selv i Petter Northugs fravær.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) mente imidlertid det samme som Røthe og den norske langrennsledelsen: At Hellner kunne skylde seg selv for den mislykkede spurten, ettersom Røthe var førstemann inn på oppløpet og kunne velge spor.

- Har veldig stor innflytelse
SVT-ekspert Anders Blomquist var misfornøyd med nordmannens oppførsel og uttalte på lufta at juryen måtte vurdere å diske ham.

Samtidig varslet han at en protest kom til å være nytteløs. Blomquist mener nemlig at Norge blir favorisert av FIS sammenlignet med de andre nasjonene.

- Det som er irriterende er at vi allerede på forhånd vet at juryen kommer til å la dette passere. Følelsen er at når en norsk løper er innblandet, så har de en fordel med tanke på juryavgjørelser. Det norske forbundet har veldig stor innflytelse på Det internasjonale skiforbundet, sier han, ifølge Expressen.

Marcus Hellner var også sint etter løpet i går, men i motsetning til Blomquist, mente han Røthe rent juridisk hadde sitt på det tørre.

- Nei, han gjorde jo ikke noe galt etter regelboka, sa svensken oppgitt til Dagbladet.

SVT-eksperten er altså ikke av samme oppfatning.

- I lys av jurybeslutninger som er tatt de siste årene, så har man absolutt inntrykk av at de norske løperne har en fordel når saker går til juryen, sier han.

Ber Blomquist presentere bevis
Norges landslagstrener Trond Nystad stiller seg hoderystende til Blomquists utspill, og minner om at tre svensker sperret Petter Northug i Tour de Ski, uten at det fikk konsekvenser.

FNYSER AV PÅSTANDENE: - Det høres idiotisk ut, sier landslagstrener Trond Nystad. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
FNYSER AV PÅSTANDENE: - Det høres idiotisk ut, sier landslagstrener Trond Nystad. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Det høres jævla idiotisk ut å påstå noe slikt. Det holder å se tilbake på konkurransen i Val Müstair nylig, da svenskene kjørte tøft mot Petter Northug. Han får følge litt bedre med, for her tar han feil, sier Nystad til Expressen.

Han ber Blomquist komme med håndfaste bevis i stedet for å komme med udokumenterte påstander.

- Om dette er noe som det svenske skiforbundet er enig i, så får man ta det opp med FIS. Det er klart at reglene skal være like for alle. Men jeg gidder ikke bruke tid på dette.

Sjur Røthe innrømmet i går at han var «litt aggressiv» i spurten og at Hellner kom i større fart, men han hadde på ingen måte dårlig samvittighet for det som skjedde.

- Jeg pleier ikke være stygg i feltet, og her var jeg kanskje litt aggressiv, men jeg var først rundt svingen og først inn i korridoren. Marcus hadde valget om han ville være først inn han også, og hadde han valgt det hadde han kunne velge korridor først, sa Røthe til Dagbladet.

- Hellner mener han han hadde større fart enn deg og at du stengte ham, så du han ikke komme?

- Det blir feil å si at jeg ikke merket at han hadde høyere fart, jeg så at han kom. Men nå får vi heller ta en ny duell senere, jeg regner med at vi får flere muligheter i en spurt.