INNLAGT: Vibeke Skofterud er innlagt på intensivavdelingen på Drammen sykehus. Det skriver langrennsløperen på bloggen sin i dag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
INNLAGT: Vibeke Skofterud er innlagt på intensivavdelingen på Drammen sykehus. Det skriver langrennsløperen på bloggen sin i dag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Vibeke Skofterud innlagt på intensivavdelingen med sjelden diagnose

- Vi ble sjokkert da vi fikk vite det.

(Dagbladet) Vibeke Skofterud er innlagt på intensivavdelingen på Drammen sykehus. Det skriver langrennsløperen på bloggen sin i dag.

- Jeg er ikke kjent for å være den mest ivrige på å rense sår og være redd for flis i fingeren, men jeg ble ganske bekymret da armene mine ble til lårstørrelse nærmest over natta. Huden glinset og var sprekkeferdig, skriver hun.

Rabdomyolyse - Jeg dro til min gode venn og lege Erik, som alltid stiller opp uansett og han anbefalte blodprøver på Drammen sykehus. Jeg dro ned og siden har jeg ligget her under full overvåkning på intensivavdelingen. Diagnosen jeg er rammet av er rabdomyolyse.

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) er Rabdomyolyse en sykdom som skyldes akutt ødeleggelse av store mengder muskelceller. Årsakene er mange. Akutt nyresvikt er en vanlig komplikasjon. De fleste blir bra, men for noen kan sykdommen bli alvorlig.

Det er også en særdeles sjelden diagnose. Ut fra amerikanske tall anslår NHI at det forekommer ca. 400 tilfeller årlig i Norge.

Nytt lag Skofterud annonserte etter OL at hun var ferdig på landslaget. I stedet vil hun satse på langløp med Fredrik Aukland som trener på Team Centric.

Hun gjorde unna første trening med det nye laget i forrige uke, og skriver i samme bloggpost at det var en positiv opplevelse.

Nils Marius Otterstad, sportssjef  i Team Centric, sier til Dagbladet at han innleggelsen kom som et sjokk på dem.

- Vi ble sjokkert da vi fikk vite at hun er på sykehus, det var ikke det vi håpet på. Heldigvis går det i riktig retning, sier han.

- Tar dere selvkritikk på at hun tok seg så voldsomt ut på samling?

- Dette var en kick off-samling hvor vi så på øvelser vi kunne gjøre. Vibeke har den råeste holdningen vi har sett. Det er bare å beklage hvis vi skulle bremset henne. Men det viktigste nå er at hun er i bedring.

- Var det store belasninger på utøverne?

- Det var ikke øvelser som er nye for Vibeke, så i utgangspunktet var det ikke det. Men Vibeke hun har en rå holdning og ville matche alle. Og nå skulle hun matche hovesaklig gutter, sier Otterstad.

Tok i for hardt Rabdomyolyse kan fort komme som følge av voldsom overanstrengelse. Skofterud skriver videre at det i etterpåklokskapens lys neppe var så lurt å ta i så hardt som hun gjorde på de første øktene.

- Enten var jeg fryktelig dårlig trent eller så ble jeg hardt straffet for et offensivt og motivert hode som liker og sprenge grenser. Jeg fikk hvertfall ryddet i mine egne overbevisninger om hva som er mulig og uttrykket sprenge grenser fikk definitivt en ny betydning, skriver hun, før hun avslutter med:

- Men nå er jeg på bedringens vei, og som alltid kommer jeg fryktelig tilbake.

Otterstad er også klar på at Skofterud kommer sterkt tilbake.

- Vibeke er en tøff dame, og vi er veldig imponert av henne og holdningene hennes. Hun er en dame full av guts.

- Nå er dere enda mer sikre på at hun er rett for teamet?

- Absolutt, hun er så offensiv og har en positiv holdning. Dessuten vil han bidra med sin erfaring, sier han.

Team Centric-løperne møtes igjen i starten av juni, forhåpentligvis med Skofterud på plass.

SPORTSSJEF: Nils Marius Otterstad, sportssjef i Team Centric, sier til Dagbladet at de ble sjokkerte da de fikk høre at skofterud var lagt inn. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
SPORTSSJEF: Nils Marius Otterstad, sportssjef i Team Centric, sier til Dagbladet at de ble sjokkerte da de fikk høre at skofterud var lagt inn. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer