Vibeke Skofterud syntes likestillingen var kommet langt. Så kom hun til Vasaloppet

Arrangørene ber henne gå to løp neste år.

SUVEREN VINNER: Vibeke Skofterud vant kvinneklassen i nimilsløpet fra Sälen til Mora med over tre minutters margin og slo rekorden med ni minutter.
Foto: Terje Bendiksby, Scanpix
SUVEREN VINNER: Vibeke Skofterud vant kvinneklassen i nimilsløpet fra Sälen til Mora med over tre minutters margin og slo rekorden med ni minutter. Foto: Terje Bendiksby, ScanpixVis mer


(Dagbladet): Mange stusset da Jörgen Brink fikk en ny bil i premie for å ha satt rekord med 16 sekunder i herreklassen i Vasaloppet, mens Vibeke Skofterud ikke fikk noe for å smadre den gamle kvinnerekorden med ni minutter.

Skofterud understreker at hun ikke vil klage på sine egne vegne.

- Jeg hadde jo ikke kalkulert med noen bil, og er veldig godt fornøyd med den premien jeg får, sier hun til Dagbladet.

Likevel stusser hun litt på at rekordene premieres så forskjellig.

- For noen dager siden ble jeg spurt om hva jeg syntes om kvinnedagen 8. mars, og da svarte jeg at jeg synes likestillingen har kommet veldig langt. Men så kommer jeg til Vasaloppet, og det er en bil i forskjell på premiene for kvinner og menn. Det var litt spesielt, sier Skofterud.

Vasaloppets informasjonssjef Per Strid forklarte at det var satt opp premie for en eventuell kvinnerekord i Tjejvasan som gikk for en uke siden. Han foreslår at Skofterud neste år går begge løp, både Vasaloppet og Tjejvasaen.

- Det er ikke uvanlig at jentene gjør det. Kom hit og kjør begge løpene, Vibeke! Da kan du vinne en bil. I Vasaloppet er det likestilling, med samme prispenger. Både menn og kvinner vinner 75 000 kroner for seier, sier Strid til Dagbladet.

- Ble lovet bonus Skofterud forstår forklaringen, men synes den er litt spesiell.

- Jeg ser poenget med å belønne den som kommer først i mål, men jeg synes jo det er prestasjonen bak som skal belønnes. Og det er en like stor prestasjon å vinne kvinneklassen. Jeg kom tross alt alene på oppløpet, sier Skofterud som i likhet med Brink fikk en laurbærkrans hengt rundt halsen da hun vant.

Samtidig forteller hun at det har blitt antydet at hun kan få en ekstra rekordbonus fra arrangørene i etterkant.

- Jeg snakket med sportssjefen, og han skjønte at det var litt rart og nevnte at jeg skulle få en bonus, sier Skofterud.

Vasaloppets sportssjef Tommy Höglund, avviser imidlertid overfor Dagbladet at den norske vinneren er lovet en bonus som kompensasjon for at det ikke var bilpremie for ny kvinnerekord.

Höglund sier det var han som snakket med Skofterud om premiepenger etter seieren. Uten å love ut bonus til den norske jenta.

- Nei, det er en veldig stor misforståelse. Det er 75 000 for førstepris, både for kvinner og menn. Jeg er sikker på at jeg ikke har lovet ut noen ekstra bonus. Om hun har oppfattet noen annet så beklager jeg det, sier Höglund til Dagbladet.

- Hadde smakt Skofterud kjører til vanlig en sponsorbil via en av landslagets samarbeidspartnere, men hadde ikke hatt noe mot å få en Volkswagen Tiguan, slik Jörgen Brink fikk.

- Det hadde smakt med en bil til, humrer Skofterud.

Men bil blir det neppe. Volkswagen Group Sverige avviser at de vil tildele Skofterud en bil i ettertid.

Heller ikke MøllerGruppen, som importerer Volkswagen i Norge, har tenkt å premiere Skofterud.

- Det har vi ikke tenkt på. Premien er nok en del av et sponsorprogram, så jeg tror ikke det er Volkswagen i Sverige som har bestemt hvor premiene settes opp. Det er det nok Vasaloppet som bestemmer, sier MøllerGruppens direktør for informasjon og samfunnsansvar Paul Hegna til Dagbladet.