<strong>DEN LILLE FORSKJELLEN:</strong> Daniel-André Tande forklarer NRK-ekspert Johan Remen Evensen hva han gjorde forskjell fra fredag til lørdag. Til høyre NRK-kommentator Ingrid Sørli Glomnes. Foto: Tore Ulrik Bratland
DEN LILLE FORSKJELLEN: Daniel-André Tande forklarer NRK-ekspert Johan Remen Evensen hva han gjorde forskjell fra fredag til lørdag. Til høyre NRK-kommentator Ingrid Sørli Glomnes. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Verdenscupen i hopp

Video avslørte Tande-detalj: - Faen ikke rart jeg ikke hoppet langt

Forvandlet på 24 timer. Lørdag kunne han juble sammen med resten av de norske hopperne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WISLA (Dagbladet): De norske gutta tok det første stikket i verdenscupen i hopp lørdag kveld. Johann André Forfang, Anders Fannemel, Daniel-André Tande og Robert Johansson vant dagens lagkonkurranse i Wisla i Polen.

Bak fulgte Polen og Østerrike.

For Tande ble kontrastene det siste døgnet ekstra tydelige. Fredag ble han nummer 27 i kvalifiseringen til søndagens renn. Lørdag leverte han to knallhopp som bidro til at Norge dro i land seieren.

Hva var det som skjedde i løpet av 24 timer? Tande har funnet svaret. Og det som skjedde er ikke tilfeldig.

Tydelig oppgitt

Vi skrur tida tilbake til fredag: En tydelig oppgitt Tande lander på 115 meter i Adam Malysz-bakken i Wisla. Det gir 27. plass.

På vei ut av bakken er han ordknapp og irritert. Han ønsker å få raskest mulig svar på hva som skjedde.

<strong>FOLKSOMT:</strong> Den norske nasjonalsangen ble spilt på sletta i Wisla. Pallen til høyre, alle fotografene til venstre. Foto: Tore Ulrik Bratland
FOLKSOMT: Den norske nasjonalsangen ble spilt på sletta i Wisla. Pallen til høyre, alle fotografene til venstre. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

I bussen på vei tilbake til hotellet får han se en video av sitt eget hopp. I løpet av sekunder går det opp for ham hva som er feilen.

- Da jeg slapp bommen, satt jeg fem centimeter for høyt med rumpa. Etterpå klarte jeg aldri å få rumpa godt nok nedpå. Jeg satt i en posisjon som var flytende. I dag kom jeg i en posisjon hvor jeg faktisk hadde kontakt med underlaget, forteller han.

Sånt er ikke enkelt å se for folk flest. Men for Tande var feilen helt tydelig.

- Jeg så også en video fra første omgang i Willingen i fjor vinter. Det var et fantastisk bra skihopp. Sammenliknet med hoppene jeg hadde fredag, var det lett å se forskjellen.

Han fortsetter:

- Sånn jeg hoppet i går, ser fint ut på hoppkanten. Men jeg fikk ikke lagt igjen nok energi. Hvis jeg klarer å unngå sånne posisjoner gjennom vinteren, så er jeg fornøyd.

Lørdag landet han på 126,5 meter og 129 meter som tredjemann ut for Norge. Lagkonkurransen startet trått der våre menn lå helt nede på fjerdeplass i starten. Men Tandes 126,5 meter satte i gang en kjede av reaksjoner.

Til slutt ble den norske nasjonalsangen spilt på sletta i Wisla.

Sjokk

For det polske hjemmepublikummet var det et sjokk at det ikke ble seier til Polen. De møtte opp i et antall av 8000. Også utenfor sperringene i bakken hadde masse folk tatt oppstilling. Dette var en begivenhet folk skulle ha med seg - koste hva det koste ville.

- Det var ekstremt godt, sier Tande om seieren.

- Vi var ikke helt med i starten. Johann mente han hoppet litt fra skiene. Men så fikk jeg et hopp der jeg plutselig traff på hoppkanten.

Ikke på plass

Etter rennet hilste Tande på NRKs kommentatorduo Ingrid Sørli Glomnes og Johan Remen Evensen.

<strong>ETTERTRAKTET:</strong> Ankermann Robert Johansson blir geleidet bort til TV-kameraene av renndirektør Walter Hofer. Foto: Tore Ulrik Bratland
ETTERTRAKTET: Ankermann Robert Johansson blir geleidet bort til TV-kameraene av renndirektør Walter Hofer. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Du så at han (Tande) teknisk ikke var på plass der han skulle i går. Han var på en måte dreid bak, det var noe som egentlig skjedde med alle, påpeker Remen Evensen.

- Bakken har en kurve som blir brattere og brattere. Er du ikke på plass i radiusen her, så blir du straffet hardt. Her snakker vi om millimeter-justeringer som gjør at det plutselig løsner.

Fornøyd Bråthen

Sportssjef Clas Brede Bråthen var svært fornøyd på sletta etter rennet. Å få en sånn start betyr mye for selvtilliten i gruppa, både for ledere og utøvere.

- Polen har vært den dominerende hoppnasjonen den siste tida. Å slå dem på hjemmebane er veldig, veldig tøft. Å gjøre som vi gjorde viser at vi har tatt noen viktige steg gjennom sommeren.

Bråthen fortsetter:

- Vi var langt bak Polen i fjor da det meste ble gjort opp, egentlig. Nå har vi fått på plass et lag som slår dem på hjemmebane. Da har vi tatt steg.

Selv om det var flere betenkte fjes etter kvalifiseringen i går, avviser Bråthen noen form for uro i gruppa:

- Det vi så i kvaliken var ikke på det nivået vi vet vi er gode for nå. Vi er erfaringsmessig blitt flinke til å hente sånt inn. Men at det skulle bli så bra, var vi på ingen måte trygge på.

Verdenscuphelga i Wisla fortsetter med individuelt renn søndag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer