KLUSS: Det gikk alvorlig i surr for dommer Wilmar Roldan da han viste ut feil spiller i kampen mellom Kamerun og Tyskland i Confederations Cup. Men etter å ha sett bildene, viste han ut korrekt spiller. Foto: Eibner-Pressefoto Ug Co. K/REX/Shutterstock
KLUSS: Det gikk alvorlig i surr for dommer Wilmar Roldan da han viste ut feil spiller i kampen mellom Kamerun og Tyskland i Confederations Cup. Men etter å ha sett bildene, viste han ut korrekt spiller. Foto: Eibner-Pressefoto Ug Co. K/REX/ShutterstockVis mer

Videdømming

Videodømming ble hyllet, men nå kommer kritikken. Dommersjefen: - Overrasker meg ikke

Videodømmingen gjør sitt inntog i internasjonal fotball.

(Dagbladet): Innføringen av videodømming er helt i startfasen. Akkurat nå testes det ut i Confederations cup som foregår i Russland. Allerede har det oppstått flere oppsiktsvekkende situasjoner:

  • Chile-spiss Eduardo Vargas feiret hemningsløst etter å ha scoret mot Kamerun, men etter flere minutter ble målet annullert etter videodømming.
  • Det oppsto håndgemeng på overtid i kampen mellom Mexico og New Zealand, da flere spillere røk i tottene på hverandre etter en duell. Etter en lang pause der hendelsen ble gjennomgått på video, endte det med tre gule kort.
  • Emre Can fikk en stygg stempling ved kneet i Tysklands kamp mot Kamerun. Etter å ha sett video av hendelsen, viste dommeren ut Sebastien Siani. Men det var Ernest Mabouka som taklet Can. Etter å ha fått beskjed på øret og igjen sjekket bildene, viste dommeren ut riktig mann.

Dette har naturligvis skapt reaksjoner, og flere har vært skeptiske til videodømming. Blant annet TV 2-profil Kasper Wikestad har uttalt at han er veldig skeptisk.

Ikke overrasket

Dommersjef i NFF, Terje Hauge, sier at bare kan uttale seg på generelt grunnlag. Men han er i utgangspunktet positiv til videodømming.

- Når alt er nytt, må dette implementeres i forhold til logistikk, opplæring av dommere, kommunikasjon med dommeren ute på banen ... Det er mange fallgruver og forbedringspunkter man må gjennom før man finner en optimal løsning, sier Hauge til Dagbladet.

Han er dermed ikke overrasket over at det har vært litt rusk i maskineriet innledningsvis.

- Det overrasker meg ikke at hendelser og situasjoner ikke har vært håndtert godt nok når alt er nytt. Det ville overrasket meg om alt satt optimalt fra første kamp. Vi må gi FIFA og UEFA tid til å prøve ut dette, sier Hauge.

DOMMERSJEF: Terje Hauge. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
DOMMERSJEF: Terje Hauge. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Fornøyd FIFA-sjef

Hauge har tidligere åpnet for videodømming også i norsk fotball. Dette ligger dog en stund fram i tid:

- Det er spennende, og vi følger godt med. Vi venter i så fall til det er implementert i spillereglene. Men skal det innføres i Norge, så er det andre enn meg som bestemmer det, legger dommersjefen til.

FIFA-president Gianni Infantino er på sin side strålende fornøyd. Iallfall da han uttalte seg i forrige uke:

- Dette er framtidas moderne fotball. Testene med videodømming under kontinentcupen skal være til god hjelp for å forbedre prosessene og ikke minst kommunikasjonen, sier FIFA-presidenten ifølge NTB.