Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Videdømming i FA-cupen

Videodømming nylig innført. Nå får det slakt: - Hva er vitsen?

Gårsdagens kamp mellom Chelsea og Norwich i FA-cupen ga et bilde på at ikke alt er bedre selv om vi har videodømming.

RASENDE: Chelsea-manager Antonio Conte var ikke fornøyd med dømmingen i går. Foto: Dan Weir/PPAUK/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
RASENDE: Chelsea-manager Antonio Conte var ikke fornøyd med dømmingen i går. Foto: Dan Weir/PPAUK/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Det var et historisk øyeblikk i engelsk klubbfotball da videodømming ble tatt i bruk i FA-cup-omkampen mellom Brighton og Crystal Palace for ti dager siden.

Mars i fjor informerte Det engelske fotballforbundet (FA) om at Video Assistant Referee (VAR) ville bli testet ut i FA-cupen denne sesongen.

Systemet er ment å brukes i tre «kampavgjørende situasjoner»: mål, straffespark og direkte rødt kort. Systemet kan også fange opp feil av dommeren dersom han skulle straffe feil spiller for en forseelse.

Håpet er at alle de avgjørende situasjonene på fotballbanen vil være korrekte, og at vi blir kvitt filming og andre måter å forsøke å lure dommerne på, nå som alt fanges opp på video der og da.

- Stor feil

Men systemet har allerede fått kritikk. Og i gårsdagens FA-cup-omkamp mellom Chelsea og Norwich fikk kritikerne enda mer blod på tann.

Chelsea-duoen Pedro og Álvaro Morata ble begge utvist etter å ha fått sitt andre gule kort for filming. I løpet av kampen gikk også Willian i bakken i Norwich-boksen og ropte på straffe, men han fikk i stedet også gult kort for filming. En høyst diskutabel situasjon som mange mener er feil.

Etterpå raste Chelsea-manager Antonio Conte over at VAR ikke fikk med seg hendelsen.

- Dersom vi vil bruke et nytt system, kan jeg ikke akseptere en stor feil, sier Conte.

Italieneren så selv situasjonen med Willian i reprise etterpå.

- I dette tilfellet var det en stor, stor feil å ikke gi straffe til Willian. Ikke fra dommeren på banen, som ikke var i tvil og tok en rask avgjørelse da han ga Willian det gule kortet, men fra personen som så kampen. Jeg håper at det ikke var en dommer som styrte VAR for om du ser det på TV så mener jeg det ikke var straffe… Han må bli bedre. Det var veldig klart, mener Conte.

Men det var en dommer som styrte VAR, nemlig Mike Jones. Kampens dommer, Graham Scott, kommuniserte flere ganger med Mike Jones underveis i kampen (han holdt seg til øret hvor han mottok beskjeder), men det er uvisst om han ba om hjelp da Willian fikk det gule kortet for filming.

Både Conte og Morata holdt opp fingrene for å forme en «videoskjerm», noe som indikerer at de ville at dommeren skulle diskutere en eller flere hendelser med videodommeren. Dette er som nevnt i faktaboksen over ikke lov.

Bare i løpet av ekstraomgangene var det fire dramatiske hendelser som kunne diskuteres. Og selv om noen etterspør at VAR skal ta alle feil, så er ikke det poenget med systemet.

VAR er kun ment til å brukes i de store avgjørelsene, derfor heter det «minimum innblanding, maksimum uttelling» når IFAB beskriver systemet. Målet er ikke at alle avgjørelsene i fotballen skal være 100 prosent riktige.

- Hva er vitsen?

Samtidig spør den tidligere Premier League-dommeren Graham Poll spør seg i Daily Mail i dag om følgende:

​«Chelsea skulle hatt straffe for Timm Kloses felling av Willian… hva er vitsen med VAR dersom slike avgjørelser ikke bli omgjort?»

Poll skrøt av systemet så seint som tirsdag da Leicester-spiss Kelechi Iheanacho fikk en scoring godkjent etter bruken av VAR. Men dagen etter var lyden i pipa en helt annen.

«Jeg kan forstå at han tenkte at Chelsea-angriperen filmet, men det er derfor vi har teknologien. Videodommer Mike Jones skulle sagt: Nei, det er kontakt, det er en felling. Det er straffe», mener Poll.

Poll mener at videodommeren iallfall burde informert Scott om at han burde ta en titt på skjermen han har tilgjengelig, for å se situasjonen med Willian en gang til.

Kritiske

Conte er bare en av mange som kritiserer VAR. Systemet har blitt brukt i forskjellige turneringer verden over siden 2016. Juventus-keeper Gianluigi Buffon har tidligere uttalt at VAR gjør at fotballen endrer seg.

Hovedgrunnen er at sisteskansen mener vi undersøker mindre hendelser som ødelegger flyten i fotballen.

- Det er ikke lenger fotball… det har blitt vannpolo, uttalte Buffon i august.

Uttalelsene kom i kjølvannet av at Juventus fikk straffe etter at VAR hadde studert en situasjon i flere minutter.

- Det tar for lang tid. Jeg feiret ikke da vi fikk straffe fordi det hadde gått seks minutter, sa keeperen.

Juventus-trener Massimiliano Allegri mener den aktuelle kampen nærmest ble ødelagt.

- I mine øyne bør video kun brukes i objektive situasjoner, ved offside, om ballen er innenfor eller utenfor straffefeltet, eller om den er innen- eller utenfor linjen, sier Allegri og fortsetter:

- Men når det handler om subjektive situasjoner blir folk aldri enige. Slik er sporten. Dommeren kan gi noen et straffespark eller la være, det er hans avgjørelse. Ellers får vi kompliserte kamper, og det ender som i amerikansk fotball. Spillet blir stoppet konstant, og vi sitter og spiser nøtter fram til kampen slutter rundt midnatt.

Lei VAR i Tyskland

I Tyskland skal folk allerede være lei av VAR, som blant annet har blitt innført i Bundesliga.

Bayer Leverkusens sportsdirektør Rudi Völler uttalte blant annet i desember at systemet ikke er bra.

- Jeg var positiv og spent før sesongen. Nå, etter en halv sesong, er dommen min at det ikke er bra. Og jeg tviler på at det kommer til å bli noe bedre, sa Rudi Völler til Sky Sports.

Bayer Leverkusen-spiller Bernd Leno, Borussia Mönchengladbachs sportsdirektør Max Eberl og Freiburg-manager Christian Streich har også vært negative til systemet.

Testet flere steder

Det har hele tiden vært et spørsmål om når og ikke om VAR ville bli introdusert til engelsk fotball. ​

VAR var tilgjengelig i England for alle første gang i en offisiell kamp da England og Tyskland spilte 0-0 i en vennskapskamp mot Tyskland i November, men det ble aldri tatt i bruk i den aktuelle kampen.

- FA har alltid vært åpen for å prøve ut nye innovasjoner og var sterkt delaktig i utviklingen av mållinjeteknologien før det ble introdusert, har Andy Ambler i Det engelske fotballforbundet tidligere uttalt.

Systemet har blitt testet rundt om i verden etter at det ble kjent at fotballens internasjonale lovkomité (IFAB) startet en prøveordning i 2016. Nasjoner som Frankrike, Tyskland, Italia, Tyrkia og Mexico er med på eksperimentet.

Desember samme år ble det brukt i klubb-VM i tillegg til europeiske ligaer som Bundesliga, Serie A og Major League Soccer i USA.

FIFA har annonsert at det vil bli brukt videodømming under VM i Russland til sommeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!