VIDEOMOTSTANDER: NRK-nestor Arne Scheie ser helst at videodømming uteblir fra fotballen. Samtidig er kommentatoren sjokkert over Englands begredelige innsats i VM. Foto: Ole C.H Thommassen / DAGBLADET.
VIDEOMOTSTANDER: NRK-nestor Arne Scheie ser helst at videodømming uteblir fra fotballen. Samtidig er kommentatoren sjokkert over Englands begredelige innsats i VM. Foto: Ole C.H Thommassen / DAGBLADET.Vis mer

- Videodømming tar bort gleden ved fotballen

Scheie vil heller ha dommere i målområdet.

||| (Dagbladet): Etter ettermiddagens klassiker mellom England og Tyskland er det én ting som står klart for de aller fleste:

England var noen nummer for små for tyskerne.

Det synes NRKs fotballekspert Arne Scheie også.

- Tyskland var det beste laget, det er helt klart og ingen tvil om. De er jo veldig ballsikre og har mye tempo i laget. Det andre målet deres er en fantastisk scoring, en oppvisning i angrepsspill, sier Scheie til Dagbladet.

- Det er jo en gedigen skuffelse for England og alle som følger med på dem. Her ble det snakket om VM-seier på forhånd, og så rundspilles de av Tyskland på denne måten, sier NRK-eksperten.

- Manglet matchvinnere
Canal+-ekspert Lars Tjærnås føler Tyskland hadde alt England manglet:

Matchvinnere i begge ender.

- Litt spissformulert tror jeg faktisk England hadde hatt en god sjanse til å vinne hvis de hadde byttet keeper. Jeg føler de defensivt slet med tempo og posisjoneringsspillet i bakre ledd, spesielt i offensiv markering, sier Tjærnås til Dagbladet.

MANGLET MATCHVINNERE: England manglet folk som kunne gjøre en forskjell både foran og bak, mener Tjærnås. Foto: Canal +
MANGLET MATCHVINNERE: England manglet folk som kunne gjøre en forskjell både foran og bak, mener Tjærnås. Foto: Canal + Vis mer

Han peker på måten Tyskland fikk score sitt første mål.

- Det var av den sorten du kanskje, men kun kanskje, slipper inn på «Bane 9» under Norway Cup.

- Samtidig synes jeg Tyskland greide å utnytte et tallmessig overtak sentralt. Det ble til tider ingen som fanget opp Khedira, og spesielt Özil, sier Premier League-eksperten.

Motstander av videodømming
En hendelse som garantert får mye plass i engelske medier i morgen er målet som aldri ble mål.

Frank Lampards skudd, 2-2-scoringen, ble aldri godkjent som scoring fordi dommeren ikke så at ballen var en halv meter innenfor målstreken

- Ballen er jo inne, det ser alle. Om det hadde blitt godkjent kunne det blitt en helt annen kamp, men det vet man jo aldri, sier Scheie.

Om videodømming var praksis ville Lampards mål blitt godkjent.

Likevel ønsker ikke Scheie å åpne for videoteknologi i fotballen.

VAR INNE: Manuel Neuer stirrer ned på Lampards skudd, som beviselig er inne. England ble snytt for sin 2-2-scoring. Foto: AFP.
VAR INNE: Manuel Neuer stirrer ned på Lampards skudd, som beviselig er inne. England ble snytt for sin 2-2-scoring. Foto: AFP. Vis mer

- Hvor skal man stoppe det, liksom? I norsk førstedivisjon? Tippeligaen? For min del tar videodømming bort noe av gleden og fascinasjonen ved fotballen, som jo er å diskutere det som foregår.

- Når det er sagt støtter jeg UEFA-iniativet med to dommere i målområdet. I VM, når det er så mye penger og prestisje på spill kan man ta seg råd til et par ekstra dommere, sier Scheie.

Tjærnås er ikke enig. Han synes situasjonen er nok et bevis for at videodømming er veien å gå.

- Det er et soleklart argument for videodømming. Det er håpløst at ikke det som kan avgjøres på ren fakta, det vil si ja eller nei, kan avgjøres med teknologi. Så få skjønn fortsatt være opp til dommeren.

Skeptiske til Capello
NRK-ekspert Scheie er skeptisk til det Fabio Capello har tilført Englands landslag.

- Da Sven-Göran Eriksson og England røk ut i kvartfinale i 2006 ble svensken hånet. Nå har Capello røket ut i åttedelsfinalen med sitt England. Jeg stiller spørsmål med hva han egentlig har tilført dette laget.

Tjærnås slutter seg til kommentatorkollegaen.

- Jeg synes Capello har gjort et par underlige valg av spillere: Keeperproblemet har vært svakt løst, Heskey hører ikke hjemme på dette nivået, og jeg mener Dawson har en helt annen pondus enn Upson. Og nei, ingen er verd den lønna Capello hever uansett.

Imponert over Tyskland
Den aller tydeligste nivåforskjellen i kampen var på midtbanen.

TYSKLANDS MIDTBANEUNGDOMMER: Sami Khedira, Mezut Özil, Lukas Podolski og Bastian Schweinsteiger spilte skjorta av sine langt mer rutinerte midtbanemotstandere. Foto: Christope Simon / AFP.
TYSKLANDS MIDTBANEUNGDOMMER: Sami Khedira, Mezut Özil, Lukas Podolski og Bastian Schweinsteiger spilte skjorta av sine langt mer rutinerte midtbanemotstandere. Foto: Christope Simon / AFP. Vis mer

Tysklands midtbanefemmer, bestående av Sami Khedira (23), Thomas Müller (20), Mesut Özil (21), Jerome Boateng (21) og Bastian Schweinsteiger (25) spilte tidvis skjorta av sine langt eldre midtbanemotstandere.

- Man må berømme Tyskland for den framtidsfotballen de spiller: Ekstremt stor bevegelse, og fantastiske til å velge ut NÅR de satser, altså hvilke gjennombruddsløp de tar, sier Tjærnås.

- Jeg er imponert av Tyskland og talentutviklingen som foregår i Tyskland. I fjor hadde jeg gleden av å følge stammen i dagens lag i U21-EM. De har vært modige og dyktige til å matche de unge, og vil få betalt for det i mange år framover, tror jeg.

- De har forstått at framtidens fotball handler mye om mobile lag, og spillere med et bredt register av individuelle ferdigheter.