Alexander Isak og Martin Ødegaard

Vidunderbarn uenig med Martin Ødegaard

Sveriges supertalent Alexander Isak herjer i likhet med Martin Ødegaard på utlån i nederlandsk fotball. Overfor Dagbladet sier Isak at han ikke støtter Ødegaards hjertesukk.

VIDUNDERBARN: Alexander Isak
(19) er Sveriges nye fotballprins og megatalent. Nå snakker han om likhetene til Martin Ødegaard. Foto: NTB Scanpix
VIDUNDERBARN: Alexander Isak (19) er Sveriges nye fotballprins og megatalent. Nå snakker han om likhetene til Martin Ødegaard. Foto: NTB ScanpixVis mer

Historiene om nordmannen Martin Ødegaard (20) og svensken Alexander Isak (19) er nesten to parallelle historier om Nordens to største fotballtalenter som i purung alder dro til to av verdens største fotballklubber og som i dag blomstrer på utlån i nederlandsk fotball.

Isak slo gjennom i Allsvenskan for AIK som 16-åring, ble tidenes yngste målscorer i den svenske toppdivisjonen og ble tidlig utpekt som «den nye Zlatan Ibrahimovic».

17 år gammel debuterte han for det svenske A-landslaget, ble tidenes yngste målscorer der og ble solgt til Borussia Dortmund etter å ha hatt stort sett alle gigantklubbene etter seg.

Det samme gjaldt i høyeste grad også Martin Ødegaard, som slo gjennom i Eliteserien som 15-åring, ble tidenes yngste norsk A-landslagsspiller som 15-åring, tidenes yngste spiller i EM-kvalifisering uansett nasjon og fikk hele Fotball-Europa etter seg.

Valget falt til slutt på mektige Real Madrid, hvor det norske vidunderbarnet debuterte som 16-åring, som tidenes yngste Real Madrid-spiller.

Isak roser Ødegaard

VIDUNDERBARN: Martin Ødegaard har tatt store steg for Vitesse i Nederland denne sesongen. Foto: NTB Scanpix
VIDUNDERBARN: Martin Ødegaard har tatt store steg for Vitesse i Nederland denne sesongen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I dag er både Ødegaard og Isak utlånt til nederlandsk fotball, henholdsvis Vitesse og Willem II. Begge har blomstret de siste månedene.

- Ødegaard er en veldig dyktig spiller. Jeg håper begge klarer å nå så langt som mulig. Det er gøy å se at vi begge utvikler oss og spiller så bra som vi gjør nå, sier Alexander Isak til Dagbladet.

Ødegaard står med 15 målpoeng på 27 seriekamper (seks scoringer og ni assist) fra sin kantposisjon, mens Isak er oppe i eventyrlige 16 målpoeng på 13 kamper (tolv mål og fire assist) fra sin spissrolle.

- Et galehus hver dag

Dagbladet har snakket med Alexander Isak om likhetene til Martin Ødegaard. Begge har blitt utsatt for et enormt press allerede tidlig i tenåra.

I vinter åpnet Real Madrids unge norske juvel om sine tanker rundt dette.

- Alt gikk fort. I Norge var jeg ingen stjerne i lang tid, men mediene forstørrer alt. Jeg var femten år gammel, og det var et galehus hver dag, har Martin Ødegaard tidligere sagt til AD.nl.

- Jeg må alltid leve med høye forventninger. Jeg har lært å håndtere det. I Norge går alle alarmklokkene av hvis jeg gjør det dårlig. Det er alltid litt oppmerksomhet.

LANDSLAG: Både Alexander Isak og Martin Ødegaard er i ferd med å få stadig mer fremtredende roller på deres respektive landslag, tross ung alder. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP
LANDSLAG: Både Alexander Isak og Martin Ødegaard er i ferd med å få stadig mer fremtredende roller på deres respektive landslag, tross ung alder. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP Vis mer

Uenig med Ødegaard

Til Dagbladet sier det svenske supertalentet Alexander Isak, eid av Borussia Dortmund og utlånt til Willem II, at han ikke føler det på samme måte som Ødegaard.

- Martin synes det har vært i overkant mye oppmerksomhet rundt han. Hva tenker du?

- Presset er ikke noe problem for meg. Det skal være press i toppfotball. Det er helt normalt. Det hører med på dette nivået, sier Isak til Dagbladet

- Jeg tenker at det største presset har jeg på meg selv. Selvtilliten min er god. Alt annet er uviktig.

Ødegaard har fått kritikk for valget om å gå rett fra Strømsgodset til Real Madrid, med minimal sjanse for førstelagsspill, i stedet for å ta et mellomsteg. Isak valgte en liknende karrierevei da han gikk fra AIK til Borussia Dortmund.

Angrer ingenting

Det er på utlån i Nederland i dag at de virkelig har begynt å blomstre igjen.

- Burde dere valgt annerledes?

- Jeg angrer ingenting på klubbvalget. Nå er jeg i Nederland, gjør det bra og trives. Jeg er også på landslaget, så jeg ser ikke problemet med tilværelsen min, sier Alexander Isak.

IKKE GODT NOK: Martin Ødegaard mener Norge etter hvert ble for baktunge, og må lære av feilene under kampen mot Sverige. Reporter: Fredrik N. Filtvedt. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Heller ikke Ødegaard angrer på valget om gå til Real Madrid, selv om han ble kritisert av Egil «Drillo» Olsen for den avgjørelsen tidligere i fjor høst.

- Jeg skal ikke si for mye om det der. Jeg er i alle fall glad for at jeg ikke har vært i Strømsgodset i alle disse åra. Det var veldig viktig for meg å ta et steg videre. Jeg føler utviklingen min er bra. Nå er jeg i en fin klubb der jeg kan ta ytterligere steg, sa Ødegaard til Dagbladet.

- Så Drillo tar feil?

- Han kan mene hva han vil. Men jeg føler at jeg tar steg hele tida, og at jeg er i en bedre klubb nå enn for tre-fire år siden, sa Ødegaard i september.

Rivende utvikling

Ødegaard har hatt en strålende sesong for Vitesse i den nederlandske toppdivisjonen og endelig fått sluttproduktet som manglet i Heerenveen, hvor underliggende tall hentydet at nordmannen var uheldig og hadde mange marginer imot.

Denne sesongen har magiske tekniske involveringer blitt supplert med tellende resultat - og totalt 15 målpoeng på 27 seriekamper for Vitesse.

Ødegaard (20) er rangert som nr. 7 i den Eredivisie på spillerbørsen til det anerkjente whoscored.com, blant annet like foran Ajax' vidunderbarn Frenkie de Jong (21), som har signert for Barcelona med en overgangssum på nesten 750 millioner norske kroner.

Den eneste

Isak ligger like bak Ødegaard på rankingen med sitt snitt på 7,65, der nordmannen har 7,75 på skalaen som toppes av Hakim Ziyech på 8,50.

De seks spillerne som er foran Ødegaard på Whoscoreds ranking er Hakim Ziyech, Luuk de Jong, Dusan Tadic, Steven Berghuis, Hirving Lozano og Steven Bergwijn. Alle disse seks spiller for topp 3-klubbene Ajax, PSV Eindhoven og Feyenoord. Ødegaard er den eneste på topp 10-lista som ikke spiller for én av disse tre klubbene.

Vitesse er for øvrig nr. 7 i Eredivisie, som Ajax topper med målforskjellen 111-30. Ødegaard lanseres som en sannsynlig erstatter for Ajax' stjerneving Hakim Ziyech, som har vært den beste spilleren i ligaen i flere sesonger.