Talentserien: Historien om Karim Auodia

Vidunderbarnet forsvant. Langer ut mot norsk fotball:
- Det smerter veldig

Karim Aoudia herjet for Norge i U19-EM i 2005 og ble trukket fram som et av Europas største talenter av UEFA. Nå snakker han ut om alt som gikk galt etter EM-suksessen og lærdommen som Norges nye gullårgang må ta.

STORTALENT: Karim Aoudia skulle bli den neste store norske landslagspissen. Slik gikk det ikke.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
STORTALENT: Karim Aoudia skulle bli den neste store norske landslagspissen. Slik gikk det ikke. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg var en norsk Luis Suárez. Samme spillertype, bare uten bitingen. Men jeg fikk aldri sjansen. Det smerter veldig. Det smerter fortsatt, selv den dag i dag. Jeg tenker at jeg kunne vært et helt annet sted i livet, sier Karim Auodia til Dagbladet.

- Det har preget meg i mange, mange år. Jeg er en gutt som har vokst opp med fotball. Det har betydd alt for meg.

Skuffelsen oser fortsatt, selv om det er over ti år siden nedturen startet.

Auodia var Norges toppscorer i U19-EM i 2005 under Tor Ole Skulleruds ledelse. Det daværende stortalentet havnet på delt 3. plass på toppscorerlista i U19-EM i 2005 sammen med den tidligere AC Milan-stjerna Kevin-Prince Boateng.

Aouida ble av UEFA trukket fram som en av mesterskapets beste spillere og største talenter og ble belønnet med prøvespill i Blackburn.

Auodia er vidunderbarnet som forsvant og personifiseringen av funnene som Dagbladet la fram søndag om hvordan det har gått med de gylne norske årgangene som tidligere har deltatt i U-19- og U21-mesterskap.

Trodde karrieren skulle ta av

Mange av dem har lykkes, men hva skjedde egentlig med han som kanskje var det største talentet av de alle? Spissen som herjet med store nasjoner og som Blackburn inviterte til England tre ganger?

I dette intervjuet med Dagbladet forteller det tidligere stortalentet om hva som gikk galt i Blackburn og hvordan han følte seg oversett og urettferdig behandlet av norske eliteserieklubber. Auodia kommer også med massiv kritikk mot overgangs- og spillerutviklingspolitikken i norsk toppfotball.

PRØVESPILL: Karim Auodia trente en periode med Blackburn og Morten Gamst Pedersen, her i duell med Cristiano Ronaldo. Foto: NTB Scanpix
PRØVESPILL: Karim Auodia trente en periode med Blackburn og Morten Gamst Pedersen, her i duell med Cristiano Ronaldo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men først tilbake til innledningen:

Det startet med suksessen i U19-EM. Auodia var som nevnt en av turneringens toppscorere og beste spillere. Tankene var mange. Var det nå karrieren skulle ta fullstendig av?

- Først og fremst husker jeg U19-EM som en fantastisk tid. Det var spennende. Det var ei tid da jeg håpte at det er nå det skal skje. Den store drømmen. At en stor klubb som ville snappe meg opp, når man har gjort det så bra for en liten nasjon som Norge. Jeg trodde det skulle bli starten på noe stort, sier Karim Auodia til Dagbladet.

- Jeg hadde fulgt mye med på fotball og registrert at de som hadde gjort det bra i U-mesterskap ofte ble snappet opp av Ajax og store klubber. Da trodde jeg det samme skulle skje med meg, etter at jeg gjorde det bra i EM.

Oppholdet i Blackburn

Det holdt på å skje. Blackburn inviterte den daværende norske U-landslagsspilleren over på prøvespill. På den tiden var Blackburn etablert i Premier League og hadde en rekke stjerner i rekkene, blant annet Morten Gamst Pedersen, Craig Bellamy og Paul Robinson.

- Jeg var på prøvespill i Blackburn i 2006, året etter suksessen i U19-EM. Jeg var der tre ganger. De så noe i meg. Nivået i Blackburn skremte ikke, selv om det var et knallag. Jeg var meg selv, hadde selvtillit og tok nivået. Jeg skulle vise meg fram og få den kontrakten. Men det gikk dessverre ikke, forteller Auodia.

VERST TENKELIGE KONKURRENTER: Daniel Nannskog og Veigar Pall Gunnarsson var spissparet som aldri ble skadet, men som alltid scoret. Karim Auodia slapp aldri til. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VERST TENKELIGE KONKURRENTER: Daniel Nannskog og Veigar Pall Gunnarsson var spissparet som aldri ble skadet, men som alltid scoret. Karim Auodia slapp aldri til. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Hva tenkte du på den tiden?

- Når du blir invitert tre ganger, får betalt fly og hotell og trener over en lengre periode med Gamst Pedersen og de store gutta, da tenker du at det skjer. Nå tar det av. Men det ville seg bare ikke.

- Det knakk meg

Drømmen som bare nesten ble oppfylt gikk hardt innpå stortalentet.

- Det har preget meg i mange, mange år. Jeg er en gutt som har vokst opp med fotball. Det har betydd alt for meg. Jeg har trent to ganger hver dag så lenge jeg kan huske, forteller han.

- Det smerter fortsatt. Man tenker at man kunne ha vært et annet sted i livet. Samtidig har jeg det bra i dag og skal ikke klage, om vi ser på verden i et større perspektiv, men det er likevel bittert å tenke på.

Selv om han nesten ble vurdert god nok for Blackburn, fikk Auodia aldri spille høyere enn i norsk 2. divisjon.

- Det knakk meg, forteller han.

- Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke fikk sjansen på et høyere nivå. Det er helt svart. Hvorfor fikk jeg ikke tilbud? Kanskje det var for mye penger i norske klubber og at de heller kjøpte etablerte utenlandske spillere enn unge norske gutter.

Kritisk til norske klubber

KONTRASTER: Yoann Gourcuff, her sammen med Djibril Cisse for Frankrikes landslag i VM i 2010, var en av de øvrige som utmerket seg i U19-EM i 2005 sammen med Karim Auodia. Foto: NTB Scanpix
KONTRASTER: Yoann Gourcuff, her sammen med Djibril Cisse for Frankrikes landslag i VM i 2010, var en av de øvrige som utmerket seg i U19-EM i 2005 sammen med Karim Auodia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han fikk imidlertid en kontrakt med Stabæk på den tiden hvor klubben hadde sin storhetstid. Daniel Nannskog, Veigar Páll Gunnarsson, Alanzinho og Somen A Tchoyi førte an troppene til Jan Jönssons gullag, i en ellever som aldri ble rotert. Auodia fikk aldri sjansen.

- Det var veldig vanskelig å spille seg inn på det laget. De gutta ble jo aldri skada heller, sier Auodia og kommer med et hjertesukk:

- Jeg er litt skuffet over norsk fotball, hvis jeg kan si det. Stabæk signerer et av Europas største talenter. Så gjør de ingenting med det. Jeg fikk aldri noen innhopp, aldri noen minutter og kom aldri i gang. De tok ikke vare på et eget norsk talent.

- Vi var en talentfull gruppe. Hva er grunnen til at Eliteserien og NFF ikke brydde seg mer om årgangen? Jeg vet ikke hvordan de tenker.

I Eliteserien i dag er det langt flere unge norske talenter som får sjansen. Da Auodia var et stortalent, var det verre.

- Det ble hentet for mange spillere fra andre land og ligaer. Man trenger ikke seks svensker i elleveren. Det holder kanskje med fem - og heller slippe til noen norske unggutter.

- Det gjelder meg og mange andre som ikke har fått sjansen. Det er noe vi må lære av, slik at andre kan slippe det samme. Det er nok egne talenter her i Norge. Vi trenger ikke bare å hente utlendinger. Vi må prøve å skape en norsk Deco og Neymar.

Ut mot overgangspolitikk

Auodia fortsetter:

MÅLSNIK: Karim Auodia bøttet inn mål for Kjelsås i 2. divisjon, men fikk aldri sjansen igjen på et høyere nivå. Foto: Kjelsås
MÅLSNIK: Karim Auodia bøttet inn mål for Kjelsås i 2. divisjon, men fikk aldri sjansen igjen på et høyere nivå. Foto: Kjelsås Vis mer

- Hvorfor skal en ung gutt fra Nigeria eller Costa Rica få mer spilletid enn en norsk unggutt? Et norsk talent er mye billigere enn en fra utlandet. Det er veldig viktig at vi tar vare på de nye talentene som vi kom fra. Det er mange gode norske spillere som har forsvunnet. Vi kunne hatt et fantastisk landslag.

Han husker tilbake på U19-EM, hvor Norge var på høyde med de største nasjonene.

- De vi møtte fra England og Frankrike kom fra storklubber. Vi var like gode som dem da, men de er bedre til å ta vare på talentene. Det er viktig at Norge lærer av dette. Vi må ta vare på dette U17-laget som kom til kvartfinalen i EM nå. Det er viktig at de får sjansen og at vi ikke lar våre største talenter råtne bort, sier han.

Til tross for skuffelsen i Blackburn og Stabæk, ga ikke Auodia opp. Han dro til Kjelsås og fikk tilbake selvtilliten. I norsk 2. divisjon herjet han og bøttet inn mål. 71 scoringer på 74 kamper i Kjelsås var råsterkt.

Ventet på tilbud

Da tenkte han sitt: «Nå kommer det vel noen tilbud fra Eliteserien?»

- Da ventet jeg på at en større klubb skulle hente meg. Men heller ikke da skjedde det. Det var prikken over i-en og jeg valgte å legge opp i 2013, forteller han.

FIKK SJANSEN: Makhtar Thioune måtte storspille i lavere divisjoner i norsk fotball i mange år før han fikk muligheten i Eliteserien. Der ble han raskt ligaens store spiller. Her i duell for Molde mot Branns Rodolph Austin. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX .
FIKK SJANSEN: Makhtar Thioune måtte storspille i lavere divisjoner i norsk fotball i mange år før han fikk muligheten i Eliteserien. Der ble han raskt ligaens store spiller. Her i duell for Molde mot Branns Rodolph Austin. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX . Vis mer

- Det er ikke akkurat store summer en klubb må bruke for å hente en spiller som gjør det bra i norsk 2. divisjon. Når man scorer 71 mål på 74 kamper, er det rart at ingen er interesserte. Scorer man så mye i lavere divisjoner i andre land, blir man snappet opp, mener han.

- Scorer du mål i 2. divisjon eller 1. divisjon, vil du score mål i Eliteserien også. Det er ikke så stor forskjell. Du får de gode spillere rundt deg. Hadde jeg spilt midtspiss i Rosenborg, hadde jeg nok putta inn mål. Jeg vet ikke hvordan de tenker her i Norge, sier Auodia.

Det er for øvrig flere spillere som har blitt hentet rett fra 2. divisjon til Eliteserien som har fortsatt å storspille der. Makhtar Thioune fikk spille tre sesonger på nivå tre i Norge før Molde valgte å ta sjansen på ham. Thioune viste seg å bli Eliteseriens beste spiller allerede i debutsesongen.

Fra benken i Kjelsås til toppscorer i Nederland

Kim Ojos vei med tre sesonger i Nybergsund før han ble hentet av Brann og herjet i Eliteserien, er et annet eksempel. Mohammed Abdellaoue spilte også i 2. divisjon for Skeid til han var godt over 20 år, før han gikk rett inn og herjet for Vålerenga på det høyeste nivået i norsk fotball. Det samme gjaldt Erik Huseklepp, som 21 år gammel ble hentet fra Fyllingen til Brann.

Selv spilte Auodia med Bjørn Maars Johnsen i Kjelsås. Johnsen er i dag spiss for A-landslag og banket inn råsterke 19 mål på 29 kamper i den nederlandske toppdivisjonen denne sesongen.

Johnsen ble nr. 2 på toppscorerlista i Nederland, men slet benken da han spilte med Auodia i Kjelsås.

BLOMSTRER: Bjørn Maars Johnsen måtte slite benken i Kjelsås da Karim Auodia var i klubben. Når er han landslagsspiss for Norge og ble nr. 2 på toppscorerlista i Nederland denne sesongen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
BLOMSTRER: Bjørn Maars Johnsen måtte slite benken i Kjelsås da Karim Auodia var i klubben. Når er han landslagsspiss for Norge og ble nr. 2 på toppscorerlista i Nederland denne sesongen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Jeg spilte med Bjørn Maars Johnsen i Kjelsås. Han putta ikke så mye i Kjelsås og fikk ikke så mange sjanser. Men så dro han videre til Portugal og scoret mye der i 2. divisjon. I dag bøtter han i mål i Nederland, sier han.

- I utlandet er de opptatt av dem som scorer mål. Målscorere vokser ikke på trær. Det vanskeligste i fotball er å score mål. Spissene som gjør det må tas vare på.

Skuffet over VIF

Oslo-gutten Auodia er blant annet skuffet over Vålerenga.

- Jeg er født og oppvokst i Oslo, men likevel henter ikke Vålerenga de talentene som kryr i Oslo. Det virker som de sikter til utlandet. Da forsvinner talentene. Det er trist, mener han.

- Det er ikke stor forskjell på 2. divisjon og Eliteserien. Mitt største ønske til klubbene er at de ser seg rundt i byene og i Norge for å finne egne talenter.

Nå har han imidlertid satt seg et nytt fotballmål.

- Jeg gir meg ikke. Jeg skal bli trener en gang. Jeg tar kursene nå. Jeg håper å bli trener en dag på høyeste nivå. Jeg sikter alltid høyt. Jeg får leve ut proffdrømmen som trener.

32-åringen er glad for at trenden i Eliteserien er i endring. Klubbenes svekkede økonomi har tvunget dem til å satse mer på unggutter fra egne rekker.

- Sjansen for å få slippe til i Eliteserien nå er større enn da min årgang var i den alderen. Da hentet klubbene spisser for 10 millioner. Nå kan de ikke det og satser mer på unge spillere i klubben. Vi kan ikke lyve: Det er enklere nå. Det er bra for dem. Nå må det satses yngre, sier Auodia.

- Hadde det vært slik i min tid, hadde nok jeg fått sjansen i stedet for at Stabæk hentet Christian Keller fra Lazio. Samtidig ser vi at Molde satser på Erling Braut Håland allerede, selv om de har penger til å hente dyre spisser. De er smarte og satser på en ung norsk gutt. De gjør det riktige. Vi må få flere klubber som Molde, mener han.

NFF om kritikken

Håkon Grøttland, talentsjef og fagansvarlig for landslagsskolen i Norges Fotballforbund, tror det er flere ulike årsaker som gjorde at karrieren til Auodia aldri ble som den burde.

- Jeg kjenner Karim godt. Jeg var trener i Oslo Øst da han spilte der. Man skal være forsiktig med å systemforklare hvorfor en enkeltspiller ikke når opp. Det er svært mye som skal klaffe for at man skal knekke den siste koden. Riktig miljø, på rett sted til rett tid, flaks og ikke minst stamina og eierskap over tid hos spilleren selv, sier Grøttland til Dagbladet.

Om Auodias kritikk om at han følte seg dårlig ivaretatt av norsk fotball, sier han:

- Norsk fotball er bedre enn noen gang med tanke på spillerutvikling, men det betyr ikke at ting var dårlig før. Vi må huske at vi er en ung spillerutviklingsnasjon som har lært og utviklet oss på veien. Andreas Morisbak var i alle år utviklingssjef. Få har gjort mer positivt for norsk fotball enn ham, sier Grøttland.

- Samtidig er vi en ung spillerutviklernasjon. Andre nasjoner startet mye tidligere opp med systematikk og ressurssetting knyttet til utdanning av de fremste talentene gjennom akademier. Vi hadde knapt årsverk i klubbene knyttet til oppfølging og utvikling av unge talenter før midten av 2000-tallet. Nå er det bare i toppklubbene et tresifret antall heltidsansatte spillerutviklere.

Vanskelig tid for talentene

Han tviler ikke på at Kjelsås tidligere storscorer kunne ha lykkes på et høyere nivå om noen ga ham muligheten.

- Jeg har ingen problemer med å se for meg at Karim kunne ha scoret mye mål i Eliteserien. Jeg har sett få bedre i selve avslutningsfasen. Hvorfor det ikke ble sånn, er imidlertid vrient for meg å svare på. Men det var ikke de enkleste åra å være ung og lovende. Antall middelmådige utlendinger var altfor høyt, sier Grøttland.

- Hausser vi opp norske talenter for mye slik at fallhøyden og skuffelsen blir for stor?

- Det er mulig det blir litt for mye oppmerksomhet og forventninger til noen for tidlig. Når det er sagt, er jo dette en del av pakka du må håndtere som toppspiller. Forventninger, oppmerksomhet og presset. Da kan det være lurt å få litt øving på dette i tenåra, mener han.

Skulleruds tilbakeblikk

Tor Ole Skullerud trente Norges U19-landslag i EM da Auodia ble toppscorer.

- Det var en veldig god prestasjon å komme til U19-EM som ett av de åtte lagene der. Vi var veldig nær å komme til semifinalen. Det var en bitter exit da vi ledet 2-1 over England like før slutt, men de snudde kampen helt på slutten og tok semifinaleplassen fra oss. Det er et av de sureste tapene jeg har vært med på, sier Skullerud til Dagbladet.

- Det var et veldig bra kull, akkurat som U21-laget som tok bronse i Israel i 2013. Likhetene er at det var mange gode å velge mellom og et godt lag.

Skullerud mener Auodia-historien gir et godt bilde på hvordan norsk fotball har forandret seg og hvor mye tøffere det var for norske unggutter å få sjansen på det øverste nivået den gang.

- Karim gikk til Kjelsås og scoret mye der, men levde aldri opp til det vi kunne håpe på. Det er et interessant bilde på hvordan fotballen har forandret seg. Det er flere unge spillere i norsk toppfotball i dag. Det har nok sammenheng med at det på starten av 2000-tallet var mer penger og flere utlendinger, som gjorde det vanskeligere for norske unggutter å få sjansen i Eliteserien, sier Skullerud til Dagbladet.

- Fordelen er at de yngre talentene gjerne får debutere og spille på det øverste i Norge tidligere. Ulempen er at nivået kanskje blir lavere og impulsene færre. Er det bra at så mange unggutter spiller fast i Eliteserien? Hvis A-landslaget skal bli bedre, må vi få fram enere, og da må de beste ungguttene ta steget ut av norsk fotball.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer