Vidunderbarnet ingen europeiske klubber vil ha

Alexandre Pato takket nei til giganttilbud i Kina.

VIL IKKE HA PATO: Corinthians tok sjansen på Pato i 2013. Nå gjør klubben alt de kan for å bli kvitt ham. Pato vil til Europa, men ingen klubber ønsker å hente han. Foto: AP Photo/Andre Penner.
VIL IKKE HA PATO: Corinthians tok sjansen på Pato i 2013. Nå gjør klubben alt de kan for å bli kvitt ham. Pato vil til Europa, men ingen klubber ønsker å hente han. Foto: AP Photo/Andre Penner. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(FourFourTwo): Alexandre Pato er desperat etter en overgang til Premier League. Men ingen vil ha ham.

Mandag avviste Jürgen Klopp alle spekulasjoner om at Liverpool har den tidligere Milan-angriperen på sin radar.

Han er ikke den første. Flere klubber har meldt at Pato ikke står på deres ønskeliste. Det stopper ikke hans klubb Corinthians og agentene fra å jobbe for at Pato igjen skal spille i Europa. Corinthians er desperate etter å bli kvitt 26-åringen. Enhver klubb som legger 200 millioner kroner på bordet vil få et ja.

Sammenliknet med Pelé Mulig det høres merkelig ut, men det er enkelt å forstå hvorfor Corinthians vil selge spissen som i sine yngre dager ble sammenliknet med Pelé. Nesten 150 millioner ga Corinthians i 2013 for Patos tjenester. Nå frykter den Sao Paulo-baserte klubben at de vil gå på en økonomisk smell, med mindre de blir kvitt ham.

Pato tok fotballverden med storm da Milan hentet han som 17-åring. Han fikk ikke spille før han hadde fylt 18, men det stoppet ikke unggutten som herjet i Serie A og Champions League for Milano-klubben. Så tok karrieren en uventet kurs. Pato havnet i den hjemlige ligaen og var langt unna en plass i Brasils VM-tropp i 2014.

Fra og med juni kan han signere for andre klubber. Dermed risikerer Corinthians null utbytte.

- Vi var alle glade da Pato ankom i 2013. Til og med media jublet, sier styremedlemmet Edu, som har en fortid i Arsenal.

- Men han har ikke hatt den gutsen som fansen krever. Jeg sier ikke at han skal spille slemt, men har du ikke dagen teknisk, så må man prøve noen andre metoder.

OPPTUR IGJEN:  I Corinthians har Pato blitt en upopulær mann. I São Paulo har han derimot bøttet inn mål. Foto: NTB Scanpix.
OPPTUR IGJEN: I Corinthians har Pato blitt en upopulær mann. I São Paulo har han derimot bøttet inn mål. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Pato har aldri funnet seg til rette i klubben. Fansen liker han ikke, klubbledelsen vil selge, og i garderoben har det ikke vært noe lettere. En månedslønn på 1,7 millioner, gjør han til klubbens best betalte spiller.

Skjebnesvanger straffemiss Pato hadde noen småkrangler med lagkamerater fra starten, men øyeblikket som virkelig gjorde han upopulær kom da Corinthians røk ut av den brasilianske cupen. I kvartfinalen møtte de Gremio. Kampen gikk til straffesparkkonkurranse.

Pato gikk fram - måtte score. Han forsøkte en Panenka-straffe. Traff ballen helt feil, og keeperen Dida reddet enkelt. Flere lagkamerater var så sinte at flere var på vei for å slå ham ned.

- Jeg husker at det var vanskelig å holde flere som ønsket å slå ham unna, sier Fabio Santos.

- Vi visste at han kunne vente seg en skyllebøtte i media. Fansen var allerede forbannet, samme gjaldt flere av spillerne. Hadde det ikke vært for 2-3 som beholdt roen, vet jeg ikke hva som ville ha skjedd.

Opptur São Paulo Corinthians valgte å låne ut Pato til rivalen São Paulo. Selv om han bare var 24 år, virket det som han hadde tjent nok og ikke hadde noen mål med fotballen.

Selv Brasils landslagstrener Dunga påpekte at det virket som han ikke brydde seg.

- Det er vanlig at spillet varierer. Men han må gjøre mer for å etablere seg som spiller. Etter to kamper som 16-åring ble han sammenliknet med Pelé av media. Pelé spilte mer enn 1000 kamper og scoret over 1000 mål. Man kan ikke sammenlikne Pelé med Pato.

- Det var vanskelig for ham. I starten av sin karriere fungerte alt. Nå må han rette fokus på spillet sitt. Pato tok det som ble sagt rundt til seg.

MILAN-GULL:  Pato var en av Europas farligste angrepsspillere i begynnelsen av 20-åra for Milan. Foto: NTB Scanpix.
MILAN-GULL: Pato var en av Europas farligste angrepsspillere i begynnelsen av 20-åra for Milan. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

2015 ble en opptur, nesten en gjenfødsel. Igjen var han inne i landslagsdiskusjonen. Han scoret 26 mål for São Paulo. De psykiske problemene var glemt, og for første gang på mange år liknet han på 17-åringen som herjet med Barcelona i VM for klubblag i 2006.

Nei til 6,5 mill i måneden Det er tydelig at Pato har fått selvtilliten tilbake. Igjen føler han seg klar for et eventyr i Europa. I høst ble han observert på Stamford Bridge under Champions League-kampen mot Porto. Tottenham skal ha sjekket litt rundt ham, og ifølge han selv var Manchester United interessert i fjor sommer.

- Alle er klar over talentet hans. Ingen blir hentet til Milan som 17-åringen, uten et stort talent, sier Edu.

Foreløpig ser det ut til at en Premier League-overgang henger i en tynn tråd. Men Corinthians har akseptert en bud på 200 millioner fra kinesiske Tianjin Quanjilan, som trenes av tidligere Real Madrid-sjef Vanderlei Luxemburgo.

Pato takket nei til en månedslønn på 6,5 millioner kroner i måneden. Corinthians-direktøren kalte han gal. Så får vi se da, hva som skjer videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer