Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vidunderbarnet som ble verdensmester

Gutten som begynte med puslespill og lego, ble til slutt sjakkens ubestridte ener.

 TIDLIG KRØKES:  Allerede som liten gutt var det klart at Magnus Carlsen hadde et talent utenom det vanlige. Foto: Privat / Bjørn Langsem / Dagbladet
TIDLIG KRØKES: Allerede som liten gutt var det klart at Magnus Carlsen hadde et talent utenom det vanlige. Foto: Privat / Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Magnus Carlsens foreldre Sigrun Øen og Henrik Carlsen, skjønte tidlig at det var noe helt spesielt med sønnen.

Allerede i en alder av 22 måneder, la det lille geniet sitt første puslespill, som ifølge boka «Magnus Carlsen- verdens beste sjakkspiller», bestod av 35 biter og hadde Postmann Pat-motiv.

Mens barn på samme alder mest sannsynlig var mer opptatt av å klatre på møbler og lære seg å kaste en ball, kunne den nesten to år gamle gutten sitte der helt alene i sin egen verden og pusle med sitt.

Time etter time.

En kløpper med Lego Et par år senere, var det som hos de fleste andre små guttebarn, etter hvert legoklosser som fanget Tønsberg-guttens interesse.

Men i motsetning til andre på sin alder, bygde den talentfulle unggutten både store og avanserte legomodeller, og da han etter hvert fikk et stort modelltog, satt han en hel dag opptil sju timer mens han studerte en over 40 sider lang bruksanvisning.

Naturligvis helt oppslukt.

 FOTBALL-INTERESSE:  Fotball har også vært en stor lidenskap for Magnus Carlsen, og på 90-tallet deltok han blant annet i Norway Cup. Foto: Privat
FOTBALL-INTERESSE: Fotball har også vært en stor lidenskap for Magnus Carlsen, og på 90-tallet deltok han blant annet i Norway Cup. Foto: Privat Vis mer

Så oppslukt at Sigrun og Henrik måtte avbryte han slik at han skulle få i seg mat.

Da kvelden kom samme dag, var Magnus Carlsen i sin egen verden. Faktisk så mye, at faren Henrik hadde trøbbel med å få kontakt med han.

«Han lå der, med åpne øyne, stirret i taket, så ikke meg, var halvveis borte. Det var vel legoklossene som surret i hodet hans», skriver Henrik Carlsen i den nevnte boka.

Klisterhjerne Da Magnus var i fem-seksårsalderen, begynte han for alvor å skille seg ut.

Da kunne Carlsen alle hovedsteder, folketall, areal og flagg til hvert eneste land i verden. I tillegg kunne han også navnet på alle norske kommuner, og klarte å linke de til hvilket kommunevåpen, folketall og areal de hadde.

Om det var noen som helst tvil før, var det i hvert fall ikke det nå:

Magnus Carlsen var unik.

Leste sportsårbøker I 1996 begynte en sjenert og relativt småvokst Magnus på Husvik Skole i Tønsberg. Ved skolestart kunne han både lese og skrive, og var allerede en racer i matematikk.

 LESTE SJAKK MED FAR:  Magnus og faren Henrik i sofaen med hver sin sjakkbok. 
Foto: Privat
LESTE SJAKK MED FAR: Magnus og faren Henrik i sofaen med hver sin sjakkbok. Foto: Privat Vis mer

Faren Henrik ble så enig med læreren om å gi sønnen utfordringer ved siden av det vanlige skolearbeidet, noe som etter hvert ble å lese sportsårbøker.

«Han var interessert, ikke i alle idretter, men bladde fram og tilbake i disse bøkene. I en periode i sjuårsalderen hadde han enorme sportskunnskaper. Han leste og husket. Han kunne når som helst stilt opp i Kvitt eller dobbelt», skriver faren.

Sjakk-interessen I tillegg til å være glad i idrett generelt, samt lange fjellturer med resten av familien, begynte interessen for sjakk å melde seg for alvor i åtteårsalderen.

Han spilte mot seg selv, og dag ut og dag inn, satt Tønsberg-gutten med sjakkbrettet. Etter hvert begynte han også å lese sjakkbøker.

Sommeren 1999, deltok Magnus på sin aller første sjakkturnering, da han deltok i miniputtklassen og ble nummer 13 i landsturneringen på Gausdal Høifjellshotell.

Etter dette, gikk det slag i slag.

Imponerte Agdestein Da Magnus møtte danske Anders Bekker-Jensen (som hadde respektable 1700 i rating, journ.anm.) under en amatørturnering samme sted vinteren året etter, klarte han remis, og det var under dette partiet at tidligere stormester Simen Agdestein for alvor fikk øynene opp for unggutten.

På høstparten samme år, imponerte Carlsen stort, da han spilte sin første turnering utenfor Norge i den tidligere kurbyen Bad Wiessee utenfor München, etter å ha blitt invitert av Agdestein selv. Publikum flokket seg rundt det unge talentets brett, og i en alder av bare ni år, hadde allerede Magnus Carlsen begynt å bli et kjent navn i sjakkmiljøet.

 GLAD I FJELLET:  Familien Carlsen har uttalige turer i fjellet sammen. Her er Magnus på toppen av Rondeslottet sommeren 1999.
Foto: Privat
GLAD I FJELLET: Familien Carlsen har uttalige turer i fjellet sammen. Her er Magnus på toppen av Rondeslottet sommeren 1999. Foto: Privat Vis mer

Carlsen fortsatte så å delta i turneringer, mens ratingen steg år etter år.

I mars 2004 kom den første store seieren, da han slo tidligere verdensmester Anatolij Karpov i lynsjakk og spilte remis mot Garry Kasparov i hurtigsjakk på Island.

- Et magisk øyeblikk Måneden etter gikk turen til Forente Arabiske Emirater, hvor Carlsen ble stormester i en alder av 13 år, 4 måneder og 27 dager.

To år senere, da han var 15 år, var han på besøk på NTGs sjakklinje. Han var fortsatt ungdomsskoleelev, men stakk innom gymnaset i ny og ne. Trener Simen Agdestein husker dagen godt.

- Jeg tenkte jeg skulle trimme Magnus litt, så jeg utfordret han til å spille blindesjakk mot de andre elevene. Magnus satte seg nederst i auditoriet med ryggen til. De ti han skulle spille mot var de ti beste juniorene i landet, sier Agdestein.

Blindesjakk vil si at du ikke ser brettet, du har det kun i hodet. Trekkene blir lest opp og besvart muntlig. Ti brett på denne måten er en enorm prestasjon.

- Etter ti minutter hadde Magnus fortsatt full kontroll. Det var helt stille i auditoriumet og du kunne høre en knappenål falle, sier Agdestein.

Lærere og trenere ved skolen samlet seg bak i lokalet etter hvert som ryktet om hva som skjedde i auditorumet spredde seg. Rektor ved skolen ble hentet.

- Det var et magisk øyeblikk, sier treneren.

Etter ti timer hadde Magnus tatt 7,5 av 10 mulige poeng mot junioreliten. Talentet var uomtvistelig.
Det talentet har vi nå alle fått se med egne øyne i Chennai.

22 år gamle Magnus Carlsen fra Tønsberg har nemlig oppnådd det aller største innenfor sjakk-verdenen.

 STORT BORD, LITEN PJOKK:  Fra turneringen i Bad Wiessee i Tyskland i 2000. 
Foto: Privat
STORT BORD, LITEN PJOKK: Fra turneringen i Bad Wiessee i Tyskland i 2000. Foto: Privat Vis mer
 ENEREN:  Carlsen på toppen av pallen etter å ha gått til topps i miniputtklassen under NM i Asker i juli 2000. Foto: Privat
Foto: Privat
ENEREN: Carlsen på toppen av pallen etter å ha gått til topps i miniputtklassen under NM i Asker i juli 2000. Foto: Privat Foto: Privat Vis mer
 UNG MEDALJEGROSSIST:  Norges første verdensmester i sjakk, har tatt flere titler opp gjennom årene. Her viser han stolt frem medaljen etter å ha blitt nummer en i Nordisk mesterskap i 2001. Jon Ludvig Hammer (til høyre) ble nummer to. FOTO: Privat
UNG MEDALJEGROSSIST: Norges første verdensmester i sjakk, har tatt flere titler opp gjennom årene. Her viser han stolt frem medaljen etter å ha blitt nummer en i Nordisk mesterskap i 2001. Jon Ludvig Hammer (til høyre) ble nummer to. FOTO: Privat Vis mer