VIF - United blir tidenes dyreste fotballkamp på norsk jord

- Det er Pavarotti-nivå over dette.

DYR KAMP: Vålerenga får storfint besøk av Manchester United på Ullevaal Stadion den 5. august. Men det koster å hente engelskmennene til Norge, og de billigste billettene ligger rett i underkant av 700 kroner. På bildet er fra venstre Phil Townsend ( kommunikasjonsdirektør for Manchester United), Ronny Johnsen (tidligere United- og Vålerenga-spiller), Martin Andresen (Vålerenga-trener og Pål Breen (administrerende direktør i Vålerenga).
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
DYR KAMP: Vålerenga får storfint besøk av Manchester United på Ullevaal Stadion den 5. august. Men det koster å hente engelskmennene til Norge, og de billigste billettene ligger rett i underkant av 700 kroner. På bildet er fra venstre Phil Townsend ( kommunikasjonsdirektør for Manchester United), Ronny Johnsen (tidligere United- og Vålerenga-spiller), Martin Andresen (Vålerenga-trener og Pål Breen (administrerende direktør i Vålerenga). Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): 5. august kommer Manchester United på besøk til Norge, for første gang siden 2002.

Da nyheten ble kjent tidligere i dag brøt kundetelefonen til Billettservice sammen på grunn av den store pågangen. United har som kjent en stor fanskare her i landet, og bare den skandinaviske supporterklubben nærmer seg 45 000 medlemmer.

Men de som har tenkt seg på kamp må være forberedt på å punge ut:

Billigste billett: 695 kroner
De billigste billettene på Ullevaal Stadion, på kortsidene, vil koste rett 695 kroner. På langsidene vil prisen variere mellom 795 kroner og 895 kroner.

Til sammenligning ligger billettprisen til Norge - England den 26. mai mellom 550 og 750 kroner. Dagbladet meldte i forrige måned at det blir den dyreste fotballkampen på norsk jord noensinne.

Den rekorden blir altså grundig slått nå. Og med tanke på at det engelske fotballforbundet krevde rundt ti millioner kroner for å sende sine landslagsstjerner til Oslo, var det neppe noe billigere for Vålerenga å hente Manchester United.

Styreleder i Vålerenga Fotball, Åge Petter Christiansen, sier han ikke kan gå ut med tallene på hva det koster å hente United. Men med et fullsatt Ullevaal Stadion forventer han at de tjener penger på kampen.

- De (United) vil at det skal være noe igjen, sier han til Dagbladet.

Om billettprisene sier han følgende:

- Det er Pavarotti-nivå over dette. 1000 - 3000 kroner for å høre ham mens han levde vil jeg ikke si er så høyt. Og denne kampen ligger på godt under tusenlappen. Mange vil nok ha opplevelsen, og det er billigere enn om man skal reise til Old Trafford.

Christiansen legger vekt på at «en billett er en følelse».

- For eksempel ville jeg glatt betalt 2500 kroner for en billett til Champions League-finalen, sier han.

Til tross for stive billettpriser blir det neppe noe problem å fylle stadion - kanskje blir problemet heller at det er for få billetter: Mandag 21. mai starter forhåndssalget for sesongkortinnehavere, som alle har krav på seks hver.

Tirsdag starter det lukkede forhåndssalget for alle medlemmene av Uniteds supporterklubb, mens det åpne salget settes i gang dagen etter det igjen.

- Nyttig læring
Vålerenga-trener Martin Andresen har møtt storklubber som Barcelona og Liverpool til treningskamp de siste to årene, og tror United-kampen vil styrke VIFs merkevare ytterligere.

MANGE TILHENGERE: Mancester United har en stor supporterskare i Norge, den skandinaviske supporterklubben teller snart 45 000 medlemmer. Foto:  EPA/KERIM OKTEN
MANGE TILHENGERE: Mancester United har en stor supporterskare i Norge, den skandinaviske supporterklubben teller snart 45 000 medlemmer. Foto: EPA/KERIM OKTEN Vis mer

- Dette er fantastisk for oss som klubb og som merkevare. Vi blir lagt merke til utenfor Norges grenser, og det merket jeg spesielt da vi møtte Barcelona, men også Liverpool. Det å møte en klubb som kanskje er enda større er flott for oss. For spillerne blir det en kjempeerfaring å ta med seg, å få møte noen av verdens beste spillere og kjenne på nivået, selv om det bare er en treningskamp. Kanskje vil de få se at det ikke er langt opp, samtidig som det er ting de er vesentlig bedre på enn oss. Det blir nyttig læring, sier han.

I terminlista står Vålerenga oppført med bortekamp mot Haugesund den 5. august, samme dag som kampen mot United, men NFF har gått med på å framskyve kampen. Andresen har et håp om at Haugesund-kampen kan spilles torsdag, men det kan også bli fredag.

- Torsdag hadde vært fint, jeg har lyst til å stille mitt beste lag, sier han til Dagbladet.

Liverpool-kampen i fjor kom midt i en hektisk kampperiode, slik at Andresen så seg nødt til å stille et reservepreget mannskap. De bet likevel godt fra seg og greide 2-2.

- I fjor var det ikke så stort sportslig utbytte for oss, selv om det var hyggelig for dem som fikk muligheten, og som gjorde det bra, sier han.

- Imponerende at de greier å slåss om gullet
Manchester United har på sin side forpliktet seg til å stille et sterkt lag, selv om informasjonssjef Phil Townsend på pressekonferansen ikke kunne komme med noen løfter på at stjerner som Wayne Rooney og Nani vil være på plass.

- Det er opp til manageren og det medisinske apparatet å avgjøre hvor spillerne befinner seg på formskalaen. Noen av de unge kan ha spilt i OL også. Men vi kommer med det sterkeste laget vi kan, sier han til Dagbladet.

Martin Andresen har spilt mot Manchester United både med Wimbledon og Blackburn, og sier han aldri har tapt.

- Jeg spilte vel en tre, fire kamper mot dem. Jeg husker ikke så mye, men vi løp mye etter ballen, flirer han.

- Hva synes du om United-laget denne sesongen?

- Det som slår meg er at de klarer å kjempe om gullet i år også. Når man ser laget de har på papiret, tenker man at det er imponerende at de klarer det. Det ligger i veggene og kulturen der, de ksaper vinnere. Spiller for spiller vil jeg tro de ligger bak flere lag, sier han.