VIF ber om hjelp

Religion og fotball møttes i går under feiringen av Vålerenga kirkes 100-årsjubileum. Vålerenga-spillerne var til stede under gudstjenesten og Freddy dos Santos benyttet anledningen til å be presten om en tjeneste.

- Jeg vet ikke om dette er helt vanlig, men jeg vil be presten om å be en bønn for oss. Det trenger vi før cupfinalen, sa han fra talerstolen.

- Og du kan godt ta med at jeg scorer også, smilte han og kikket bort på presten.

Presten tok utfordringen på strak arm.

Lokalpatriotisme

- Jeg ber for at Vålerenga lykkes i både serien og i cupfinale, sa Einar Gelius i sin preken.

«Vålerenga, du er min religion,» er Klanens kamprop. Før hver hjemmekamp reiser publikum seg og synger klubbens nasjonalsang «Vålerenga kjerke». Oslo-klubbens fans har et religiøst forhold til klubben sin. Lokalpatriotismen er en viktig del av fellesskapet og i går ble den dyrket til fulle i kirka «med himmel'n som tak» - som det står i nasjonalsangen.

- Jeg tror på Gud. Det gjør jeg, sa Freddy dos Santos.

- Egentlig har jeg ikke tid til å stå her. Jeg har eksamen i morra. Jeg sa nei til å gjøre dette først, men så fant jeg ut at kjerka kanskje ikke var et feil sted å dra til før en eksamen, fortsatte han.

- Helt sprøtt

- At fansen synger om kirka før hver kamp, er helt sprøtt, sa Gelius etter gudstjenesten.

Han har vært prest i Vålerenga kirke i sju år og mener kirkas posisjon i lokalsamfunnet er helt spesiell.

- Jeg tror ikke det finnes så mange andre steder i Norge som har den samme stoltheten og tradisjonen rundt kirka som her. Samholdet og lokalpatriotismen fascinerer meg.

Det var glissent i kirka i går. Men stemningen sto i taket. Atle fra Klanen leste noen ord fra Bibelen om kjærlighet. Ragnar og Arnulf sang lett og fengende musikk. Stemningen nådde sitt høydepunkt da Klanen reiste seg og sang «Vålerenga kjerke». Også spillerne lot seg rive med, eller?

- Jeg tror ikke vi tok skade av det, sa dos Santos etter at feiringen var over.

- Hva synes du om at presten ba for Vålerenga?

- Det er fint han stiller opp for oss.

Men presten gjorde ikke helt som Freddy dos Santos ville. Han lot være å be for hans målteft i cupfinalen. Den jobben må han gjøre selv.