PÅ BILLIGSALG: Veigar Páll Gunnarssons overgangssum ble innrapportert å være én million kroner, mens Rosenborg bød fem millioner.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
PÅ BILLIGSALG: Veigar Páll Gunnarssons overgangssum ble innrapportert å være én million kroner, mens Rosenborg bød fem millioner.Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

VIF betalte én million for Gunnarson - ga fire millioner for uvitende 15-åring

Stabæk sparte to millioner kroner på å selge til VIF i stedet for RBK.

(Dagbladet): Tidligere i sommer ønsket Rosenborg seg Veigar Páll Gunnarsson, og islendingen ønsket seg til Rosenborg. Likevel endte 31-åringen med å gå fra Stabæk til Vålerenga.

Trønderne la ifølge inn et bud i størrelsesorden på cirka fem millioner kroner, men Stabæk foretrakk likevel å takke ja til Vålerengas tilbud på én million kroner, melder TV 2 Sporten i kveld.

For i tillegg for Gunnarsson-pengene kjøpte osloklubben en opsjon på kjøp av Herman Stengel for en verdi av fire millioner kroner. Hokksund-gutten, som nylig fylte 16 år, er regnet som et av Norges største fotballtalenter i sin aldersgruppe, debuterte i Tippeligaen mot Sarpsborg i forrige serierunde og har blant annet vært på flere prøvespill i Manchester United.

Bekrefter opsjon Verken Stengel, hans foresatte eller agenten hans, Jim Solbakken, kjente til opsjonen.

- Jeg har snakket med klubbene i dag for å finne ut av om dette er tilfelle. Jeg har fått bekreftet av klubbene at det finnes en opsjon rundt dette, bekrefter Solbakken overfor tv2sporten.no.

Den er forsåvidt ikke i strid med Norges Fotballforbunds regelverk, men er etisk sett av tvilsom karakter. Særlig ettersom Gunnarssons tidligere arbeidsgiver, Nancy, avspist med smuler.

Etter å ha kjøpt Gunnarsson for 15 millioner kroner etter 2008-sesongen, lot den franske klubben en mistilpasset islending returnere til norsk fotball halvannet år senere for anslagsvis 600 000 kroner med en videresalgsklausul.

- Vi skulle ha 50 prosent ved et videresalg, opplyser Nancys sportsdirektør Nicolas Holveck til TV 2 Sporten.

Hadde Stabæk akseptert Rosenborgs tilbud, ville franskmennene mottatt 2,5 millioner kroner fra bæringene. Avtalen med Vålerenga betyr imidlertid at de bare sitter igjen med 500 000. Dermed har Stabæk, som får beholde Stengel, tjent to millioner kroner ekstra på å la Gunnarsson flytte til Oslo framfor Trondheim.

- Det er klart at dette er viktige penger for oss. Den finansielle krisen er stor i Frankrike, sier Holveck.

Tause ledere Stabæk-ledelsen møter TV 2s opplysninger med taushet. Sportslig leder Inge André Olsens eneste kommentar til både overgangen til Gunnarsson og opsjonen på Stengel, er ingen kommentar.

Heller ikke i Vålerenga er man særlig snakkesalige, men sportsdirektør Truls Haakonsen tilbakeviser at osloklubben har gjort noe kritikkverdig.

Veigar Páll Gunnarsson selv, vet ingenting om spillet som har foregått i kulissene om hans signatur, men bedyrer at han ikke ble presset til å skrive under for Vålerenga.

- Stabæk sa at «du får velge selv, men vi må selge deg, og at alle vet hvordan situasjonen er i Stabæk», sier Gunnarsson til TV 2 Sporten.

UVITENDE: Vålerenga sikret seg en opsjon på kjøp av da 15 år gamle Herman Stengel for fire millioner kroner. Det var noe som var ukjent for 16-åringen selv, hans foresatte og agenten hans.Foto: Hermanlover/Wikipedia
UVITENDE: Vålerenga sikret seg en opsjon på kjøp av da 15 år gamle Herman Stengel for fire millioner kroner. Det var noe som var ukjent for 16-åringen selv, hans foresatte og agenten hans.Foto: Hermanlover/Wikipedia Vis mer