Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VIF er best i Norge

Det har aldri betydd noe å være best i fotball i november før nå. Og nå er Vålerenga best.

ULLEVAAL (Dagbladet): Det er en trist øvelse å tolke endetegn i fotball. Mange har hatt det trist i hele år, men det ble uansett Rosenborg som vant seriegullet. Tre uker seinere er Vålerenga likevel Norges beste lag.

For på Ullevaal i går var det ikke en tilfeldig fomling fra keeper Espen Johnsen eller et øyeblikks uvant uoppmerksomhet fra veteranstopper Erik Hoftun som ga VIF revansje for tapet i gullkampen. Det var styrken fra et bedre fotballag.

Slik styrkeforskjell pleier ikke å bety noe i november. Nå kan den i beste fall gi RBK en overraskende kjapp utgang fra Royal League.

Eller i verste fall symbolisere slutten på klubbens dominanse i norsk klubbfotball.

DET SISTE

blir ikke besvart før om et snaut år. Da blir for tidlig å lage fortellingen om RBKs fall på forhånd.

Men for dem som skal skape 2005-sesongen på Lerkendal, er det bare å gå i gang. Nå kreves det mye smart arbeid for å bli best igjen, og kløkt er ikke akkurat det som preger RBK-spillet for tida.

Mer presist:

 RBK har mistet sitt taktiske forsprang på konkurrentene.

Klubben har ikke lenger noe effektivt angrepsmønster som det er mulig å vinne på selv på de tyngste dagene på jobben.

OG RBK-SPILLERNE

hadde det ikke spesielt tungt i går. Det er det som gjør prestisjetapet mot VIF til mer enn prestisje. For tida er det en reell kvalitetsforskjell mellom de to lagene.

Og knapt noen forskjell på bevisstheten på stil.

Det siste inviterer til selvkritikk på Lerkendal. Det er bare en måned siden spillere og ledere fjernet Ola By Rise nettopp fordi han som trener ikke klarte å tydeliggjøre den angrepsstilen som RBK har dominert norsk fotball med i snart to tiår.

Erstatter Per Joar Hansen har knapt hatt tid til å gjøre det arbeidet som er nødvendig for å komme tilbake til kjente formasjoner, men spillernes bevissthet burde i hvert fall vært skjerpet.

Det var vrient å se.

DEN TYDELIGSTE

stilforskjellen på nye RBK er prioriteringen av tidlige framspill i bakrom. Endringen henger sammen med plasseringen av Harald Martin Brattbakk som midtspiss, men passer ellers dårlig sammen med vante RBK-angrep.

I løpet av den første halvtimen kom hele åtte angrep i form av bakromsballer på Brattbakk. Dette er en grei variant for å bruke både farten og teften til den gamle målkongen, men slike angrep blir forutsigbare når de skjer så ofte. I tillegg betyr direkte spill inn i bakrommet til motstandernes stoppere at RBK-backene ikke rekker å komme fram på kantene før angrepet er avsluttet.

Slik fikk gjestene sjelden det tallmessige overtaket på sidene som den gamle kollektive RBK-formasjonen hjalp fram.

MYE AV

trøndernes problemer henger på sentral midtbaneplass. I det området der Ørjan Berg tidligere bestemte angrepsrytmen, er det nå vanskelig å se arbeidsfordelingen.

En av Per Joar Hansens viktigste oppgaver blir å finne en mulig erstatter for Berg. For å holde kvaliteten må han sannsynligvis lete utenfor dagens RBK-tropp hvis ikke Fredrik Winsnes finner tilbake til oversikten og roen som preget pasningsspillet hans tidlig i forrige sesong. I år er det blitt for mange dumme feil.

VIF TRENGER

ikke å se utenfor dagens tropp. Poenget blir å beholde Steffen Iversen og Erik Hagen.

Det er gøy å følge et lag spekket med selvtillit og spillglede. I løpet av sesongen er møysommelig defensivt arbeid blitt til leken fotball uten at forsvarskravene er senket.

Forvandlingen gir trener Kjetil Rekdal en trivelig ny, myk image, men framfor alt får norsk klubbfotball sjansen til å få en ny favoritt.

I GÅR

delte vi ut diplom på Ullevaal til Vålerenga Fotball for seier i en av de fire klassene i avstemningen Klubben i mitt hjerte. Konkurransen som Dagbladet arrangerte i høst sammen med Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité samt Norsk Tipping samlet hele 200 000 stemmer, og ingen av vinnerne fikk flere stemmer enn Oslo-laget. Bare Brann ga VIF skikkelig kamp, mens RBK endte langt bak.

Det er enda et lite tegn på endring i Norsktoppen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media