VIF fikk 80 000 i bot for dette bluss-havet. I går ble klippet vist da norsk fotball hyllet seg selv

- Fotballkunst, sier TV 2.

ULOVLIG: Bluss ble brukt før kampstart mellom Vålerenga og Sarpsborg 08 på Ullevaal stadion i fjor sommer. Vålerenga som arrangør ble straffet med bot. Foto: Aleksander Andersen / NTB Scanpix
ULOVLIG: Bluss ble brukt før kampstart mellom Vålerenga og Sarpsborg 08 på Ullevaal stadion i fjor sommer. Vålerenga som arrangør ble straffet med bot. Foto: Aleksander Andersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): I seksjonen like over banneret til den kjente casuals-grupperingen «Isko Boys», ble det under Vålerenga-Sarpsborg i fjor sommer dratt i gang en markering av den typen Norges Fotballforbund (NFF) slår hardt ned på:

Det røde havet av flammer og røyk førte til at arrangørklubben Vålerenga ble ilagt 80 000 kroner i bot av NFF.

I går var både spillere, trenere og ledere fra Norges 32 beste fotballklubber samlet på Ullevaal Stadion, sammen med blant andre journalister, TV-kjendiser og sentralt ansatte i Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball. Anledningen var den årlige «Avspark»-seansen, hvor fotballfamilien møtes i flere timer for å prate om den kommende sesongen.

På scenen og storskjermen presenterte blant annet Tippeliga-rettighetshaverne CMore og TV 2 sine planer for 2014-sesongen. Da TV 2s team entret scenen, ble det vist en kavalkade av klipp fra 2013-sesongen, med mål om å skildre følelsene som er i spill i norsk fotballs beste selskap.

- Fotballkunst Helt i starten av den såkalte promovideoen var det et glimt av de omtalte, forbudte blussene fra Vålerenga-Sarpsborg.

- Denne type bilder er ofte gjengangere i det vi kaller fotballkunst, sier sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen.

- Det er visuelle bilder, som skaper stemning, og gir et sterkt inntrykk. Samtidig ser vi at det kan være flere sider her, all den tid det er noe det reageres på, sier han.

Kommunikasjonsdirektør i Norges Fotballforbund, Svein Graff, sier dette:

- Videoen det gjelder var en promo sammensatt av bilder fra TV 2s arkiv, som kanalen selv redigerte. Hadde vi blitt gjort oppmerksomme på dette på forhånd, hadde vi bedt TV 2 om å bytte ut bildene.

Det ble vist en rekke liknende klippkavalkader med dertil egnet musikk under gårsdagens fotballseanse.

- Da kan slikt skje, selv om TV 2 ikke hadde noen intensjon om å promotere ulovlig blussing bevisst, sier Graff.

Gjerne med på dialog Vegard Jansen Hagen i TV 2, som skal vise to av åtte kamper per runde akkurat som i fjor, sier de neppe hadde byttet ut det halvsekundkorte innslaget selv om NFF hadde oppfordet dem om å gjøre det.

- Vår jobb er å speile det som skjer, på godt og vondt. Reglene NFF er satt til å håndheve trenger ikke speile hva vi vil publisere og ikke. Men dersom det ønskes en grundigere dialog på dette, så er vi gjerne med på den, sier Hagen.

- TV-selskap har jo bevisst valgt å vende kameraene bort idet streakere (nakne banestormere) løper inn på banen. Kunne dere ikke gjort det samme når supportere bruker bluss?

- Det ene prinsippet stammer fra en dialog mellom forbund og TV-selskap, og vi i TV 2 synes heller ikke den typen inntreden under spillet er bra. Så der samarbeider vi. Men om vi burde gjort det samme ved tilfeller av pyroteknikk, vet jeg ikke. Da må det en tydeligere og større debatt til, sier Vegard Jansen Hagen.

I REKLAME: TV 2 brukte bilder av de ulovlige blussene som en del av en promovideo i forbindelse med oppkjøringen til den kommende sesongen. Faksimile: TV 2
I REKLAME: TV 2 brukte bilder av de ulovlige blussene som en del av en promovideo i forbindelse med oppkjøringen til den kommende sesongen. Faksimile: TV 2 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer