VIF-gutt til siste slutt

JORDAL AMFI (Dagbladet): Vålerenga-Frisk-Asker 2-1. Tommy Marthinsen (24) elsker Vålerenga så høyt at han aldri mer vil spille ishockey for noen andre klubber. Og i går gjorde han grovarbeidet mot Frisk-Asker da Oslo-klubben tok første stikk i kampen om Kongepokalen - eller «bøtta», som det heter i Vålerenga.

Litt over midtveis i første periode viste Tommy Marthinsen hvorfor han ble Vålerengas toppscorer i årets grunnserie:

På retur fra et Johan Brummer-skudd pirket sønnen til den legendariske keeperen Jim Marthinsen inn 1- 0 i den første i best av fem NM-finaler mot Frisk-Asker.

Med seier 2- 1 er han nå på vei mot sin andre Kongepokal - men den første i klubben hvor pappa Jim var stor helt i hele 17 sesonger.

I løpet av sin lange karriere vant Jimmer'n 10 NM-gull, spilte 114 landskamper, og nesten 800 eliteseriekamper (509 for Vålerenga).

Fikk ikke kontrakt

- Drømmen er å vinne «bøtta» for Vålerenga. Det har vært målet i alle år, og ingen ting vil være større enn det, sier en storfornøyd Tommy Marthinsen etter at Oslo-klubben dro i land seieren i den jevne og spennende kampen.

Som 18-åring i 1995 var Tommy Marthinsen nær en kontrakt med VIFs A-lag. I stedet endte han opp i Storhamar, hvor han vant Kongepokalen mot nettopp Vålerenga den sesongen.

Etter å ha levd en nomadetilværelse i Storhamar, TIK, Frisk, Hasle/Løren - og en sesong som proff i tyske Erdins Jets, hvor han var ble Bundesligamester i 1996/'97 - vendte han tilbake til Vålerenga foran årets sesong.

Blir i VIF

- Jeg visste hele tida at jeg ville ende opp i Vålerenga igjen. Og årene borte fra klubben har gjort meg godt, og jeg har vokst mye på å spille for andre klubber, sier Tommy Marthinsen.

24-åringen har kontrakt ut neste sesong, men fastslår allerede at han aldri kommer til å spille for noen andre klubber så lenge han er ønsket i Vålerenga.

- Det føles deilig å spille for klubben som alltid har vært målet mitt. Klanen, kulturen, suksessen. Vålerenga er herlig, og her vil jeg bli til jeg har kopiert pappas 10 NM-gull. Men det blir kanskje vanskelig, han spilte jo til han var over 40 år, smiler VIF-helten.

Overrasket

Sjøl er Tommy overrasket over at formen har holdt seg på topp hele sesongen. I juni stoppet hjertet i 12 sekunder, og VIF-spilleren var borte fra ishockeyen i fire måneder.

- Jeg gikk glipp av all sommertrening og grunntrening. Likevel orker jeg for fullt. Kanskje er det hjertet som banker ekstra for Vålerenga, smiler han.

I morgen spilles andre NM-finale i Askerhallen. Og Tommy forventer en ny tøff kamp.

- Frisk-Asker har vært veldig gode i år, og vi ble litt bekymret etter at de slo Storhamar i tre strake semifinaler. For oss er det uansett viktig å vinne hjemmekampene. Gjør vi det, så vinner vi «bøtta». Så enkelt er det, sier han.

GLAD GUTT: Tommy Marthinsen kostet på seg et smil etter at han scoret mot Frisk i den første NM-finalen. - Drømmen er å vinne «bøtta» for Vålerenga, sier Tommy.