- VIF har ikke hatt en sånn spiss siden Moa og Jørn Andersen

Kjetil Rekdal tror de har skutt gullfuglen i Vidar Örn Kjartansson.

VALLE HOVIN (Dagbladet): Tre serierunder er veldig lite å bygge statistikk på, men Vålerenga-trener Kjetil Rekdal er likevel overbevist om at de har gjort et varp i å hente den islandske spissen Vidar Örn Kjartansson (24).

Med tre fulltreffere på samvittigheten så langt troner han øverst på Tippeligaens toppscorerliste sammen med Vikings Jon Dadi Bödvarsson og Sogndals Ulrik Flo.

• Se intervju med Rekdal og Kjartansson øverst i artikkelen

Toppscorer i vinter Legger du til at han også ble toppscorer i tippeligaklubbenes treningskamper i vinter, med seks fulltreffere, og at han trolig er snytt for tre straffespark på tre seriekamper, så har du en spiss som dokumenterer at han både scorer mye og er en evig hodepine for motstandernes forsvarere.

- Vidar har fått en fin start for oss. Han kom fra et nivå på Island som betydde at han måtte tilpasse seg litt til Tippeligaen, som er på et litt høyere nivå. Han har jobbet fantastisk godt i vinter, og han er en god spiss som er i en god utvikling, sier Vålerenga-trener Kjetil Rekdal til Dagbladet.

Han trekker fram gode avslutteregenskaper, smarte bevegelser og islendingens fysikk som suksesskriterier.

Notorisk Vålerenga har ikke hatt toppscoreren i den øverste serien i Norge siden Jørn Andersen hamret inn 23 mål i 1985. Rekdals tanker går da også til nettopp den gamle spisshelten når han skal finne noe sammenlignbart i moderne VIF-historie.

- Vålerenga har ikke hatt toppscoreren mange ganger. Jørn Andersen og Moa (Abdellaoue) er navnene som dukker opp om vi skal finne noen tidligere Vålerenga-spisser å sammenligne han med. Det har vært andre gode spisser her også, men ingen har vært sånne notoriske spisser som Vidar har potensial til å være, sier Rekdal. 

Hjemme på Island scoret han 13 mål på 22 kamper for Fylkir i sin siste sesong. Han legger ikke lista lavere i Tippeligaen, selv om nivået er et hakk opp.

- Starter med ti - Det har vært en god start. Jeg ønsker å score i hver kamp, og så langt holder jeg snittet. Det viktigste er å score mål som betyr noe, som en avgjørende scoring, men jeg vil være veldig skuffet om jeg ikke scorer mer enn ti mål, sier Vidar Örn Kjartansson til Dagbladet.

- Du sa 15 scoringer på Vålerengas kick-off før sesongen. Er det en realistisk målsetting?

- Ja, det er realistisk, men det avhenger av hvor bra laget gjør det. Om vi scorer mange mål, så er det også enklere for meg. Jeg starter med ti, og så får jeg heller sette meg en ny målsetting om jeg kommer dit, sier VIF-spissen og smiler.

- Faller ikke for lett
Kjartansson reddet ett poeng borte mot Haugesund på lørdag, fra straffemerket på overtid, etter at Alexander Mathisen ble felt.

Som straffeskytteren i Vålerenga i år kunne han hatt ytterligere tre scoringer på samvittigheten. Det er så mange straffer som trener Kjetil Rekdal mener at Kjartansson er snytt for - på bare tre seriekamper.

- Hva er grunnen til at han ikke har fått de straffene, tror du?

- Det vil alltid være situasjoner der du skulle hatt straffe, men ikke får, men det er klart det er vanskelig for dommeren. Det er små marginer og tett inni feltet.

- Kan det være at han faller for lett?

AMBISJONER: Hjemme på Island scoret han 13 mål på 22 kamper for Fylkir i sin siste sesong. Han legger ikke lista lavere i Tippeligaen, selv om nivået er et hakk opp. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
AMBISJONER: Hjemme på Island scoret han 13 mål på 22 kamper for Fylkir i sin siste sesong. Han legger ikke lista lavere i Tippeligaen, selv om nivået er et hakk opp. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Nei, det vil jeg ikke påstå. Han har ikke vist tendenser til å falle for lett på verken trening eller kamper så langt, så det er ingen grunn til at han skal bli mistenkeliggjort for det, sier Kjetil Rekdal.

Slik vurder han Rekdal de tre situasjonene:

• - Hektinga mot Molde, når han står klar til å skyte, er vanskelig å se, men den er klar.

• - På den dytten han fikk mot Bodø/Glimt blåser noen dommere straffe, andre ikke.

VIKTIG: Kjartansson reddet ett poeng borte mot Haugesund på lørdag, fra straffemerket på overtid, etter at Alexander Mathisen ble felt. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
VIKTIG: Kjartansson reddet ett poeng borte mot Haugesund på lørdag, fra straffemerket på overtid, etter at Alexander Mathisen ble felt. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer

• - Nedrivinga i Haugesund ville gitt straffe om dommeren hadde sett situasjonen, uten at jeg klandrer dommeren for det.

- Hva skal jeg gjøre
Vidar Örn Kjartansson synes også det er drøyt bli nektet straffe i alle tre situasjonene?

- Jeg hørte at dommeren sa at jeg falt for lett i forrige kamp, men hva skal jeg gjøre? Jeg kunne ikke løpe da motstanderen dro i drakta mi. Jeg skulle også hatt straffe mot Bodø/Glimt og mot Molde. At jeg ikke får på noen av dem... Det er mye.

- Men tre straffesituasjoner på tre kamper betyr vel at det er vanskelig å forsvare seg mot det?

- Ja, om du beveger det mye i feltet, så må motstanderen til slutt ty til ulovlige midler.

MÅLTEFT: Moa Abdellaoue var den siste virkelige storscoreren i Vålerenga. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
MÅLTEFT: Moa Abdellaoue var den siste virkelige storscoreren i Vålerenga. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

• Se intervju med Rekdal og Kjartansson øverst i artikkelen

PARALLELLER: Rekdal trekker også fram Jørn Andersen. Her er Andersen fra tiden som Bundesliga-trener i Mainz. Foto:  Erik Berglund / Dagbladet
PARALLELLER: Rekdal trekker også fram Jørn Andersen. Her er Andersen fra tiden som Bundesliga-trener i Mainz. Foto: Erik Berglund / Dagbladet Vis mer