VIF holder i Lange baner

ULLEVAAL (Dagbladet): Før seriestart var det to gode grunner til at Vålerenga ikke blir et topplag denne sesongen: Effektiviteten og stabiliteten. Det første var aldri noe problem i går, og det andre blir neppe noe problem så lenge Kjetil Rekdal er i klubben.

Og da snakker vi plutselig om Vålerenga som en medaljekandidat. Og hvorfor ikke? Årets Tippeliga ser allerede nå ut til å bli akkurat så tilfeldig bak Rosenborg som mange har tippet.

Medaljekandidatene Stabæk og Tromsø har allerede rukket å skremme på oss et inntrykk av at noe er urovekkende galt med klubbene i sjiktet bak Rosenborg. Men forhåpentligvis er det bare Dagbladets forhåndstips det er noe galt med.

Og når Vålerenga sesongåpnet med en tidvis overbevisende forestilling mot et antatt topplag, så er det mer enn spontane inntrykk fra en morsom fotballkveld som gjør at vi allerede nå åpner for muligheten for at Vålerenga blir denne sesongens store gledelige overraskelse.

Variere

Vålerengas forventede minussider var umulige å oppdage i går:

  • Effektiviteten har handlet om kvaliteten på Vålerengas spisser.

I går var Pascal Simpson stabilt god og viktig - spesielt før pause. Og Espen Musæus var tidvis glimrende - og effektiv - etter pause.

  • Stabiliteten har handlet om tida det tar å lære - det vil si prøve og feile - trener Tom Nordlies prinsipper. Prestasjonene vil nødvendigvis variere.

Men med Kjetil Rekdals ekstreme pasningssikkerhet og naturlige påvirkningskraft skal det mye til før Vålerenga feiler så mye at det blir veldig alvorlig.

Usikkerhet

Vålerengas største utfordring den neste uka, handler heller om det Kjetil Rekdal i vanlig nøktern stil påpekte etter kampen: Om ikke å ta av, om å ha beina på jorda, om nullstilling og alt det der.

Selvfølgeligheter i Rosenborg, men ikke i en klubb som er utmagret på suksess og gledesscener.

Trener Tom Nordlie har i forkant av seriestarten uttrykt usikkerhet rundt en del forhold Vålerenga ikke har rukket å trene på:

  • Dødballer.
  • Og overgangen fra forsvar til angrep.

Krydde

Mulig han ble enda mer usikker i går. For det var et par giftige dødballer som vippet kampen inn på Vålerengas spor før pause. Og det var noen glitrende overganger som avgjorde den etter pause.

Vår oppfordring til Nordlie er derfor stikk i strid med det for eksempel Nils Arne Eggen forfekter:

  • Glem å trene på det dere allerede gode til...

Og når først Eggen er nevnt - og som et lite paradoks:

Rosenborgs sesongstart lørdag var nærmest fri for vellykkede overganger. I Vålerengas sesongstart krydde det etter hvert av dem.

Det betyr ikke at Rosenborg og Vålerenga bytter plass på tabellen. Men det kan bety at de kommer nærmere hverandre enn fornuften tilsa for 90 tippeligaminutter siden.

oivind.monn-iversen@dagbladet.no

STERKE: Vålerenga og Tom Henning Hovi hadde - så nær som ved ett tilfelle - full kontroll på Norges mest omtalte spiss, Tromsøs Rune Lange.