Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien 2017: Jonatan Tollås Nation

VIF-kapteinen forbauset AaFK-fansen som 18-åring: - I VIF hadde nok mange blitt skuffet

Jonatan Tollås Nation forsvarer Vålerengas unge talenter og Ronny Deila etter den svake sesongstarten. VIF-kapteinen snakker også for første gang ut om rettighetsbråket mellom Discovery/Fotball Media og TV 2.

PRESS: Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation forteller hvordan presset som forsvarsspiller i VIF er fra innsiden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PRESS: Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation forteller hvordan presset som forsvarsspiller i VIF er fra innsiden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

VALLE (Dagbladet): Jonatan Tollås Nation (26) var bare 18 år gammel da han ble kastet til ulvene mot Rosenborg på Lerkendal i 2007. Den da purunge midtstopperen overrasket med å storspille mot Steffen Iversen og co.

Siden den gang har Blindheim-gutten spilt fast i Eliteserien. Nå er han en av de mest rutinerte i det unge Vålerenga-forsvaret. I 0-4-tapet mot Molde 2. påskedag så han ungguttene Markus Nakkim (20), Ivan Näsberg (20), Simen Juklerød (22) slite stort mot Ole Gunnar Solskjærs elever.

Selv om de er eldre enn da Tollås Nation fikk sitt gjennombrudd for AaFK i Eliteserien, mener han at det er noe helt annet enn kravene som stilles til VIFs unge forsvarere.

- Du må huske at da jeg spilte i Aalesund, var forventingnene noe helt annet. Jeg var en stor overraskelse og ingen forventet noe av meg. Hvis jeg hadde blitt satt inn som 17-åring i Vålerenga i år, hadde nok mange vært skuffet, sier VIF-kapteinen til Dagbladet.

Han begrunner påstanden slik:

- I AaFK lå vi lavt og slo lange baller opp mot Tor Hogne Aarøy, noe som er enklere enn i VIF, hvor vi står høyere med den bakre fireren og blir mer isolert i én mot én-situasjoner. Det er lett å se seg blind på alderen, men det kan ikke måles mot kravene som stilles her. Det stilles høyere krav til måten vi spiller fotball på i Vålerenga. Men det er sånn det skal være om vi skal bli best.

OPTIMIST: Jonatan Tollås Nation har stor tro på Ronny Deilas filosofi. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OPTIMIST: Jonatan Tollås Nation har stor tro på Ronny Deilas filosofi. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Hovedtrener Ronny Deila er sikker på at Tollås vil bli få en nøkkelrolle i denne prosessen.

- Han har alle forutsetninger for å være god i alle disse fasene. Det har han vært i vinter også. Jonatan kommer til å være en viktig brikke i Vålerenga, sier Deila til Dagbladet.

- Urimelig høye forventninger

Tollås Nation synes ikke den unge gjennomsnittstalderen i VIF-forsvaret er noe problem.

- Det er ikke for mange unge spillere. Vi har gode unge spillere. Det er det viktige. Vi har ikke den erfaringen som Kjetil Wæhler hadde, men jeg tror ikke alderen har så mye å si. Forrige kamp var litt spesiell med tanke på suspensjon og skader, men normalt sett synes jeg vi har en fin balanse.

I tillegg til den krevende spillestilen, er presset stort i hovedstadsklubben. Det har preget Vålerengas spillergruppe.

- Vi har hatt litt høye skuldre. Omgivelsene har kanskje hatt urimelige forventninger til oss om vi ser på det vi gjorde i fjor. Budskapet som Ronny forsøker å selge inn til oss, er noe vi alle har sterk tro på, forteller Tollås Nation, som endelig har vært skadefri i lang tid denne sesongen.

GJENNOMBRUDD: Jonatan Tollås Nation spilte fast som midtstopper i Eliteserien allerede som tenåring, her mot tidligere Stabæk-spiller  Veigar Pall Gunnarsson. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX .
GJENNOMBRUDD: Jonatan Tollås Nation spilte fast som midtstopper i Eliteserien allerede som tenåring, her mot tidligere Stabæk-spiller  Veigar Pall Gunnarsson. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX . Vis mer

- Det er den første ordentlige vinteren og pre season jeg har hatt på fire år. Det har vært veldig bra, selv om vi har hatt en kollektiv svikt i serieinnledningen. Det gjelder å finne tilbake til det vi gjorde i vinter.

- For ofte i krisesituasjoner

Ti baklengs, mest av samtlige klubber i hele Eliteserien hittil i årets sesong, er ikke noe Vålerenga vil være bekjent av.

- Vi slipper inn for enkle mål. Det føles som om motstanderne våre bare trenger to sjanser for å score. Det de skaper, er veldig store sjanser. Det handler om at hele laget må finne tilbake til strukturen i vinter, men spesielt oss i forsvaret. Det handler om å finne riktig timing og få satt laget. Vi har blitt tatt for ofte i ubalanse og havnet for ofte i krisesituasjoner.

Troen på Ronny Deilas ideer og visjoner er likevel knallsterk i Vålerengas spillergruppe, skal vi tro kaptein Tollås Nation.

- Konseptet til Ronny har vi veldig tro på. Det er ikke enkeltaktører som har skylden, men laget som helhet. Vi må fortsette å være tro mot prinsippene. Det har nok vært litt for høye skuldre, og vi har bommet litt på spenningsnivået. Hvis vi finner tilbake til det vi gjorde i vinter, kan det bli en morsom vinter. Vi stresser ikke med det. I fjor høst var vi stresset, for da var det reelt, men nå er det fortsatt veldig tidlig, sier sunnmøringen.

MÅ STRAMME INN: Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation er klar på at klubben må heve seg mange hakk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MÅ STRAMME INN: Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation er klar på at klubben må heve seg mange hakk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi hadde regnet med seks poeng så langt i hjemmekampene. Haugesund og Molde er tøffe bortekamper, hvor alle sliter. Det er først og fremst Sandefjord-kampen som er dårlig. Vi er minst tre poeng bak skjema. I tillegg har ikke de spillemessige prestasjonene vært helt etter hva vi hadde ønsket.

Snakker ut om rettighetsbråket

VIF-kapteinen forstår godt hvordan mekanismene i mediene fungerer og at trykket sentreres mot en storklubb som Vålerenga i motgang. Når det gjelder rettighetsbråket mellom Discovery/Fotball Media og TV 2, som Tollås Nation plutselig ble en del av da han stilte sporty opp som gjest i TV 2s Fotball Xtra på mandag, er han noe overrasket.

- For å være helt ærlig, ble jeg overrasket over at det ble så mye styr. Jeg tenkte ikke tanken engang. Jeg har fått med meg at det har vært litt dårlig stemning der, men jeg visste ikke hvor stor skala det var snakk om. Tanken slo meg ikke engang, forteller Tollås Nation.

Norsk Toppfotball sendte onsdag ut en instruks til lagene i Eliteserien om ikke å stille opp i TV 2s FotballXtra. Om det sier 26-åringen:

- Når vi nå har fått beskjed om å ikke stille opp, respekterer vi selvfølgelig det. Jeg stiller meg lojalt bak det, uansett hvor overraskende det er. Vi blir ikke nektet å delta, men blir frarådet fra å gjøre det, forteller Vålerengas midtstopper.

- Ingen av oss spillerne har fått direktesendt mail, men det er vel klubbene som har fått beskjed og videreformidler det til spillerne. Jeg kommer ikke til å stille opp der igjen slik det er nå, men det var veldig hyggelig å være der. Jeg har veldig god tone med dem og synes det er uproblematisk i utgangspunktet. Men hvis det er juridiske grunner til det, respekterer jeg selvfølgelig, forklarer han.

VIF-kapteinen synes det var en spesiell oppgave å kommentere sitt eget lag på en så dårlig dag som i 0-4-tapet mot Molde.

- Det var litt spesielt, fordi jeg satt og kommenterte kampen. Jeg forsøkte å snu om på det og skryte av angrepsspillet til Molde. Jeg vet ikke hvordan troverdig det var, sier 26-åringen og smiler.

Vålerenga tar imot Sogndal på Ullevaal Stadion søndag kl. 18.00.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling