VIF krever granskning

Vålerenga er i harnisk etter at NFF tok tre poeng fra dem på grunn av papirrot. Kjetil Rekdal (32) føler seg forrådt, og nå vil investor Øystein Stray Spetalen ha en uavhengig granskningskommisjon som kan undersøke om flere enn VIF har kontraktsfeil på samvittigheten.

Vålerenga innser og innrømmer at de har tabbet seg ut. Det klubben reagerer på er at Strømsgodset og LF/Hønefoss i går bare fikk bøter for å gjøre samme feil som Vålerenga. Derfor anker de saken.

Etter det Dagbladet erfarer har det i kjølvannet av VIF-skandalen blitt oppdaget liknende feil i andre klubber. Noe som har ført til at kontrakter har blitt tilbakedatert, og fikset i etterhånd. Dagbladet vet også at Freddy Dos Santos sto registrert som Skeid-spiller, og ikke Molde-spiller da VIF oppdaget kontraktstabben før sesongstart.

Ikke juks

- Jeg synes det ville være riktig av Fotballforbundet å nedsette en uavhengig granskningskommisjon for å avdekke om det finnes flere tilfeller av spillere som ikke er spilleberettiget, sier Øystein Stray Spetalen.

Investoren bestrider ikke at Vålerenga har begått regelbrudd, men synes det er formildende at klubben selv innrapporterte feilene.

- Vi ville ikke jukse. Hele Fotball-Norge vet jo at Pa Modoh-Kah, Freddy Dos Santos, og Steinar Sørlie spiller for Vålerenga. Det var ingen utenfor VIF som hadde protestert. Det hadde vært noe annet om vi hadde jukset bevisst. Hadde vi hentet inn Batistuta, klippet av ham håret og kalt ham Kjell Tore Andersen på dommerkortet, for så og kaste ham innpå som innbytter for å score to mål i slutten av en kamp - da hadde det vært litt annerledes, sier Spetalen ironisk.

- Regelverket er til for å straffe juks, og ikke slurv.

For trener Kjetil Rekdal et sportslig problem. Og den ærlige sunnmøringen legger ikke skjul på at han ikke er fornøyd med jobben rundt ham gjorde i vinter.

- De ansvarlige hos oss har gjort en elendig jobb. Jeg føler meg litt forrådt, sier en irritert Rekdal til Dagbladet.

Selv fraskriver han seg ethvert ansvar for at de tre omtalte spillerne ikke hadde papirene i orden.

- Min sti er helt ren. En uke før seriestart ga jeg beskjed om at dette måtte sjekkes. Likevel går det galt, sier han.

Rekdal vil ikke navngi personene han mener har sviktet. Men Dagbladet vet at det er Kenneth Rosén han sikter til. I Vålerenga-miljøet er det en kjent sak at den tidligere sportslige lederen måtte forlate jobben på grunn av denne tabben. Svensken visste selv ikke om poengstraffen da Dagbladet ringte han i går.

- Det var... huff. Jeg kan bare beklage, sier en gråtkvalt Rosén på telefonen.

Den nylige utnevnte L/F Hønefoss-treneren ønsket ikke å uttale seg ytterligere om saken.

Leste ikke lovverket

Både Rekdal og leder i elitestyret Rune Hansen mente i går formiddag at NFF ikke hadde hjemmel for å ilegge klubben poengstraff. Litt seinere på dagen hadde Hansen endret syn.

- Vi mente å være sikre på at de ikke kunne gi oss poengtrekk, sier Hansen.

- Betyr det at dere ikke har sjekket hva slags sanksjoner dere kunne få før etter at dere mottok dommen.

- Det kan du godt si, men jeg trodde at de som sitter i administrasjonen hadde oversikt, sier VIFs eliteleder.

Rekdal anslår at klubben vil tape 15-20 millioner dersom opprykket går i vasken.

- Konsekvensene er enorme. Jeg er enige i at vi bør straffes, men synes straffen er altfor streng, sier han.