VIF-ledelsen: Derfor er ikke Zajic og Samuel hos oss lenger

Kan tjene millioner på Samuel.

(Dagbladet): Aaron Samuel (19) har vært en hit så langt i 2014. Han var vinterens fremste toppscorer i tippeligalagenes treningskamper, og han står med fire mål på fem tippeligarunder for Sarpsborg.

Det siste av dem kom da han viste fram sine styrker - fysikken, balansen og skuddkraften - mot sin forrige klubb Vålerenga mandag kveld. Der kom også Bojan Zajic (33) på scoringslista. Også han var i VIF for ett år siden.

VIF-trener Kjetil Rekdal ble mektig irritert over både journalist-spørsmål og Zajics målfeiring da han ble bedt om å redegjøre for spilleravgangene etter 0-3-tapet i Østfold.

- Begge de to overgangene er besluttet av klubbstyret vårt, og ikke av Kjetil Rekdal eller meg. Men de er forankret i sportslig utvalg, sier daglig leder Stig Ove Sandnes til Dagbladet tirsdag.

Valgte Stengel - vraket Zajic Han forklarer Zajics exit slik:

TAKK FOR SIST:  Aaron Samuel (t.v.) og Bojan Zajic (i midten) viste seg fram til fulle da de møtte eks-klubben Vålerenga på mandag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
TAKK FOR SIST: Aaron Samuel (t.v.) og Bojan Zajic (i midten) viste seg fram til fulle da de møtte eks-klubben Vålerenga på mandag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Jeg var ansvarlig for samtalene som ble ført mot spillerne på utgående kontrakt, som Bojan Zajic og Jan Gunnar Solli. Det var vurderinger hvorvidt vi kunne fornye avtalene med dem. På det tidspunktet, i november/desember i fjor, hadde vi utsettelse på utbetaling av lønn til både ansatte og spillere, forklarer Sandnes.

- Så ble det utført en emisjon, som innbrakte penger igjen. Da tidspunktet kom for at vi måtte bestemme oss, så sto det mellom en fornyelse av Bojan Zajic, eller en ny avtale med Herman Stengel. Og selv om vi bare har godord å si om Bojan, han hadde en fantastisk karriere her, så må man noen gang ta et valg, sier han.

- Det ble en sportslig vurdering. Det var aldri aktuelt å signere begge de to, og vi gikk da for Herman Stengel - en ung, norsk midtbanespiller. Så jeg synes det er ganske enkelt å forsvare hvorfor Bojan ikke er hos hos oss lenger.

Samuel-salg ga én million Sandnes har større forståelse for at folk hever øyenbrynene når det kommer til Aaron Samuel.

- Han er ung og han har større potensial, og det er lett å forstå at folk kan være kritisk til at vi solgte ham. Men for oss har det vært ett hovedfokus i 2013 og 2014: Å redusere kostnader. Vi gikk nesten 20 millioner i minus i 2013. Siden januar i 2013, og fram til den dag i dag, har vårt fremste mål vært å få balanse i driften, og få inntekter som er høyere enn kostnadene. Vi er ikke der ennå. Både ansatte og spillere er blitt borte på veien, sier Sandnes.

- Da det kom et bud fra Sarpsborg i juni 2013, som innebar at vi styrket vår økonomi med nesten én million kroner gjennom overgangspenger og spart lønn til Samuel, så bestemte vi oss for å takke ja, sier den daglige lederen.

- Hadde vi latt være å selge Samuel, ville vi gått ytterligere én million minus i 2013.

Videresalgsprosent - Men hvis han fortsetter utviklingen, vil Sarpsborg fort tjene ti ganger så mye ved neste korsvei?

- Ja. Til det kan jeg si at det er dyrt å være fattig. For når du er fattig, må du gjøre en del valg som blir kostbare. Det har vi gjort her. Men vi fikk i det minste til en god videresalgsprosent i avtalen med Sarpsborg, sier Sandnes.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på detaljer i avtalen de gjorde med østfoldingene i fjor, men etter det Dagbladet erfarer, vil VIF ha krav på rundt en fjerdedel av summen dersom Samuel selges i løpet av 2014.

FORKLARER:  Daglig leder i Vålerenga, Stig Ove Sandnes. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
FORKLARER: Daglig leder i Vålerenga, Stig Ove Sandnes. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer