Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VIF-ledelsen må vise seg bedre enn laget - det er det eneste som kan redde Vålerenga

0-2 for Viking i serieåpningen er en blytung start. Men det er som en flis i fingeren sammenliknet med Vålerengas økonomiske situasjon.

DET TYNNES I REKKENE: Vålerenga trekker knapt folk, taper 0-2 for Viking og mangler i nærheten av 15 millioner kroner for å få økonomien til å gå opp. Nå må klubbens ledelse ta grep, spørre Tor Olav Trøim om han vil fortsette å bidra, og hvis nei, som vil være meget forståelig, må de finne nye investorer. Foto: Scanpix
DET TYNNES I REKKENE: Vålerenga trekker knapt folk, taper 0-2 for Viking og mangler i nærheten av 15 millioner kroner for å få økonomien til å gå opp. Nå må klubbens ledelse ta grep, spørre Tor Olav Trøim om han vil fortsette å bidra, og hvis nei, som vil være meget forståelig, må de finne nye investorer. Foto: Scanpix Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Vålerengas hovedaksjonær Tor Olav Trøim, mannen som har holdt liv i klubben og som per alle definisjoner er den eneste årsaken til at det fortsatt er tippeligafotball i Oslo, har ikke overført de millionene Vålerenga har tatt høyde for denne sesongen. Det kan være mange (gode) grunner til det. Men manglende bidrag sammen med et produkt som blir stadig vanskeligere å selge gjør at klubben er i ny krise.

Og om drøyt 16 måneder står den nye stadion klar.

7573 solgte billetter (og under 5000 tilskuere), der 2700 er sesongkort med rettighet til sete på den nye arenaen, er alt Vålerenga klarte å mobilisere av interesse og støtte til denne serieåpningen. Og for ordens skyld, vi snakker om en såkalt populær klubb, det eneste topplaget i Norges desidert største by (nei, KFUM, dere er breddeklubb). Så det er ikke bare et tosifret millionbeløp som mangler for at Vålerenga skal kunne være en klubb å tro på.

Det er faktisk selve grunnlaget for hele driften.

FOR DET ER en ting at økonomien gjør Oslos selverklærte stotlhet til en middels stor tippeligaklubb. Det kan man leve med i en overgangsperiode. Om gode grep blir tatt. Men at støtten og interessen rundt klubben er så til de grader fraværende må være skremmende.

Mens konkurrentene vokser krymper Vålerenga.

OG DET ER ikke Kjetil Rekdal, spillerne eller laget som kan løse Vålerengas problem. Det er klubbens ledelse. Og bare dem. Det er utenfor banen de viktige avgjørelsene må tas. Og det må gjøres raskt. Og er det sånn at Tor Olav Trøim kvier seg for å kaste enda flere millioner i et sluk han er nødt til å bli i dårlig humør av, vel - takk mannen for livet og fortell ham at han er den viktigste spilleren i Vålerengas historie.

Og finn nye investorer.

De finnes nemlig.

Det vet jeg.

MEN DE KOMMER ikke til bordet av seg selv. Først må ledelsen avklare klubbens situasjon. Deretter, om Tor Olav Trøim sier at nok er nok og takker for seg, må nye bidragsytere kontaktes. Og i det arbeidet må VIF-lederne utøve særdeles godt og ærlig lederskap og se seg selv i speilet gjennom prosessen. For skulle eventuelt nye eiere komme med krav ut over tilførsel av frisk kapital må VIF-lederne stille seg følgende spørsmål:

Hva er viktigst?

Dem selv eller klubben?

AT VÅLERENGA TRENGER kapital er åpenbart. Mon tro om de ikke trenger humankapital også. Det spørsmålet må i hvert fall daglig leder og klubbens styreformann stille seg selv. For Vålerenga kan ikke pisse i shortsen og håpe på lunk fram til 1. august 2017.

Uten penger til  leve året ut må de gjøre noe nå.