VIF lokker bystyret med miljøplaner

For å få stadiontomt til ei krone.

(Dagbladet.no) Vålerenga har i flere år drømt om et eget stadionanlegg på Oslos østkant. I løpet av de neste to ukene kan planene bli en realitet og tirsdag starter behandlingen i finanskomiteen.

Det har vært mye snakk og mange meninger om politikernes løfter om å selge ei tomt på Valle til Vålerenga Fotball for ei krone - og nå skal Oslo bystyre ta en endelig avgjørelse i saken.

- Et stadion på Valle vil ligge midt i Vålerenga-land og vil forsterke Vålerenga som samfunnsbygger, mener styreleder i Vålerenga Fotball, Odd P. Skarheim.

Miljøprofil

For å overtale medlemmene av bystyret har nå Vålerenga bestemt seg for å legge stor vekt på miljøprofilen og de miljøpositive følgene med et nytt stadion.

• Ifølge Vålerenga egner ikke området mellom ringveien og Strømsveien seg til skoler og barnehager på grunn av svevestøv. Hvis klubben får tomta for ei krone vil den utvikle deler av den til et større grøntområde.

• Planen er at skøytebanen skal ligge som nå, ved siden av det nye fotballstadionet. Disse to anleggene vil da få felles garderobeanlegg og Vålerenga ønsker å bruke spillvarmen fra isen til oppvarming.

- Vi ønsker klimamessige gevinster for eksempel gjennom å gjenbruke varmen fra ismaskinen på Valle Hovin, sier Skarheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VEGG-I-VEGG: Slik kan Vålerenga-området på Valle bli seende ut i framtida, med et fotball- og skøytestadion som er lenket sammen. Foto og illustrasjon: EBY
VEGG-I-VEGG: Slik kan Vålerenga-området på Valle bli seende ut i framtida, med et fotball- og skøytestadion som er lenket sammen. Foto og illustrasjon: EBY Vis mer

Han får støtte av stipendiat Erling Dokk Holm ved Arkitekthøyskolen i Oslo.

- Valle-feltet er et område som sannsynligvis vil fortsette å ligge brakk dersom ingen får mulighet til å bygge stadion på tomten. Fotballstadion på Valle vil ha positive ringvirkninger for den østlige delen av byen og VIFs klimavennlige planer bør få mulighet til å bli en realitet, sier Dokk Holm.

Verdi: En halv milliard

Et av ankepunktene til motstanderne av at Vålerenga skal få tomta for ei krone er at kommunen da gir klubben en gratissjanse til å tjene millioner av kroner.

Leder i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye, mener at tomta har en enorm verdi.

- Jeg kan garantere at i markedsmessig forstand så ligger verdien på rundt 500 millioner kroner, sa Øye til Aften for noen uker siden.

Andre idrettslag har gått ut og sagt at det vil være en forskjellsbehandling om Vålerenga får en slik tomt, mens de må nøye seg med gamle og slitne anlegg.

Skarheim understreker at klubben ikke har som mål å finansiere for eksempel spillerkjøp med eventuelle stadioninntekter. Han sier at klubben vil følge de retningslinjene som politikerne lager, og det kan bety at klubbens investorer ikke vil kunne ta ut utbytte fra disse inntektene.

VIF lokker bystyret med miljøplaner

Børre Rognlien er 2. visepresident i Norges Idrettsforbund og styreleder i Oslo Idrettskrets. Han krysser fingrene for at Vålerenga får tomta for ei krone.

- Vålerengas stadionplaner på Valle er et flott eksempel på at det går an å få til prosjekter hvor kommunen kun stiller med tomt, og idrettslaget selv står for en betydelig verdiutvikling. Vålerengas planer kan i så måte være en modell for andre idrettslag i Oslo, sier han.

VIF lokker bystyret med miljøplaner