Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VIF må selge Panzer

Nye overgangsregler gjør at Erik Hagen kan tvinge Vålerenga til å la ham gå.

Det internasjonale fotballforbundet FIFA innførte nye overgangsregler 1. september 2001. Den kanskje mest kjente er regelen som gir klubber rett til utdanningskompensasjon dersom deres unge spillere bytter klubb.

Mens reglene om ensidig opphør fra spillerens side, derimot, er mer ukjente.

De er laget for å hjelpe spillere som enten går på langtidskontrakt og ikke får spille, eller de som ønsker å flytte på seg, men er i en klubb som ikke vil selge.

-  Dette er viktige regler, sier agent Gunnar Martin Kjenner til Dagbladet.

-  De gir spillere på lange kontrakter en ekstra sikkerhet.

Bestemmes av FIFA

Den ene av reglene gir spillere rett til å tvinge gjennom en overgang etter å ha fullført en viss tid av kontrakten.

Dersom spilleren var under 28 da han signerte, kan han bryte kontrakten etter tre år. For spillere som var 28, er regelen to år.

Her er reglene

«To og treårsklausulen»
Dersom en spiller var 28 år eller eldre da han signerte sin siste kontrakt med klubben, kan han to år seinere tvinge gjennom en overgang hvis klubben ikke vil selge. Dersom spilleren var under 28 år, er regelen på tre år. Det nasjonale forbundet eller FIFA bestemmer overgangssummen eller kompensasjonen.

«Benkesliterklausulen»
Dersom en spiller har spilt under 10 prosent av de obligatoriske kampene i en sesong, kan han kreve klubbytte eller fristillelse. Det nasjonale forbundet eller FIFA bestemmer overgangssummen eller kompensasjonen.

«Trivselsklausulen»
Dersom en spiller har rimelig eller saklig grunn til å forlate klubben, kan dette skje uten overganssum eller kompensasjon. Grunnene kan være misselighold, manglende utbetaling av lønn osv.

I de to siste tilfellene spiller faktorer som blant annet årsaken til situasjonen inn. Sportslige sanksjoner kan også gis ved uregelmessigheter.

-  Forhåpentlig klarer klubbene å bli enige seg i mellom, som de blir i dag, men hvis dette ikke går, og spilleren likevel vil bytte klubb, går saken til FIFA. Der bestemmes det en overgangssum, forklarer advokatfullmektig Kenneth André Leren, som jobber sammen med Kjenner, og har skrevet kapittelet «Utøver- og treneravtaler innen idretten» i den nyreviderte utgaven av boka Idrett og juss.

-  Dermed kan spilleren tvinge gjennom en overgang, hvis klubben han vil forlate ikke ønsker å selge.

-  Stor business

Vålerengas Erik Hagen signerte sin fireårskontrakt med Vålerenga i 2001. Nå, tre år seinere, er han en populær mann på overgangsmarkedet med landslagsplass, seriesølv og sterke plasseringer på avisenes spillerbørser.

I et hypotetisk tilfelle: Hvis Vålerenga ikke vil selge, har han regelverket på sin side.

-  Jeg skjønner motivet til FIFA, og at de vil gi spillerne større sikkerhet, men jeg synes tross alt at fire år er fire år. Og har du satt navnet på en så lang kontrakt, bør du holde deg til den.

-  Men fotballen er blitt stor business, og det er mulig noen vil benytte seg av reglene. For min del vil jeg gjerne at Vålerenga skal få en bra sum med penger for meg, dersom jeg forsvinner.

Tommy Berntsen: -  Jøss!

-  Jøss! Nei, disse reglene visste jeg ikke om, sier Lyns Tommy Berntsen (30).

Midtstopperen er nettopp i en slik situasjon at «toårsklausulen» kan slå inn. Han signerte sin siste kontrakt med Lyn i desember i fjor. Da skrev han under på en femårsavtale. Ett av de to åra er snart gått.

Dersom han i januar neste år får tilbud fra en annen klubb, kan Berntsen tvinge Lyn til å selge - selv om det gjenstår tre år av kontrakten.

Men vestkantlagets supportere kan trolig ta det med ro:

-  Intensjonen bak femårskontrakten var at jeg skulle bo i Oslo og spille for Lyn resten av karrieren, og det har jeg tenkt å gjøre.

-  Ikke ofte

Berntsen utelukker likevel ikke at denne regelen kan bli tatt i bruk av andre:

-  For folk som mistrives sosialt og sportslig, kan dette kanskje være aktuelt.

Regelverket virker forskjellig i overganger til utlandet og overganger innad i Norge. Her hjemme er det Norges Fotballforbund som avgjør overgangssaker. De norske særreglene sier at spillere som velger å forlate klubben på denne måten, ikke kan spille for en ny klubb før fire måneder etter første obligatoriske kamp kommende sesong.

-  Jeg tror svært få er klar over denne regelen, og jeg tror heller ikke den vil bli benyttet ofte, i alle fall ikke med det første, sier fagsjef lov og reglement, Thor Grønnerud.

Arbeidstakere

Kenneth André Leren er mer usikker.

-  Jeg har gått gjennom en del overgangssaker i FIFA, og ennå har ikke en sånn sak vært oppe. Derfor er det vanskelig å si hvor mye den vil bli brukt, og hvor mye FIFA vil pålegge spillerens nye klubb i kompensasjon.

-  Jeg ser på spillere som midlertidige arbeidstakere, og i en vanlig jobb har disse muligheten til si opp jobben dersom de ønsker seg videre eller ikke trives. Nå er fotball veldig spesielt, blant annet på grunn av overgangssummene, men jeg mener dette er et steg i riktig retning.

PENGA TIL ENGA: - Fotballen er blitt stor business, og det er mulig noen vil benytte seg av reglene. For min del vil jeg gjerne at Vålerenga skal få en bra sum med penger for meg, dersom jeg forsvinner, sier Erik Hagen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media