Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vålerengas trenerjakt

VIF må tenke seg veldig godt om

Vålerenga vil ikke ha problemer med å finne Ronny Deilas erstatter. Utfordringen blir å velge mellom alle kandidatene som køer opp for jobben.

ET VIKTIG VALG: Vålerenga skal ansette Ronny Deilas arvtaker, og køen av kandidater, der mange lanserer seg selv, vokser for hver dag som går. VIF-direktør Erik Espeseth bør tenke lenge, hardt og seriøst for han tar sin(e) kandidater til Tor Olav Trøim for klubbeierens godkjennelse og velsignelse. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
ET VIKTIG VALG: Vålerenga skal ansette Ronny Deilas arvtaker, og køen av kandidater, der mange lanserer seg selv, vokser for hver dag som går. VIF-direktør Erik Espeseth bør tenke lenge, hardt og seriøst for han tar sin(e) kandidater til Tor Olav Trøim for klubbeierens godkjennelse og velsignelse. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

REKKA AV POTENSIELLE Vålerenga-trenere ble enda lenger gjennom helga, da Christian Eidem, fotballrådgiver og investor, lanserte planen om å selge inn Ronny Johnsen (50), Tore André Flo (46) og Steffen Iversen (43) som klubbens neste trenerduo.

På papiret en stjernetrio med en rekke titler, 488 Premier League-kamper og 217 landskamper mellom seg.

Hva trenererfaring angår, omtrent null og niks.

Men det er tilsynelatende ikke så viktig, dette er Vålerenga.

Det er egentlig bare John Arne Riise som mangler.

SIST VÅLERENGA HADDE valget mellom erfaring og en førstereistrener, valgte de Martin Andresen foran Erik Hamrén. Det kostet klubben veldig mye mer enn den ene cuptriumfen (2008) smakte. Og Christian Eidems supertrio lukter ikke sparebluss den heller.

Inntil videre er hele ideen mest et luftslott.

RONNY JOHNSEN SPILTE i Manchester United og vant The Treble under Sir Alex Ferguson i 1999. For Vålerenga spilte han 65 kamper og scoret seks mål i perioden 2005–2008.

TORE ANDRE FLO vant cupvinnercupen med Chelsea i 1998, og scoret for Norge i den legendariske 2–1 kampen mot Brasil i Marseille 1998. Han var i Vålerenga i 2005-2006, spilte 24 kamper og scoret fire mål.

STEFFEN IVERSEN VAR sju år i Tottenham, og scoret blant mange internasjonale mål det sensasjonelle seiersmålet (1–0) mot Spania i Norges åpningskamp under EM 2000. Da han kom til Vålerenga som dette årtusenets største norske overgang sommeren 2004, endte VIF-sesongen ett mål unna seriemesterskapet. Han spilte 32 kamper, scoret 11 mål og var en av de viktigste bidragsyterne til Vålerengas femte og inntil videre siste seriegull i 2005.

Nå skal trioen selges inn som ei pakke for trenerjobben på Valle.

Ronny Johnsen skal være sjefen.

Tore André Flo og Steffen Iversen er tenkt som assistenter.

OM DET BLIR mer spektakulært enn det? Nei, ikke i Norge. Men derfra og til å lykkes i klubben det er vanskeligst å lykkes med i Norge, er veien veldig lang.

Ingen av dem har hatt treneransvar på dette nivået.

Som trenere er de noviser.

RONNY JOHNSEN HAR per dato sin første trenerjobb i FK Eik i Tønsberg, som en del av et trenerteam på tre. Det er på nivå tre i Norge. Steffen Iversen er trener i Trondheimsklubben Trygg/Lade. Det er nivå fem. Og i Chelsea har Tore André Flo ansvaret for klubbens spillere på utlån.

Det er det.

LARS BOHINEN OG Dag-Eilev Fagermo var de første man tenkte på da Ronny Deilas New York-jobb var et faktum. Siden fredag har køen bak dem vokst seg lang. Der tre av dem har så lyst på jobben at de har lansert seg selv.

STEFFEN IVERSEN VAR først ute, før den omtalte pakkeløsningen ble lansert. Ronny Johnsen var kjapp med å kaste seg på. Og fra Vancouver i Canada har tidligere VIF-spiller, og av mange årsaker en liten klubblegende på Valle, Pa Modou-Kah, lansert sitt kandidatur.

Sistnevnte er i ferd med å påbegynne UEFA Pro-kurset.

Jeg lurer å hva de som har vært trenere i mange år tenker.

HVA TRENERUTDANNELSE OG seriøs fartstid angår er Tor Ole Skullerud og Uwe Rösler spilt inn i spekulasjonene. De har erfaring og er ledig på markedet. Tor Ole Skullerud har, som de fleste nevnte, også en historie i Vålerenga. Det var han som var Martin Andresens nestkommanderende da det største luftslottet man har sett i norsk fotball ble lansert på Valle i november 2007.

To år seinere, uten gjennomslagskraft, og tydelig ensom og utbrent på VIF-benken, kastet Tor Ole Skullerud kortene.

Han orket ikke mer.

VÅLERENGA HOLDER KORTENE tett til brystet. Sånn er det alltid. Det samme gjør trenerne med utdannelse og erfaring, de seriøse kandidatene til muligheten Ronny Deila etterlot seg.

Vålerenga er, på tross av alt som synes å være dobbelt så vanskelig som alle andre steder i norsk fotball, en av de mest attraktive jobbene i norsk fotball.

Klubben slipper derfor å gå ut å lete etter treneren som helst bør være på plass i løpet av den neste uka.

De står i kø.