VIF stjal kongepokalen

Vålerenga slo Frisk-Asker også i det tredje oppgjøret og sikret seg norgesmesterskapet i kveld.

Vålerenga tok korteste vei for å sikre sin 21. kongepokal i ishockey. I den tredje NM-finalen ble Frisk-Asker greit slått 4-1.

Den siste finalen i årets NM-sluttspill var spennende i drøyt ett minutt. Da hadde Vålerenga tatt ledelsen 1-0 og gjestene fra Asker måtte satse framover. Det hadde de ikke helt krefter til og hovedstadslaget synes å ha full kontroll.

- Vi klarer å holde et litt høyere tempo enn dem og det scorer vi på, sa Vålerenga-trener Roy Johansen. For ham var det samme om finalemotstanderen het Frisk-Asker eller Storhamar.

De sju siste NM-finalene har bare dreid seg om Vålerenga eller Storhamar. Denne gangen klarte ikke de blå-gule fra Hamar å ta seg til finalen, mens Frisk var i en finale for første gang på 15 år. Derfor ble laget kanskje litt for lett.

Frisk pust

- Frisk fortjente finaleplassen. Det er positivt å få inn noe nytt også, sa Johansen, som i dette NM-sluttspillet også hadde med seg tidligere Storhamar-trener Petter Thoresen med som coach.

- Planen er at vi skal være et trenerteam neste år og at Petter skal ta over når min kontrakt går ut, forklarte Johansen trenerkabalen til Vålerenga neste sesong.

- Egentlig skulle jeg ikke ha vært her i det hele tatt, men jeg setter veldig stor pris på at de ville ha meg som trener. Det er alltid like deilig å vinne. Det er dette jeg liker aller best, sa Petter Thoresen, som har vært borte fra Vålerenga de ti siste årene. Det er endt med fire kongepokaler med erkerival Storhamar.

Neste oppgave for Thoresen er som coach for A-landslaget i ishockey. VM i Hannover blir minst like nervepirrende som årets NM-finale.

- Jeg gleder meg. Hadde ikke sagt ja vil jeg skulle gått og gruet meg. Det er en ære å få være med på landslaget, sa Thoresen.

Sterk åpning

Vålerengas voldsomme åpning gjorde at pucken endte bak keeper Vidar Wold etter et enormt trykk inne i Frisks sone etter ett minutt og tolv sekunder. Svensken Henric Björkman var sistemann på pucken.

Frisk-Asker kom seg noe av sjokket, men da Rune Fjeldstad sendte i vei et skudd fra relativt langt hold var Wold verken god eller heldig. Pucken gled sakte i mål bak ham. Når motstanderen får komme så lett til scoring, er det umulig å vinne ishockeykamper. Så enkelt er det.

I midtperioden fikk gjestene fra Asker gylden anledning til å redusere, men to overtallsspill rant ut i sanden, mens Vålerenga trygget bakover. Da 3-0 kom helt mot slutten av perioden, var finalen og årets NM allerede avgjort.

Det hjalp lite at Frisk-Asker fikk sin fortjente redusering ved Mika Kannisto. Men nærmere en fjerde finale kom aldri askerlaget. Det siste målet kom i tomt bur og Frisk forsøkte desperat å redusere ytterligere.

For de 5000 frammøte på Jordal Amfi synes det som om Vålerenga og kaptein Atle Olsen brukte mer energi på seiersscene enn på selve kampen. Tre ganger måtte spillerne ut på isen for å la seg hylle av Klanen.

- Helt sinnssykt. Dette kan på ingen måte sammenlignes med SM-finalene jeg vant med Färjestad, sa Olsen.

(NTB-Geir Andreassen)

Kampfakta:

Ishockey-NM: Vålerenga - Frisk-Asker 4-1

NM-finale søndag, 3. kamp (best av 5):

Vålerenga - Frisk-Asker 4-1 (2-0, 1-0, 1-1), 3-0 i kamper.

Jordal Amfi

5.000 tilskuere

Mål:

1. periode: 1-0 (1.21) Henric Björkman (Kenneth Larsen, Tommy Kiviaho), 2-0 (7.19) Rune Fjeldstad (Bård Sørlie). Skudd: 13-6.

2. periode: 3-0 (39.22) Kiviaho (Larsen). Skudd: 7-10.

3. periode: 3-1 (50.47) Mika Kannisto (Kyle McDonough, Rene Sethereng), 4-1 (58.54) Johan Brummer. Skudd: 8-9. Skudd totalt: 28-25.

Hoveddommer: Hans Petter Berg, Stjernen.

Utvisninger: Vålerenga 4 x 2 min., Frisk-Asker 4 x 2 min.

Vålerenga vant sin 21. kongepokal i ishockey.

(NTB)

FEIRET:VIF feiret tre strake seire over Frisk-Asker og kongepokal i kveld