DAGLIG LEDER I VÅLERENGA: Erik Espeseth. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
DAGLIG LEDER I VÅLERENGA: Erik Espeseth. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Eliteserien 2019

VIF-topp rykket ut etter fansens uro

Vålerenga styrer mot et underskudd på 30 millioner kroner i 2018. Daglig leder Erik Espeseth innrømmer at ny stadion ikke har hatt så stor effekt som ønsket.

Fredag kunne Dagbladet fortelle at Vålerenga går mot et underskudd på 30 millioner kroner i 2018. Det skjedde under et døgn etter at daglig leder i Vålerenga Fotball Elite - Erik Espeseth - meldte at han ikke ville si noe om økonomien før etter årsmøtet 12. mars.

Men Dagbladets tall førte til uro blant supporterne på sosiale medier og trykk mot klubben. Seint fredag kveld så Espeseth seg nødt til å rykke ut på Vålerengas hjemmeside og utdype situasjonen. Han erkjenner at den økonomiske situasjonen er tøff, men at dette ikke kommer som en overraskelse.

Espeseth skriver:

- Vi kan bekrefte at endelig resultat vil bli rødere enn budsjett, men at det er forventet og ikke kommer overraskende på oss. Det er altså ikke slik at vi har feilberegnet med 30 millioner kroner.

Om hovedårsakene forteller han at klubben hadde et for optimistisk budsjett ut ifra markeds- og publikumsinntektene. Videre var felleskostnadene på den nye stadion langt høyere enn hva klubben ble forespeilet. Nødvendige investeringer har påført Vålerenga høyere kostnader.

- For øvrig har vi hatt et for høyt kostnadsnivå på enkelte andre områder, skriver Espeseth.

Motsatt situasjon

Dermed har klubben endt opp i en motsatt situasjon av det som var planen da den flyttet fra Ullevaal stadion til Intility Arena i september 2017. Med egen stadion - som endte opp med en prislapp på 760 millioner kroner - skulle Vålerenga skape et sterkt økonomisk fundament.

Arenaen tar 16.555 tilskuere, men i fjor var snittet 9.180 tilskuere. Ikke en eneste gang var det fullt.

Nå er Vålerenga i en situasjon der klubben må snu alle steiner. Blant annet må klubblegenden Freddy dos Santos gå ned i stillingsprosent. Overfor Dagbladet signaliserer han at han må finne seg en annen jobb i tillegg til å være innholdsprodusent.

Vålerengas økonomi- og regnskapsansvarlig, Per Christian Wolden, bekrefter at han har sagt opp stillingen.

- Jeg er sliten og trenger nye utfordringer, sier han til Dagbladet, uten at han vil dramatisere oppsigelsen.

- Å flytte inn på et nytt stadion har vært spennende, men krevende, erkjenner Espeseth.

- Det har medført at vi har fått flere investeringer og kostnader som har påvirket, og fortsatt påvirker, våre resultater i negativ forstand.

Fjerdeplass

Meningen er at klubben skal bli bærekraftig på sikt og klare seg uten pengene til investor Tor Olav Trøim.

Nyheten om et underskudd på 30 millioner kroner kommer bare en dag etter at trener Ronny Deila fortalte Dagbladet at målet er å bli blant de fire beste lagene i Eliteserien denne sesongen.

- Vi har lyst til å kjempe i toppen av tabellen i år. Det er en tøff målsetting. Men det er fullt mulig, sier han. Spørsmålet nå er hvordan disse ambisjonene samsvarer med klubbens økonomi.

Stort tall

- Vålerenga har tatt seg vann over hodet enda en gang. Det vil gå ut over Ronny Deilas ønsker i spillermarkedet, skriver Dagbladets kommentator, Morten P.

- Tallet vi har hørt fra kilder, tallet Vålerengas daglige leder Erik Espeseth ikke vil kommentere, men heller ikke benekter i en e-post til kollega Tore Ulrik Bratland, er 30 millioner kroner. Det er et stort tall, skriver Morten P. - som konkluderer med at trener Ronny Deila ikke kan kjøpe seg til suksess.

- Han må trylle, erklærer P.

Vålerenga sesongåpner hjemme mot Mjøndalen 30. mars.