Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ole Gunnar Solskjærs første år i Manchester United

Viker ikke en tomme fra planen

Ole Gunnar Solskjær har lyktes i å forandre Manchester United. Det neste året vil vise om han klarer å gjenreise klubben.

JUBILEUM: Ett år etter vikariatet som sjokkerte fotballverdenen er Ole Gunnar Solskjær fortsatt på Old Trafford.

Foto: Manu Fernandez / AP / NTB Scanpix
JUBILEUM: Ett år etter vikariatet som sjokkerte fotballverdenen er Ole Gunnar Solskjær fortsatt på Old Trafford. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB Scanpix Vis mer

HAN KOM SOM vikar, fikk tillit og støtte, hadde en plan og klarte på en overbevisende måte å selge den inn til styreformann Ed Woodward og klubbens amerikanske eiere.

Ett år etter vikariatet som sjokkerte fotballverdenen er Ole Gunnar Solskjær fortsatt på Old Trafford.

For mange er det overraskende.

For andre, imponerende.

DET HAR VÆRT et ekstremt turbulent år for Manchester United og mannen med managererfaring fra Eliteserien og åtte mislykkede måneder i Cardiff City. Den som har klar seg best er han med tre norske titler og et nedrykk fra Premier League. For der de fleste har svingt fra lovprisning til total slakt – supportere som eksperter – har Ole Gunnar Solskjær stått fjellstøtt i stormen.

De ti første månedene så det riktignok ut som om han hadde blitt ti år eldre.

Når han nå runder året i klubben i sitt hjerte, synes deler av det møysommelige gjenoppbyggingsarbeidet å ha falt på plass.

OLE GUNNAR SOLSKJÆR har revitalisert Manchester United gjennom å gi Sir Alex Fergusons ideer og tankesett en renessanse. Det er modig. Klarer han å gjenreise klubben på disse premissene vil han bli en suksess på Old Trafford. Det er målet. Og så langt, selv om jeg kjenner mange som vil hevde det stikk motsatte – blant dem flere ihuga United-supportere – vil jeg påstå at dette er et prosjekt på skinner.

Ikke fordi Manchester United er blitt et veldig godt fotballag.

Men fordi han har stått last og brast med innsalget som ga ham jobben.

MANCHESTER UNITED LÅ i grøfta da Ole Gunnar Solskjær tok over 19. desember i fjor. Siden det har de tapt 14 av 54 kamper i alle turneringer. Han fikk 19 seriekamper forrige sesong, og er 17 kamper inn i denne. Hva antall matcher angår er det en hel sesong. Og statistikken er 18 seirer, 11 uavgjort og ni tap.

Det gir 65 poeng.

Ett mindre enn sesongen 2018/2019.

Det er, ut fra Manchester Uniteds krav og standard, altfor dårlig.

DET ER SVINGNINGENE og alle de offensive manglene mot etablert forsvar som plager Manchester United mest. Avstanden mellom det høyeste og det laveste nivået er for stort. Laget spiller godt den ene uka, for så å falle sammen den neste.

1–0 OVER TOTTENHAM på Wembley 13. januar, 3–1 over Arsenal på Emirates i FA-cupen et par uker seinere, 3–1 over PSG i Champions League i Paris, 4–0 over Chelsea i denne sesongens ligastart og 2-1-seieren over byrival Manchester City på Etihad, er fem høydepunkter gjennom året.

Lavmålet - 0–2 hjemme for Cardiff i sesongavslutningen 2018/2019 - var så dårlig at det skremte vettet av folk.

OLE GUNNAR SOLSKJÆR preges selvfølgelig av resultatene, misliker svingningene, men aksepterer dem fordi kursen er hans, og fordi han setter Manchester United foran seg selv. Det er det få managere som gjør i denne bransjen.

Nordmannen vil bygge klubb og vinne trofeer.

De fleste andre som får sjansen i de store klubbene bygger cv gjennom å kjøpe seg til trofeer.

HADDE JOSÉ MOURINHO fortsatt vært på Old Trafford, sitter jeg med en følelse av at Gareth Bale (30) ville blitt hentet fra Real Madrid i en milliardovergang i august, og spilt for Manchester United på rekordlønn. Mannen Solskjær valgte kostet 15 millioner pund fra Swansea, heter Daniel James og er 22 år. Jeg sier ikke at James er bedre enn Bale, på ingen måte, men for Manchester United og gjenreisningen av klubben i Sir Alex Fergusons ånd, er James veldig mye bedre enn Bale.

For de fleste managere er kortsiktighet det overordnede.

For Ole Gunnar Solskjær handler jobben om å se veldig mye lenger fram enn det.

FRA EN SUPPORTERS ståsted finnes det ikke tid i fotball, ikke når vi snakker om klubber av United-format. De vil vinne hver gang. De skal vinne trofeer hvert år. Men i motsetning til bransjens normal for klubber på dette nivået, har Manchester United valgt å gi Ole Gunnar Solskjær den tida han ba om da han fikk jobben på fast basis i mars.

Den bruker han for alt den er verd.

Uavhengig av støyen fra de utålmodige.

OLE GUNNAR SOLSKJÆR overlever denne sesongen, uansett. Om tolv dager åpner overgangsvinduet som kan justere laget med tanke på et cuptrofé. Til sommeren må byggverket kompletteres med nødvendig kvalitet i de leddene som ikke er tettet.

Mye er gjort riktig til nå, jeg applauderer standhaftigheten og det faktum at dyre spillere ikke ble kjøpt i kortsiktig desperasjon, men ble valgt bort i sommer.

Veldig mye mer må falle på plass om vi 19. desember 2020 skal skrive om Ole Gunnar Solskjærs to første år på Old Trafford.