NY VERDENSREKORD: Peter Prevc hoppet 250 meter i Vikersund lørdag, og satte ny verdensrekord. - Jeg har ingen anelse om hvordan det føles å fly 250 meter på ski. Men det ser dritlekkert ut, skriver Morten P.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NY VERDENSREKORD: Peter Prevc hoppet 250 meter i Vikersund lørdag, og satte ny verdensrekord. - Jeg har ingen anelse om hvordan det føles å fly 250 meter på ski. Men det ser dritlekkert ut, skriver Morten P. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Vikersund vant kappløpet og gjorde som Amundsen i 1911 - heiste flagget på full mast

Jeg har ingen anelse om hvordan det føles å fly 250 meter på ski. Men det ser dritlekkert ut.

VIKERSUND (Dagbladet): Kappløpet om 250 meter på ski er over — norske Vikersund har slått slovenske Planica. Neste milepæl, og før eller siden vil noen grave enda dypere og gjøre det mulig, er 300 meter. Og dobbeltvondt for Slovenia og Planica, som har gravd ut bakken sin med mål om få det første 250-meters hoppet i mars - det var landets største skihopper som ga Vikersund rekorden.

Peter Prevc heter han.

Den første mannen på planeten Tellus med et skihopp på 250 meter.

I 69 HOPP var skiflyginga i Vikersund en ganske middels konkurranse. Når alt handler om a) verdensrekord og b)magiske 250 meter, er det ikke nok å hoppe 238, 5 meter (Anders Fannemel). For skiflyging er mer enn idrett på ekstremt høyt nivå — for å få din plass i historien er det ikke nok å bare være best.

Du må være banebrytende.

Slik sloveneren Peter Prevc nå er.

K-PUNKTET I VIKERSUND er flyttet fra 195 til 200 meter. Det forteller mye mer enn at den første røde streken du ser der nede i unnarennet er fem meter lenger ned i bakken, og at vinkelen på hellinga er fem prosent brattere. Flyttingen av K-punktet har vært en helt bevisst handling i kappløpet om å få det historiske første hoppet på 250 meter. For det er det skyflyging egentlig handler om — å bryte magiske grenser og sette historiske rekorder.

At vi mellom hver milepæl på 50 meter kan kose oss med tusenvis av vanvittige svev er selve sporten.

FOR 104 ÅR siden konkurrerte Roald Amundsen med briten Robert Falcon Scott om å bli den første som nådde sydpolen. 16. desember 1911 ble det norske flagget heist på full mast i isødet. Det var et kynisk kappløp som fenget store deler av verden — en mann mot mann duell der alt handlet om å overvinne frykt og (u)kjente naturkrefter. Og for de som virkelig bryr seg og legger prestisje i det — Vikersund og Planica — har jakten på 250 meter handlet litt om det samme.

En land mot land duell.

Denne lørdagskvelden 14. februar 2015 ble et nytt norsk flagg heist på full mast i Vikersund.

TYSKEREN SEPP BRADL var som Arne Scheie har fortalt oss gud veit hvor mange ganger den førte som hoppet over 100 meter på ski. Det skjedde i Planica i 1936. Lars Grini passerte 150 meters grensen som førstemann i Oberstdorf i 1967. Og da finske Toni Nieminen var den første som strakk seg over 200 meter i 1994 var det igjen Planica som vant kappløpet.

DET HAR LENGE vært en erklært ambisjon om at det første skihoppet på 250 meter skulle historieskrives i Modum kommune. Nå er det faktum. Og historie. Vikersund vant kappløpet med Planica akkurat slik Amundsen slo Scott. Og mens vi lurer på hvor langt det er mulig å hoppe på ski vil konkurransen de neste tiårene handle om å være bakken som til enhver tid holder den gjeldene verdenskorden.

Det er selvfølgelig også stort.

Men i det store bildet er milepælene større.

Og det går nok en generasjon - minst - før vi passerer en ny.