OMSIDER SEIER: Viking hadde ikke vunnet siden 4-0 seieren mot Hønefoss 18. juli. Etter åtte seiersløse kamper, vant Åge Hareide omsider en seriekamp igjen da de kom tilbake fra 0-1 og slo Strømsgodset 3-1, mye takket være en opplagt Martin Fillo (tv) som scoret to ganger.Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
OMSIDER SEIER: Viking hadde ikke vunnet siden 4-0 seieren mot Hønefoss 18. juli. Etter åtte seiersløse kamper, vant Åge Hareide omsider en seriekamp igjen da de kom tilbake fra 0-1 og slo Strømsgodset 3-1, mye takket være en opplagt Martin Fillo (tv) som scoret to ganger.Foto: Alf Ove Hansen / ScanpixVis mer

Viking endte seierstørken mot Godset

Hadde ikke vunnet på åtte kamper.

||| (Dagbladet): Viking - Strømsgodset 3-1.

Viking hadde nesten glemt hva det ville si å vinne fotballkamper siden Hønefoss ble sendt hjem fra Stavanger med 0-4 i bagasjen 18. juli.

Siden har det fulgt åtte seiersløse kamper, og tiltagende misnøye blant fotballfolket i Stavanger. Det ga seg utslag i et glissent Viking stadion da Strømsgodset kom på besøk mandag kveld. Speaker annonserte over 10 000 tilskuere, men det var åpenbart mange sesongkortholdere som foretrakk å se kampen fra TV-stolen.

Men de som ennå  ikke hadde mistet troen på vertene og løst billett i det ufyselige vestlandsværet, skulle bli servert den første Viking-seieren på nesten tre måneder. Det sørget to scoringer fra en opplagt Martin Fillo og et hodestøt fra Erik Nevland for.

- Det er godt å vinne igjen. Vi fikk tøff kamp, og det visste vi på forhånd. Godset er godt lag, og vi måtte jobbe hardt for poengene. Det er små marginer i fotball. Det så stygt ut da vi havnet under, men vi kom tilbake, og da kunne vi kontrollere kampen på en annen måte, oppsummerer trener Åge Hareide overfor TV 2 Zebra.

Åtte lag - tre poeng
Dermed har Hareides menn i aller høyeste grad meldt seg på igjen i den rekordjevne kampen om fjerdeplassen, som vil se langt penere ut på papiret enn niendeplassen laget befant seg på før serierunden. Fire serierunder skiller det bare tre poeng mellom åtte lag.

Viking-treneren tar imidlertid den sedvanlige ene kampen av gangen, som fotballfolk flest.

- Målet nå er å fokusere på å bli enda bedre inn mot kampen i Skien når vi møter Odd til vanskelig kamp, sier Hareide.

- Ståfotball
Et tannløst Strømsgodset skapte fint lite annet enn et frispark fra Øyvind Storflor, som var ment som et innlegg, men som snek seg inn ved lengste stolpe.

MÅTTE SYS SAMMEN: Martin Fillo måtte sys sammen etter en albue fra Godsets Jason Morrison. Mens tsjekkeren var i garderoben og mottok behandling, scoret Strømsgodset. Da han kom tilbake, var han svært så delaktig i snuoperasjonen som resulterte i Vikings første seier siden 18. juli.Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
MÅTTE SYS SAMMEN: Martin Fillo måtte sys sammen etter en albue fra Godsets Jason Morrison. Mens tsjekkeren var i garderoben og mottok behandling, scoret Strømsgodset. Da han kom tilbake, var han svært så delaktig i snuoperasjonen som resulterte i Vikings første seier siden 18. juli.Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix Vis mer

Ronny Deila var lite imponert over det han hadde fått se fra egne elever.

- Vi tapte fullt fortjent. Sånn er det noen ganger, sier Godset-sjefen, og forklarer nederlaget med liten bevegelse.

- Det ble for stillestående - god gammeldags gåfotball, eller vi kan kalle det ståfotball i dag, fortsetter Deila med et smil.


Fillo i form
En som definitivt ikke sto stille, var den tsjekkiske balleleganten Martin Fillo, som har slitt med å finne formen etter slåsskampen med lagkamerat Trond Erik Bertelsen like før seriestart. Fillo pådro seg en kneskade som holdt ham ute hele vårsesongen, og har bare vist glimt av hva han kan etter comebacket.

- Martin fikk en lei inngang på sesongen. Han kom tilbake med brak mot Odd (4. juli), men så fikk han en liten nedtur igjen. Det er helt naturlig når man har et dårlig treningsgrunnlag. Nå tror jeg vi kan få mye glede av ham i de neste fire kampene, sier Hareide.

Også tsjekkeren selv ser lyst på tilværelsen etter en etterlengtet trepoenger.

- Dette betyr mye. Vi hadde ikke vunnet på over to måneder, og har vært uheldige i siste kampene. Vi har spilt godt, men ikke vunnet. Det var en god kamp av meg av meg i dag. Jeg scoret to og spilte bra, men hele laget var gode i dag, sier Fillo.

Omdiskutert scoring
Han fikk ingen god start på oppgjøret mot Strømsgodset heller da han måtte i garderoben for å få sydd et kutt han fikk etter et ublidt møte med albuen til Jason Morrison.

Mens Fillo fikk satt to sting i ansiktet, gikk Strømsgodset opp i ledelsen på omdiskutert vis. Morrisons farefulle spill ledet ikke til noen reaksjon fra dommer Brage Sandemoen, som ikke stoppet spillet før han så blodet rant fra Fillos ansikt. Dermed endte det med en dropp.

GOD DEBUT: Arild Østbø (i rødt) startet sin første tippeligakamp i karrieren da Rune Almenning Jarstein måtte sone karantene. 19-åringen gjorde en god figur, og kunne lite gjøre med Godsets ledermål.Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
GOD DEBUT: Arild Østbø (i rødt) startet sin første tippeligakamp i karrieren da Rune Almenning Jarstein måtte sone karantene. 19-åringen gjorde en god figur, og kunne lite gjøre med Godsets ledermål.Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix Vis mer

I stedet for å spille ballen tilbake til Viking, benyttet Godset muligheten til å gå i angrep, noe som etterhvert ledet til frisparket Storflor scoret på bak keeperdebutant Arild Østbø, som lite kunne gjøre i en ellers solid første kamp fra start.

Da Fillo kom tilbake, sørget han med to scoringer og godt spill for at Viking snudde kampen til sin fordel. Først slo han en frekk tunnel på Lars Christopher Vilsvik før han plasserte ballen elegant forbi Adam Larsen Kwarasey. Deretter var han delaktig i ledermålet på overtid av første omgang da han slo innlegget Birkir Bjarnason headet videre til Erik Nevland, som scoret.

Sju minutter før slutt roet han frynsete Viking-nerver da han avsluttet via Jason Morrison til 3-1.