Fikk juling:  Arsenal slo Viking hele 8-0 i treningskampen på Viking Stadion. Her er Vikings Tor Andre Skimmeland Aasheim i duell med Arsenals Gabriel. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Fikk juling:  Arsenal slo Viking hele 8-0 i treningskampen på Viking Stadion. Her er Vikings Tor Andre Skimmeland Aasheim i duell med Arsenals Gabriel. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

Viking kollapset  fullstendig mot Arsenal

Arsenal slo Viking hele 8-0 i treningskampen på Viking Stadion fredag kveld. 

Viking-Arsenal: 0-8 (0-1)

STAVANGER (Dagbladet): Det var klasseforskjell på Viking og Arsenal da de møttes til treningskamp på Viking Stadion i Stavanger fredag kveld.

London-laget ga seg ikke før de hadde satt åtte baller i Viking-målet, etter mål av Mohammed Elneny, Santi Cazorla, Theo Walcott, Michael Haukås(selvmål), Joel Campbell, Alex Iwobi(2) og Chuba Akpom.

- Vi spilte slik vi ønsket. Det ble enkelt i andre omgang, ja, men vi er ikke så opptatt av resultatet. Det viktigste er at vi spiller slik vi ønsker, sa Arsenal-manager Arsene Wenger etter kampen.

Stavanger og Viking var første stopp på Arsenal sin mini-tour foran Premier League-starten neste helg. Arsenal hadde med seg superstjerner som Alexis Sanchez, Aaron Ramsey og nysigneringen Granit Xhaka til Stavanger, og det var knyttet stor spenning til om noen av de skulle spille. Men ingen av disse stjernene var å finne i kamptroppen mot Viking.

Straffe-redning

I starteleveren fredag kveld var derimot andre stjerner, som Santi Cazorla, Theo Walcott og Alex Oxlade-Chamberlain. Og noen av disse skulle kjapt presentere seg. Etter tre minutter spilte Oxlade-Chamberlain gjennom Mathieu Debuchy, som ble dratt ned på ulovlig vis.

Dommeren pekte på straffemerket, og fram gikk Santi Cazorla. Han satte straffen til høyre for Iven Austbø i Viking-målet, men Viking-keeperen var der som en tiger og reddet straffesparket.

Foran kampen hadde Vikings styreleder Ole Rugland og Arsenal-trener Arsene Wenger en seremoni med bytte av gaver, og Wenger så ut som et barn på julaften med et Viking-sverd i hendene. Også under selve kampen hadde Wenger mest grunn til å juble.

Positivt av Viking

Arsenal tok kjapt kommandoen, og Viking fikk knapt låne ballen av det ballsikre London-laget. Men da de fikk det, var de farlige. Etter 12 minutter fikk Abdisalam Ibrahim gå opp umarkert på et hjørnespark, men headingen gikk like over.

Arsenal var farligst, men de sjansene de fikk stod Austbø i veien for. Helt til Mohammed Elneny fikk stå alene på en dødball i det 33. minutt. Med et hodestøt helt nede i hjørnet sendte han Arsenal i ledelsen.

Etter hvert utover i kampen kom Viking på flere og flere overganger, og Arsene Wenger så rett og slett frustrert ut på sidelinjen. Hjemmelaget fikk store rom på Arsenals halvdel, og med noe mer nøyaktige pasninger, kunne de spilt seg til store sjanser.

Med Per Mertesacker ute i flere måneder, og det stopperspillet Arsenal viste i deler av 1. omgang kan det så absolutt være at Wenger ser på midtstoppere før overgangsvinduet stenger.

12 bytter i pausen

Begge lagene hadde ny kamp søndag. Viking borte mot Sogndal, og Arsenal i Gøteborg mot Manchester City. Det var derfor ventet at både Viking og Arsenal skulle bruke hele kamptroppen. Til andre omgang gjorde Viking like godt ni bytter, mens Arsenal gjorde tre.

Det så ut til å ha positiv virkning for Arsenal, for bare fem minutter ut i omgangen drog Santi Cazorla til fra 20 meter, og ballen suste bak innbytter Pål Vestly Heigre i Viking-målet.

Arsenal hadde vært i Norge én gang tidligere under Arsene Wenger. Det var mot Rosenborg under en gruppespillkamp i Champions League i 2004. Den kampen endte 1-1, etter mål av Roar Strand og Fredrik Ljungberg. Langt lettere skulle de få det i dag.

Bare tre minutter etter forrige mål var Arsenal frempå igjen, og Theo Walcott fikk lurt ballen i hjørnet forbi Viking-keeperen.

Klassespiller

Nå sprang Viking-forsvaret virkelig lekk. Et nydelig fremspill av Arsenal-kaptein Cazorla finner Joel Campbell, som igjen finner brystet til Michael Haukås som er uheldig og setter ballen i eget mål.

Ut i andre omgang begynner virkelig klasseforskjellen mellom de to lagene å vise seg tydelig, og etter halvtimen spilt har Joel Campbell akkurat gitt gjestene en 5-0 ledelse.

Dette var altså nest siste treningskamp for Arsenal før sesongstarten mot Liverpool neste søndag, og var en av Arsene Wengers siste sjanser til å få noen svar inn mot åpningen.

Dobbel av Iwobi

Og noen svar fikk han. Som at i fraværet av de største stjernene har Wenger en virkelig klassespiller i Cazorla. Noe han blant annet viste da han elegant assisterte innbytter Alex Iwobi etter 72 minutter. Unggutten kunne dermed enkelt sette inn Arsenals sjette.

Ti minutter senere var samme mann frempå igjen, før Chuba Akpom kunne fastsette sluttresultatet til 8-0 like før slutt og sørge for en svært overbevisende Arsenal-seier.

Arsenal startet med følgende lag(4-2-3-1):

Ospina; Gibbs, Bielik, Gabriel, Debuchy; Elneny, Coquelin; Campbell, Cazorla, Oxlade-Chamberlain; Walcott.

Viking startet med dette laget (4-4-2): Austbø; Haugen, Mets, Steiring, Ryerson; Adegbenro,