Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vikings eiere krever å få velge damene sine selv

Hvordan er det mulig for en gruppe aksjonærer å nekte kvinner naturlig plass i klubbens nye AS-styre?

FLOTT SERIESTART :  På banen er Viking kommet fint i gang denne sesongen. Utenfor er det noen av aksjonærene som sliter. Generalforsamlingen i kveld bør helst stemme ned ønsket om et kvinnefritt styre i Viking AS. FOTO: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix.
FLOTT SERIESTART : På banen er Viking kommet fint i gang denne sesongen. Utenfor er det noen av aksjonærene som sliter. Generalforsamlingen i kveld bør helst stemme ned ønsket om et kvinnefritt styre i Viking AS. FOTO: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I KVELD er det nok en generalforsamling i den kanskje ikke alltid så proffe fotballsatsingen Viking ASA. Den forrige endte i kaos for et par uker siden fordi flere av pengegutta nektet å godta moderklubbens tydelig verdibaserte krav om at det nye Viking-styret må inneholde minst to kvinner. Slik kjønnskvotering vil disse aksjonærene ikke ha noe av. De vil velge sine kvinner akkurat når det passer dem.

Sånt kunne kanskje ha passert som en middels sjokkerende fortelling om manglende dametekke, men i Stavanger er det de sære som sitter på fotballpengene.

Og derfor holdt de på å få viljen sin.

den første generalforsamlingen i mars var til slutt et flertall i salen villig til å glemme det med tvungen kvinneandel i håp om et bedre forhold til gutta med pengene. Bare fordi en slik endring av det nye Viking-styrets krever to tredjedels flertall, nådde ikke aksjonærene helt fram.

Kampen om styringen av toppfotballen i tradisjonsrike Viking har pågått ganske leng. Nå reguleres dette i en avtale mellom Viking ASA og Viking Fotballklubb som gjelder fram til 2019 der aksjonærene styrer det finansielle rundt elitesatsing og stadiondrift. Det innebærer at selve fotballklubben fortsatt har demokratisk kontroll over de lange linjene i den sportslige satsingen.

En gruppe av aksjonærer har i flere år forsøkt å få omgjort allmennaksjeselskapet (ASA) til et rent AS fordi de mener endringen rent forretningsmessig vil lønne seg. Og underlig nok også fordi de vil stå fritt til å bestemme antall kvinner i styret:

- Vi ønsker dyktige kvinner i styret, men vi ønsker ikke å være bundet av regelen om 40 prosent kvinneandel, sa Rolf Hodne, talsmann for disse aksjonærene, forrige gang saken om få et AS uten kvinnekvotering ble fremmet i 2013.

Nå har Viking-styret tilbudt aksjonærene et AS med bare to av åtte styreplasser forbeholdt kvinner, men fortsatt er det to for mange for de som lokker Viking-medlemmene til å tenke penger i stedet for et snev av likestilling.

OG Viking må tenke penger. Siden driften sist gang viste et lite overskudd i 2007, har elitesatsingen gått med et totalt underskudd på rundt 90 millioner kroner. For tida sliter klubben igjen med å betale spillernes lønn, og håper at aksjonærene i løpet av sommeren kan komme med 30 millioner i friske midler. Derfor var flertallet på sist generalforsamling villig til å glemme det der med likestilling.

Det var dessverre ingen overraskelse. Penger til nye fotballstjerner fungerer alltid som et vidundermiddel for å få fotballfolk til å glemme det meste.

DET overraskende i denne saken er at det fortsatt finnes seriøse næringslivsledere som ikke ser kraften i det å lede en kulturinstitusjon som Viking med nok kvinner i styret.

Da klubben kom tilbake som Stavangers publikumsfavoritt med ny stadion i 2004, skjedde det nettopp fordi det å gå på Stadion ble like naturlig for alle. Selv i dårligere tilskuertider har nedgangen for Viking vært litt mindre enn snittet i Tippeligaen. Nå vipper den pila oppover igjen, idet den oljesmurte byen også utenfor fotballstadion sin står foran store økonomiske utfordringer.

Det er nettopp i sosial motgang at denne sporten historisk fungerer mest samlende. Da høres aksjonærenes ønske om å få beholde muligheten for et kvinnefritt Viking-styre ikke bare ut som utdatert fjas. Det er også usedvanlig dårlig butikk for de som fortsatt er såpass naive at de tror at det skal lønne seg økonomisk å kontrollere et AS for en norsk toppklubb.