JUBLET: Iven Austbø jublet for seier i derbyet.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
JUBLET: Iven Austbø jublet for seier i derbyet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

Vikings hjemmebane-mareritt er over: - Nå slipper vi å prate mer om det

Slo Haugesund 3-2 i et nervepirrende Rogalandsderby

• Viking-Haugesund 3-2 (1-1)

(Dagbladet)_ Det var kampen om Rogaland. Det var olje, hermetikk og domkirken mot sild, shipping og Haraldshaugen. Det var Viking mot Haugesund. Det var en kamp mot stor prestisje og stolthet i potten.

Sånn sett var også kampen slik som et Rogalandsderby skal være. Målrik og fartsfylt med høy tenning og mange gule kort. Og til slutt var det Viking som kunne gå jublende av banen med sesongens første hjemmeseier i bagasjen. Og det kunne Viking takke to nigerianere og en unggutt fra Jørpeland for.

- Det er utrolig kjekt og inspirerende og spille foran hjemmepublikummet på Viking Stadion. Det er alltid tøffe kamper mot Haugesund, så det er viktig å få med seg tre poeng i et slikt lokalderby. I sånne kamper det det nestn sånn at det er innsatsen som gir deg seieren, og der følte jeg at vi var bra i dag, sier Bringaker til Dagbladet etter kampen.

Viking-trener, Kjell Jonevret er glad for at de endelig tok tre poeng på hjemmebane.

- Vi har ikke sett på det som «endelig» en seier. Men det var kjekt, så slipper vi i alle fall å prate mer om det, sier Jonevret med et smil i munnviken.

- Hvordan er disse Rogalandsderbyene?

- Kampene mot Haugesund er kjekke, og det er veldig kult med alle disse tilreisende Haugesund-supporterne. Det er kamper vi ser frem mot, sier Jonevret.

Før kveldens kamp lå de to klubbene på henholdsvis sjette og åttende plass på tabellen. Viking kom fra to strake tap i Tippeligaen, og hadde før kampen enda ikke klart å sette ballen i mål på hjemmebane. 0-1-2 var hjemmestatistikken for Stavangers stolthet.

Etter en sterk sesongstart har det i de siste kampene gått mer trått, og de står med tre tap på de fire siste. Før kampen var det ett minutts stillhet, etter fredagens tragiske helikopterulykke ved Turøy. Og når kampen startet, var det Viking som kom best i gang. Ved to anledninger var hjemmelaget farlig frampå, uten å kjenne følelsen av nettsus.

Agdestein starter ballet Da går det som ofte før i år, når Viking ikke scorer. Haugesund, som kom fra to strake seire i serien, og som med seier mot Viking hadde mulighet til å ta skrittet helt opp i toppen, tok nemlig ledelsen etter 14 minutter. En tellefeil i Viking-forsvaret gjør at Haugesunds nummer 14 Torbjørn Agdestein får stå helt alene på bakerste stolpe, og får en enkel jobb med å ekspedere ballen i mål, og Vikings hjemmebane-mareritt fortsetter.

Viking gjorde tre endringer på laget som tapte 0-4 mot Rosenborg forrige helg. Inn kom stortalentet Mathias Bringaker, som har vært et stort lyspunkt i årets Viking-lag. Inn kom også en skadefri Samuel Adegbenro. Anthony Soares var suspendert, og inn for han kom Abdisalam Ibrahim. Joachim Jørgensen gikk ned i midtforsvaret, og det var de to førstnevnte mye skulle handle om etter hvert.

Nytt Bringaker-mål Viking trykker på, og etter 35 minutter får de endelig uttelling. Et hjørnespark, som det ser ut til at Haugesund har fått klarert, ender i beina på Karol Mets. Han sender av gårde et sleivskudd som treffer foten til en umarkert Mathias Bringaker på bakerste stolpe, og stortalentet sender ballen forbi Per Kristian Bråtveit i Haugesund-målet, til sesongens første Viking-mål på hjemmebane. Sesongens tredje fulltreffer for Bringaker, som syns situasjonen han er i er helt fantastisk.

- Det er utrolig kjekt og inspirerende og inspierende og spille foran hjemmepublikummet på stadion. Og det er kjekt å ha en treningshverdag med denne gjengen når du er så ung. Viking har en visjon om å satse på unge talenter, så denne sjansen er gøy og få, sier 18-åringen fra Jørpeland utenfor Stavanger.

Etter ti minutter av andre omgang fosser Adegbenro forbi sin nigerianske landsmann William Ekong, og får levert en strøken pasning til Suleiman Abdullahi, men Bråtveit i Haugesund-målet er på plass og får avverget. Tre minutter senere er han på farten igjen, Adegbenro. Med sin store fart og blendene teknikk forserer han en Haugesund-spiller, får lagt an til skudd, men skuddet går en halvmeter til siden for målet.

Dobbel av Abdullahi Men det er en annen nigerianer på Viking som har stilt inn siktet. Adegbenro og Abdullahi kombinerer fint langs høyresiden, og førstnevnte får slått et fint innlegg inn i feltet. Haugesund får klarert i førsteomgang, men på 11-meteren venter Abdullahi og setter ballen i mål. Viking har snudd kampen. To små minutter senere er Abdullahi på farten igjen. Islandske Sverrisson slår en fin ball i bakrom til Abdullahi, som ikke gjør noen feil alene med Bråtveit i Haugesund-målet. 3-1, og tilløp til fest i Stavanger.

Da det ser ut som om Viking skal gå mot en komfortabel hjemmeseier, er plutselig Agdestein på plass igjen på bakerste stolpe, og setter ny nerve i kampen med sin andre scoring for dagen. Dette setter en stor støkk i Viking, og Haugesund er utrolig nære på et frispark bare minuttet senere, men kampen ebber ut med sesongens første Viking-seier. Jonevret var veldig fornøyd med seieren, og mener det hjelper på humøret inn mot cupkampen mot Vidar i neste uke. Han trekker fram angriperene sine i dag, som jobbet bra sammen.

- Angriperene er bra. Samuel Adegbenro kommer bra med i spillet, og det er veldig kjekt å se at både Mathias Bringaker og Suleiman Abdullahi gjør mål.

Haugesund-trener Mark Dempsey var litt mindre fornøyd med kampen, men han erkjenner at laget hans tapte mot et bedre lag.

- Viking var bedre enn oss. Vi hadde sjanser til å drepe kampen tidlig, men så tar Viking over og er det beste laget. Vi kommer bra tilbake mot slutten, men da er det dessverre for sent. Viking er mer aggressive enn oss, og plukker med seg andreballer. Da vinner man slike kamper, avslutter Dempsey.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.